Hoće li Finci iznenaditi i Hrvatsku?

Array

Danas za Hrvatsku započinje drugi krug natjecanja. U 14:30 u Ljubljani naši će reprezentativci igrati protiv jednog od najvećih iznenađenja natjecanja – reprezentacije Finske.

Pored Ukrajine, Finci su definitivno najviše iznenadili na ovom Europskom prvenstvu. U svojoj skupini uspjeli su pobijediti Tursku – finaliste Svjetskog prvenstva 2010., a nedugo nakon toga pali su i Rusi koji trenutačno drže europsku broncu. U zadnjem kolu grupnog natjecanja čak su nadjačali i moćnu Grčku.

Njihov najbolji strijelac, a vjerojatno i najbolji igrač, je Petteri Koponen. On je u dosadašnjem dijelu natjecanja bilježio u prosjeku 14 poena po utakmici, ali je zapanjujuć podatak da je Grčkoj ubacio 29 koševa. Drugi igrač na kojeg treba obratiti pozornost jest Shawn Huff, koji može zabiti s gotovo svih pozicija na terenu.

Naime, osnovni razlog zašto je Finska dogurala do tu gdje jest je njihova obrana, koja je uz litavsku najbolja na prvenstvu. U prosjeku, po utakmici primaju samo 67,4 poena, dok je Hrvatska u tom aspektu tek na šestom mjestu. Ono što bi trebalo presuditi u utakmici jest broj skokova. Finska je i ovdje druga najbolja na turniru, a jedina momčad koja bolje skače upravo je Hrvatska.

Osim Bojana Bogdanovića, koji će vjerojatno opet odigrati odlično, Hrvatska svoju priliku mora tražiti kod Ante Tomića ili pod košem općenito. Protiv Grčke se Fincima ozlijedio veteranski centar Hano Mottola, koji je prisiljen propustiti ostatak natjecanja. Jedan igrač manje u rotaciji mogao bi biti ključan u ovom susretu.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, ovo bi trebala biti čvrsta i napeta utakmica s ne previše poena. Hrvatska u ovom trenutku na papiru izgleda bolje, a nadajmo se da će se to vidjeti i na terenu. Finci sanjaju o još jednom iznenađenju na natjecanju, a mi moramo poduzeti sve što možemo da im to ostane samo san.

Related Articles