Euroliga ponovno u Trnskom

Array

U četvrtak će se u Münchenu, s početkom u 15 sati, održati redovna godišnja Skupština ženske Eurolige. Dobra vijest za hrvatsku žensku košarku je da će među 20 euroligaša po drugi put zaredom na skupštini sudjelovati i naš prvak, ŽKK Novi Zagreb.

Prema šturim informacijama iz FIBA-e, ove godine će najelitnije europsko žensko klupsko natjecanje brojati 20 klubova – Brno, Prag (Češka), BLMA, Burges (Francuska), Sopron, Gyor (Mađarska), Familia Schio (Italija), Polkovice, Wisla (Poljska), Nadezda, UMMC, Sparta&k (Rusija), Good Angels (Slovačka), Parfumerias, Rivas (Španjolska), Fenerbahce, Galatasaray, Kayseri (Turska), Novi Zagreb (Hrvatska) te Vilnius (Litva).

Ekipe će biti podijeljene u tri skupine, jedna od 6 i dvije od 7 klubova. Obzirom na broj bodova naše ženske košarke, za pretpostaviti je da će Novi Zagreb biti u skupini od 7 klubova, te da će izbjeći daleko putovanje u Litvu. Sigurno je da će u grupi imati po jednog ruskog i jednog turskog predstavnika. Idealno bi bilo izvući Fenerbahce, jer je upravo taj klub domaćin Final Eighta sljedeće godine, te će za plasman u drugi krug biti dovoljno biti peti u skupini.

“Lakše reći nego učiniti. Biti ćemo pametniji u petak, nakon izvlačenja skupina. Veliki je uspjeh, i mi smo uistinu sretni zbog toga, što smo uopće u Euroligi, jer su uz nas pozivnicu imali i još jedan španjolski, francuski i talijanski klub. Koliko znamo, ovo je posljednji put da se ELW igra po ovom sistemu, od sljedeće sezone biti će tu 16 klubova. Zato bi idealno bilo da se kvalificiramo u drugi krug, to bi našem prvaku omogućilo da i dogodine bude član elite.

Uglavnom, bilo bi idealno, zbog putovanja, da dobijemo jednog češkog, jednog mađarskog, slovačkog i poljskog predstavnika. Svakako bismo željeli izbjeći UMMC i Nadeždu, bog kompliciranog putovanja, a kad već moramo u Tursku, bolje i kraće je da budemo u grupi s Fenerom ili Galatom, nego da putujemo u Antaliju.

To su idealne želje, kad bismo izbjegli Francuskinje i Španjolke – bilo bi to super, baš zbog troškova putovanja. No, kako rekoh, želje su jedno, stvarnost nešto drugo. Što se tiče kvalitete klubova, znamo da se u Rusiji, Francuskoj, Španjolskoj, Turskoj, Poljskoj pa i Slovačkoj puno više ulaže u žensku košarku – to svjedoče i rezultati njihovih klubova u Euroligi i Eurocupu.

Rosteri još nisu do kraja složeni, vidjet ćemo kako će to izgledati početkom studenog kad počne ELW. Dobra je stvar što ćemo igrati i regionalnu srednjoeuropsku ligu, jake utakmice nam mogu samo pomoći.” – rekao je prije skupštine euroligaša Vladimir Ivanković.

Na Skupštini će biti razgovora i o sustavu natjecanja u sezoni 2014-15, kada se Euroliga planira smanjiti na 16 klubova.

Izvlačenje skupina Eurolige na rasporedu je u petak u 11,15 sati.

Related Articles