Tomas samo lakše ozlijeđen

Array

Marko Tomas nije teže ozlijeđen i ostaje u igračkom kadru za Eurobasket, ali će propustiti pripremni turnir u zagrebačkoj Areni, na kojem će se Hrvatskoj od srijede do petka suprotstaviti reprezentacije Estonije, Bosne i Hercegovine te Izraela.

“Dijagnostički pregledi ultrazvukom i magnetskom rezonancom potvrdili su da se kod Marka Tomasa radi o istegnuću mišića lista te da nema nikakve rupture. Markov nastup na Eurobasketu nije upitan, ali će propustiti pripremni turnir u Zagrebu”, izjavio je glavni liječnik hrvatske košarkaške reprezentacije dr. Miran Martinac.

“Za oporavak od takve ozljede potrebno je nekoliko dana mirovanja uz provođenje terapije s kojom smo već započeli”, zaključio je dr. Martinac.

Tomasova ozljeda, s obzirom na njegovu povijest i dvije godine izbivanja iz reprezentacije upravo zbog zdravstvenih problema, u prvom je trenutku šokirala njegove suigrače i izbornika Velimira Perasovića.

“Nije lako kad se to dogodi bilo kojem igraču, pogotovo u ovoj fazi priprema. Težak je to udarac za sve. Dosta radimo i na preventivi, baš kako bi izbjegli ovakve situacije, ali na neke stvari ne možemo utjecati”, rekao je Perasović koji će od srijede do petka testirati reprezentaciju bez Tomasa, ali s novopridošlim američkim razigravačem Dontayeom Draperom iza kojeg je tek jedan dan treninga s reprezentacijom.

“Teško je nakon samo jednog dana govoriti u kakvom je stanju, ali je evidentno da nije puno trenirao. No, kod američkih košarkaša je dobra stvar što vrlo brzo ulaze u formu. Ima veliku želju, igrači ga znaju i dobrodošao je. No, ne može još puno na terenu. Još mu se uvijek miješaju akcije”, istaknuo je Perasović.

Baš bi Draperu mogle dobro doći ove tri utakmice (Estonija, BiH, Izrael) pred hrvatskim ljubiteljima košarke u Areni, što će biti i generalna proba za sve službe uoči skorašnjeg početka Eurobasketa (5. do 20. rujna).

“Nemam neki plan, utakmice će same izroditi koliko ćemo ga koristiti. Bitno je da uhvati ritam. Svojom nam kvalitetom može pomoći, a u kolikoj mjeri, to ćemo tek vidjeti”, rekao je Perasović koji nije želio previše pričati o suparnicima.

“Da sam na to mogao utjecati, možda bih izabrao nominalno snažnije reprezentacije. No, možda se i ove pokažu boljima od nas. Mi nikoga ne podcjenjujemo. Više smo se posvetili sebi i onome što moramo popraviti u svojoj igri. Važno je da napravimo napredak i dobijemo intenzitet koji želimo”, rekao je Perasović pa ipak rekao ponešto o prvom suparniku – Estoniji:

“Igraju praktično s pet vanjskih igrača, svi šutiraju trice, brzo završavaju akcije. Protiv takvih momčadi važna je stabilnost i obrambenu disciplinu, kontrolu skoka. Ako to nemaš, možeš upasti u probleme.”

Za kontrolu skoka, između ostalih, trebat će se pobrinuti Luka Žorić, koji je u dosadašnjim pripremnim utakmicama bio jedan od najboljih i najkonstantnijih igrača Hrvatske.

“Mislim da igram dobro. Dobro se osjećam u igri i to mi je važno. No, moja igra nije važna, ako ne pobjeđujemo. Tako razmišljamo svi u reprezentaciji”, rekao je novi centar hrvatskog prvaka Cedevite i poručio:

“Nadam se da će navijači doći u velikom broju i da će biti glasni. Potrebna nam je njihova podrška. Nećemo cijelo vrijeme voditi 20 razlike, bit će i loših razdoblja. Tada će nam biti važna njihova podrška”, zaključio je Žorić.

Related Articles