FIMBA Orlando: Prva pobjeda ženske ekipe

Array

Treći dana odigravanja 13. Svjetskog prvenstva u košarci za veterane bio je uspješan za sve tri hrvatske momčadi.

U prvoj utakmici nasi “mladići” u kategoriji 55+ igrali su protiv ekipe Brazila koju predvodi jedan od najboljih centara u povijesti brazilske košarke Andrade, koji i u 55 godini pokazuje kakav je igrač bio.

Naša momčad nažalost nije imala šanse od samog podbacivanja jer je Brazil u samo 3 minute napravio razliku od 16:2, a potom je sve bilo odrađivanje utakmice do kraja. No cijela priča, što se tiče naše momčadi na kraju ima sretan završetak. Iako su natjecanje u grupi A završili s 2 poraza i jednom pobjedom, u srijedu će razigravati za plasman, a teoretski bi čak mogli postati i svjetski prvaci, jer je takav sistem natjecanja u kategoriji 55+.

Iduću utakmicu imaju na rasporedu u srijedu u 20.30 sati po našem vremenu i tad će biti poznato hoće li, u slučaju pobjede, nastaviti borbu za prvih osam mjesta ili će u borbu za plasman od 8 do 12 mjesta.

Nakon nastupa ekipe u kategoriji 55+, točno u podne po lokalnom vremenu nastupila je ekipa u kategoriji 50+. Iako je ostvarila 2 uvjerljive pobjede u prva dva kola, još uvijek je postojala mogućnost da porazom u ovoj utakmici protiv ekipe Urugvaja s više od 17 koševa razlike izgube prvo mjesto u svojoj skupini A i ostanu bez mogućnosti borbe za medalju na ovom prvenstvu.

Utakmica je bila i fizički i psihički teška jer je bila već treća u nizu, ali ujedno je, gledajući dotadašnje rezultate, bila za očekivati lagana pobjeda.

Utakmica nije dobro počela za našu momčad jer je Urugvaj nakon 4 minute poveo 10:2. Nakon brzog vodstva Urugvaja naša momčad ipak shvaća da se neće moći prošetati kroz utakmicu te počinju igrati obranu kakvu su prikazali u dosadašnjem dijelu prvenstva pa su do kraja uporne i borbene Urugvajce, koji se nisu predavali do zadnjeg sučevog zvižduka, ostavili na samo 35 koševa.

Pametnim izmjenama obrane i odličnim rotacijama igrača koje je diktirao trener Predrag Oluić uz maestralnu igru Željka Županića naša je momčad na kraju slavila rezultatom 63:45.

Današnju pobjedu osigurali su bez pomoći Gorana Sutona koji je na jučerašnjoj utakmici zadobio vrlo nezgodan udarac u rebra tako da nije mogao nastupiti te je imala smanjenu rotaciju igrača no nadamo se da će do četvrtfinalne utakmice u srijedu koja se igra u 23.30 sati po našem vremenu biti u stanju pomoći ekipi.

U ovom trenutku naša ekipa još uvijek ne zna četvrtfinalnog protivnika, ali za pretpostaviti je da će to biti pobjednik grupe D, ekipa Češke. Izbjegnuta je momčad trenutnih svjetskih prvaka, Italije A koju predvode poznati talijanski igrači Mario Boni i Flavio Carrera.

Ostali rezultati u drugim grupama ponudili su i neka iznenađenja. Tako je u skupini C ekipa Italije B izbacila iz borbe za medalje inače odlične momčadi Srbije (Zorkić i Miličević) i Slovenije (Kotnik i Mirt). Ovakvim raspletom došlo je do situacije da su se u četvrtfinalu našle dvije ekipe Italije, ekipa Italija A, pobjednik grupe B, i Italija B, pobjednik grupe C.

Prema službenim propozicijama, članak 11. FIMBA-e (Svjetske Veteranske organizacije) propisuje da se prije polufinala ekipe iz iste države moraju međusobno “obračunati” jer u polufinalu može nastupiti samo jedna ekipa iz države.

U trećoj današnjoj utakmici hrvatskih ekipa nastupila je i naša ženska ekipa (35+) koja je ostvarila prvu pobjedu ostavivši fanatičnu ekipu Costa Rice na samo 31 košu. Našu ekipu su do konačnih 49:31 predvodile Ana Duvančić i Danica Talajić kojima se pred kraj utakmice odličnom obranom priključila i Zorana Brnas postignuvši nekoliko važnih koševa.

Danas je za naše ekipe dan odmora.

Related Articles