#234

Gladyr u francuskom prvaku

Francuski euroligaški predstavnik i prošlogodišnji prvak, Nanterre, doveo je svoje redove ponajboljeg ukrajinskog reprezentativca. Riječ je o 196 cm visokom šuteru, Sergii Gladyru. Iako su posljednje priče kružile kako bi 24-godišnji bek trebao potpisati za talijanski Enel Brindisi, Ukrajinac se ipak odlučio za Francuze.

Gladyr je svoju profesionalnu karijeru započeo u rođenom Mykolaivu, a odlične igre odvele su ga u Španjolsku. Od 2009. je bio član Manrese za koju je nastupao tri sezone, nakon čega je prešao u Fuenlabradu gdje je odradio prošlu godinu. Od strane Atlanta Hawksa zabran je i kao 49. pick NBA drafta 2009. godine, ali je u njihovom dresu nastupao samo kroz ljetne lige 2010. te 2013. godine.

Mladi Ukrajinac, koji je u košarkaškim krugovima poznat kao odlična atleta i vrhunski šuter bio je, uz Eugenea Jetera, najvažnija karika Fratellove momčadi na slovenskom Eurobasketu. Prosječno je postizao 12, 0 poena, 5,0 skokova te 1,5 asistenciju za 28,1 minutu koju je dobivao. U sjećanju će mu sigurno ostati 25 poena (trica 5/10) protiv reprezentacije Njemačke koju je tom utakmicu udaljio od drugog kruga.