Egzodus mladih nada u SAD: Krajnović odlazi put Gonzage

Jedna od najvećih mladih nada hrvatske košarke pred potpisom je za Gonzagu, sveučilište koje je pohađao i Mario Kasun.

Luka Krajnović (19), mladi hrvatski bek šuter, čovjek kojeg je sa samo 16 godina tražio Partizan, a već sa 17 je debitirao za Cibonu, na putu je prema američkom sveučilištu Gonzaga.

Glasina je to koja je već neko vrijeme “u zraku”, a potvrdu bi trebala dobiti u narednim danima. Prošle sezone je s 18 godina bio prvi strijelac HT Premijer lige u dresu Bosca koji je na konto njega ostao u elitnom razredu hrvatske košarke.

Ovo ljeto bio je član seniorske reprezentacije, ali izbornik Sesar je odlučio najmlađe nade ipak zadržati na klupi. Iskustvo rada s iskusnijima je stečeno, a na red je došla odluka za nastavak karijere.

Nastavlja se tako egzodus mladih hrvatskih nada na američka sveučilišta. Podsjetimo, prije dva dana Zvonimir Ivišić je otišao put Kentucky Wildcatsa. Razlog sigurno leži u tome što od ove godine odlukom Vrhovnog suda sportaši na sveučilištima mogu biti plaćeni.

Ivišić će za iduću sezonu zaraditi 300.000 dolara, a za Krajnovića se spominje iznos od 150.000 dolara. Iznosi su to koji su nezamislivi za njih da su kojim slučajem ostali u Europi.

Gonzaga sveučilište u recentnoj povijesti ima dva nastupa na NCAA finalima (2017., 2021.), ali su ostali kratki oba puta. Vodi ih trener Mark Few koji je od davne 1999. na klupi te ekipe.

Najpoznatije ime koje je s Gonzage otišlo put NBA lige je svakako John Stockton, a tu su još naš Mario Kasun, Adam Morrison, Kelly Olynik, Domantas Sabonis, Rui Hachimura, Filip Petrušev i Chet Holmgren kao i mnoga ostala solidna NBA imena.

Krajnović je dominantan strijelac, MVP regularnog dijela HT Premijer lige za prošlu sezonu, igrač koji svakako može samo profitirati u radu na Gonzagi, brusiti svoje napadačke vještine, ali i raditi na fizičkom aspektu.

Novom odlukom moglo bi se desiti da veliki broj mladih nada u narednim godinama krene tim putem, jer bolje novce u Europi neće dobiti, kao ni uvjete, stoga će biti zanimljivo gledati kako će se ova situacija dalje razvijati…

Related Articles