EP U16: Španjolska šokirala Hrvatsku

Array

U četvrtfinalnom susretu na U16 Europskom prvenstvu susreli su se Hrvatska i Španjolska. Favorizirani naši igrači pokleknuli su u samoj završnici hvatajući prednost protivnika cijelu utakmicu.


Hrvatska – Španjolska 59:61 (16:17; 21:36; 44:56)

Hrvatska: Skokna 6, Lazić, Dubelj, Bender 4 (19 skokova, 4 asistencije), Kalpić, Kumanović, Slavica 14, Zubac, Žižić 7 (18 skokova), Čolak, Mazalin 28 (10 skokova), Gašpert.
Španjolska: Perez 6, Garcia 6, Lopez-Arosteguj 21, Rigo, Blanco, Hidalgo, Yusta 15, Oliva, Rodriguez 6 (10 skokova), Vilà 1, Sorolla 2, Blazquez 4.


Dekoncentrirano je Hrvatska ušla u susret. Naši igrači su tražili brzopleta rješenja u napadu što koriste Španjolci. Trećom tricom u prvih pet minuta bježe na 8:15 i prisiljavaju Tomislava Rupčića na minutu odmora.

Bilo je jasno da Španjolska run and gun košarka neće prolaziti još dugo. Do isteka desete minute Furija je samo jednom poentirala, a naši igrači su prišli na samo minus jedan. Na prvi mali odmor se odlazi s rezultatom 16:17. Hrvatska ponovno dominira u skoku, a nakon deset minuta na kontu ih već ima 17 od čega 11 napadačkih.

U drugu četvrtinu Hrvatska je također ušla dekoncentrirano. Španjolska radi seriju 13:3 i ozbiljno zabrinjava hrvatskog izbornika koji je nakon pet minuta ponovno prisiljen na minutu predaha. Na semaforu svijetli velikih 19:30. Time-out našim igračima nije pomogao, igra je i dalje konfuzna, ali srećom Španjolska serija je stala. Nakon pet minuta pauze, Nik Slavica zabija koš za naše igrače. Na poluvrijeme se odlazi s velikih 21:36 za Španjolce.

Poslije četiri minute igre u nastavku poveli su protivnici 28:48. Hrvatska se u tom trenutku probudila. Zaigrali su koncentriranije i agresivnije, a prednost Furije se počela polako topiti. U 28. minuti smo prišli na samo minus osam, ali nakon toga Španjolci potpomognuti naših greškama odlaze vraćaju prednost na 12 razlike. U zadnju četvrtinu se ulazi rezultatom 44:56 koji nudi koliku toliku nadu u preokret.

Nakon pet minuta igre u zadnjoj dionici fenomenalna Hrvatska dolazi na samo minus tri, a protivnici ne postižu koš punih šest i pol minuta. Zahvaljujući brzopletim potezima i promašenim zicerima nikako ne uspijevamo povesti. Tricom Lovre Mazalina tri pri minute prije kraja dolazimo na minus jedan.

30 sekundi do kraja Španjolska vodi dva razlike, a Hrvatska ima napad. Mazalin u napadu biva blokiran, ali lopta je i dalje za naše. Neshvatljivo, naši ne izbacuju loptu i poklanjaju je protivnicima koji nakon faula ubacuju samo jedno slobodno bacanje.

Hrvatska ponovno ima napad za eventualni produžetak, ali se radi prekršaj na Mazalinu koji ubacuju prvo bacanje, a drugo namjerno promašuje. Prvo Dragan Bender, a potom i Mazalin promašuju zicer za produžetak.

Pomalo je neshvatljivo da reprezentacija koja ima toliko talenta tako loše uđe u utakmicu. Tek pred sam kraj su pokazali sve što znaju, ali očito koncentracije nije bilo dovoljno. Sretno, spretno, a na kraju i zasluženo Španjolci su prošli dalje. Ponovno su naši igrači imali nevjerojatnih 60 skokova od čega 25 napadačkih, a šut je ponovno bio kriminalan 23/63 za dva, 2/13 za tri i 7/13 za jedan.

Očito je da utakmica protiv Srbije nije bila dovoljna opomena. Ovako ova generacija koja je po sudu svih stručnjaka možda i najtalentiranija od samostalnosti ostaje bez borbe za medalje i na godinu bez Svjetskog prvenstva gdje bi zasigurno napala zlato. Opomena je ovo koju naši igrači trebaju shvatiti kao školu, školu koja će se jednog dana, nadamo se, vratiti u seniorskoj reprezentaciji.

Related Articles