Fijasko u kvalifikacijama za FIBA SP: Što se događa sa zvjezdanom Hrvatskom?

Unatoč tome što su imali 8 bodova zaostatka 2 minute do kraja u utakmici europskih kvalifikacija za FIBA Svjetsko prvenstvo 2023. protiv Finske, Hrvati su izgubili opremu u napadu i poklonili ključnu pobjedu svojim protivnicima. Lauri Markkanen obavio je posao za Fince, spojivši udarac iz dubine za pobjedu.

Hrvatska je završila na posljednjem mjestu u skupini C s omjerom 1-5 i propustit će FIBA Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. Potonji veliki događaj četvrti je u posljednjem desetljeću za koji se Hrvatska nije kvalificirala. Košarkaška nacija preskočila je Olimpijske igre 2012. i 2020. te Svjetsko prvenstvo 2019., što je dovelo do najnovijeg fijaska.

Nakon lošeg rezultata u kvalifikacijama za SP, Hrvatska se pridružila Cipru, Rumunjskoj, Norveškoj, Austriji, Švicarskoj i ostalima koji će morati sudjelovati u pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025.

Hrvatska barem nikada nije propustila Europsko prvenstvo od proglašenja svoje neovisnosti 1991. No, Hrvati će morati proći dug i krivudav put kako bi ponovili trend. Otkrijte odličnu ponudu na ovom sajtu i pronađite svoje novo omiljeno mjesto za klađenje.

Dosta je traljav rezultat natjecati se sa zemljama čije je postojanje na košarkaškoj karti svijeta, u najmanju ruku, ispod radara. Kako to može biti za naciju koja je uspjela dominirati početkom 1990-ih i proizvesti četiri Kuće slavnih i dva NBA prvaka?

Historijski Kontekst

Postoji izreka: „Riba smrdi od glave“. Kada su 2016. Stojko Vranković (predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza), Dino Rađa (predsjednik stručnog savjetodavnog odbora) i Josip Vranković (glavni tajnik) preuzeli čelo Hrvatskog košarkaškog saveza, imali su veliku podršku jer ” vratimo košarku košarkaškim ljudima” ideja je konačno ostvarena.

Međutim, prošlo je šest godina, a rezultati su uvjerljivo najgori u razdoblju od 30 godina.

“Jesam li ja kriv?”, retorički je upitao Rađa. “Učinili smo sve što smo mogli. Većina igrača imala je najbolje moguće uvjete za pripreme, bili su u Opatiji u hotelu s pet zvjezdica. Imali smo četiri NBA sportaša. Sranje, nisu se zezali zajedno. Imali smo Zubca i Bogdanovića samo tri dana u trening kampu. Što možete učiniti u tri dana?”

No, legendarni Aco Petrović, koji je u tri navrata vodio hrvatsku reprezentaciju (1995., 1999.-01., 2016.-17.), ima odgovor za krivca. Na Twitteru je prozivao istog Dinu Rađu, ispisujući ironične i kritičke komentare.

“Vidim da postoji konsenzus oko Rađinog odlaska. Mislim da bi on trebao ostati predsjednik stručnog savjetodavnog odbora i biti pravi vođa na putu na pretkvalifikacijama u Gibraltaru, San Marinu, Luksemburgu ili gdje god nas ždrijeb odvede “, tvitao je 63-godišnji stručnjak s dozom ironije.

Hrvatska košarka u 6 godina kolabirala, propustila dva svjetska prvenstva, potrošila 3 milijuna eura za Olimpijske kvalifikacije u Splitu, napravila loše odnose s vodećim klubovima, objavila rat ABA ligi, potukla 4 trenera… Pogledaj se u ogledalo, Rađa”, obratio se Petrović Kući slavnih u svom drugom tvitu.

Rezime Situacije

Kao što vidimo, dosta je upiranja prstom unutar hrvatske košarkaške zajednice. Ista je situacija i u klupskoj košarci, što je još jedna tema za širenje. Povijesno gledano, hrvatski je tim posljednji put u Euroligi sudjelovao u sezoni 2015./16. I tada je Cedevita Zagreb imala u najboljem slučaju osrednju partiju, s 8 pobjeda i 16 poraza.

Zadnji put je hrvatski klub nastupio u Eurokupu? Opet Cedevita Zagreb, još 2018-19. Rekord je bio prilično sličan, s 5 pobjeda i 11 poraza.

Bez Hrvata je i košarkaška Liga prvaka, uvelike priznata kao tek treća najjača liga europskog klupskog košarkaškog natjecanja. Prošle je godine KK Split imao priliku izboriti mjesto kroz kvalifikacijski turnir, ali nije uspio.

Ove godine nema timova čak ni u fazi kvalifikacija. Zapanjujuće je da BCL ima po jednu momčad iz Cipra, Kosova, Portugala i Danske te apsolutnu nulu od hrvatske košarkaške nacije.

Balkanska regija ima konkurentnu Jadransku ligu (ABA). Prošle sezone na turniru su sudjelovale tri hrvatske momčadi. Nažalost, sudjelovanje je bilo sve što su uspjeli, budući da Cibona (8), Zadar (12) i Split (13) nisu uspjeli upisati postotak pobjeda iznad 0,500.

Posljednja značajnija sezona za hrvatske klubove u ABA-i bila je 2013.-14. Cibona i Cedevita plasirali su se u završnicu lige, a Cibona je osvojila prvenstvo.

Sve ovo dovodi do drugog problema. Hrvatska najviše pati u raznim FIBA kvalifikacijama kada su u pitanju domaći igrači. Sportaši koji igraju u hrvatskim klubovima nailaze na zid kad se sučele s reprezentacijama s dubokom rotacijom srednjih sportaša. Nisu navikli na intenzitet, živce i preuzimanje inicijative u teškim situacijama.

Kad u reprezentaciju mogu ući Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Ante Žižić ili druga velika imena, onda se sve vrti oko njih. Moraju stvarati, probijati se kroz rub, igrati post-up košarku, šutirati iz centra grada – gotovo sve rade sami. Sporedni glumci nestaju u sjeni.

Related Articles