#234

FIBA-in plan kvalifikacija za Eurobasket

  1. listopada službeno je završena sezona NBA lige kada su Los Angeles Lakersi u velikom finalu slavili protiv Miami Heata rezultatom 4-2. Puno se pisalo o toj velikoj pobjedi, LeBronu Jamesu, Anthonyju Davisu i kako su Lakersi stigli Celticse po broju osvojenih titula. No, glavna tema kroz čitavi nastavak natjecanja bili su nesvakidašnji uvjeti i takozvani “bubble”, odnosno balon. Sve su utakmice preostalog dijela prvenstva, kao i doigravanje, odigrane u balonu kako bi igrači ostali zaštićeni od globalne pandemije koronavirusa i taj se model pokazao poprilično uspješnim. Čini se kako će još neke organizacije pokušati emulirati taj model u svojim natjecanjima kako bi osigurale uspješno odrađivanje ranije zakazanih sportskih događanja. Po uzoru na NBA, FIBA je tako predstavila svoj plan.

Kvalifikacije za Eurobasket u balonu

FIBA je neki dan izdala priopćenje u kojem najavljuje kako će se utakmice kvalifikacija za Eurobasket  2022. godine, kao i druga kontinentalna natjecanja održavati u balonu. Veliku su pažnju obratili na zdravlje i sigurnost igrača, trenera i ostalih članova reprezentacija te je, uz preporučene mjere medicinske i komisije natjecanja, izvršni odbor odlučio da će utakmice koje su se trebale održati u studenom 2020. i veljači 2021. godine biti održane na jednom mjestu. Njihovo službeno priopćenje glasi:

“Sve utakmice koje su se trebale održati u dva spomenuta termina(studeni i veljača), održat će se u “bubbleu”. Umjesto domaćih i gostujućih utakmica, u dogovoru s lokalnim vlastima i sukladno s FIBA-inim zdravstvenim protokolom, svaki “bubble” će se sastojati od četiri do osam ekipa. Domaćini će biti određeni na regionalnoj razini i bit će objavljeni u roku.
FIBA će nastaviti pratiti trenutnu situaciju s COVID-19 virusom na dnevnoj bazi i objavljivati novosti vezane uz natjecanja ukoliko za to bude potrebe.”

Čini se kako će live prijenosi utakmica tako biti prepolovljeni, budući da nećemo imati gostujuće i domaće susrete, već će svatko protiv svakoga igrati samo jednom.

U međuvremenu su odlučeni gradovi domaćini

Samo par dana nakon objave FIBA-e o načinu odigravanja kvalifikacija za Eurobasket, donesena je i odluka o mjestima u kojima će se one odigravati. Radi se o čak šest različitih lokacija, od kojih će tri lokacije biti domaćini za po dvije grupe, a ovako će reprezentacije biti podijeljene:

Grčki grad Heraklion bit će domaćin grupe A i grupe B. U grupi A nalazi se domaća Grčka, Slovenija, Bugarska i Island. Grupu B čine reprezentacije Švedske , Crne Gore i Izraela.

Sarajevo će biti domaćin grupe C u kojoj se nalaze Bosna i Hercegovina, Rusija, Švicarska i Estonija.

Grupa D u kojoj su Češka, Rumunjska, Italija i Danska, te Grupa I s Latvijom, Hrvatskom, Njemačkom i Sjevernom Makedonijom, odigrat će se u Rigi, glavnom gradu Latvije.

Grupa E u kojoj su Srbija, Turska, Litva i Albanija te grupa F u kojoj su Velika Britanija, Bjelorusija i Poljska, igrat će se u Turskoj, u Istanbulu.

Portugalski Odivelas ugostit će grupu G u kojoj su domaćini Portugalci, Belgija, Ukrajina i Finska.

Grupa H odigrat će se u Nizozemskoj, u Amsterdamu, a u njoj se nalaze reprezentacije Mađarske, Nizozemske i Slovačke.

Domaćini grupa birani su po raznim faktorima od kojih su najvažniji osiguranje zdravlja igrača i mogućnost putovanja. Točan raspored natjecanja i vrijeme odigravanja utakmica trebali bi biti objavljeni krajem mjeseca listopada.

Novo normalno

Čini se kako je ovaj model igranja turnirskih utakmica nešto na što ćemo se morati naviknuti. Zanimljivo će biti gledati razvoj situacije idućih mjeseci, a vidjet ćemo koliki utjecaj će ona imati i na, primjerice, nadolazeća izdanja košarkaških igrica. Možda će baš dodatak “bubblea” biti nešto novo i uzbudljivo za fanove tog tipa igrica, kao što je to bilo povećanje broja europskih klubova u igrici NBA 2K15. Budući da 2K teži što realnijim detaljima, taj opcija nas ne bi iznenadila.