Hrvatska od sutra na jakom turniru u Ljubljani

Array

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija od petka do nedjelje u ljubljanskoj dvorani Stožice sudjeluje na turniru u sklopu priprema za kvalifikacijski ciklus Eurobasketa 2013. Na turniru pod nazivom Pokal Adecco pored naše reprezentacije igraju još i Srbija, Bosna i Hercegovina te domaćin Slovenija.

Naša reprezentacija dolazi u Ljubljanu nakon provedenih osječkih priprema na kojoj su upisali i dvije lagane pobjede protiv Švicaraca, ali i ostali bez Bojana Bogdanovića umjesto kojega je uskočio Goran Vrbanc.

“Čeka nas faza gdje ćemo veći naglasak staviti na uigravanje. Taj proces započeli smo u Osijeku, a utakmice protiv Švicarske su pokazale dosta dobrih, ali i neke stvari koja moramo ispraviti. Do prve utakmice u kvalifikacijama vjerujem da će stvari sjesti na svoje mjesto,” rekao je Jasmin Repeša nakon završetka priprema u Osijeku.

Podsjetimo, Hrvatska se nalazi u kvalifikacijskoj grupi C zajedno s Ukrajinom, Austrijom, Ciprom i Mađarskom. Prvu utakmicu protiv Cipra igramo u Makarskoj 18. kolovoza u 21:15, drugu tri dana kasnije u Kijevu s Ukrajinom, a utakmica u Osijeku protiv Mađarske je na rasporedu 24. kolovoza. Dalje slijede utakmica u Austriji 27. kolovoza, na Cipru 2. rujna te protiv Ukrajine 5. rujna u Slavonskom Brodu i Austrije 11. rujna u Poreču. Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz šest skupina i četiri najbolje treće momčadi osiguravaju nastup na Eurobasketu koji se održava 2013. u Sloveniji.

Turnir Pokal Adecco otvaramo sa Srbijom koja je nedavno u pripremnoj utakmici u Laktašima bila uvjerljiva protiv Ukrajine. Rezultat je bio 84:64, a bila je to četvrta pobijeda Srbije u isto toliko odigranih utakmica za kvalifikacijski ciklus Eurobasketa 2013. Na utakmici u Laktašima izbornik Dušan Ivković je odmarao Milenka Tepića i Zorana Ercega, koji su, zajedno s povrijeđenim Krstićem i Rašićem, utakmicu pratili s tribina. Istaknuli su se Vladimir Lučić s 14 poena, po 12 su postigli Teodosić i Nedović, a nova akvizicija Galatasaraya Milan Mačvan 11.

Drugi par prvoga dana je Slovenija protiv Bosne i Hercegovine, ove reprezentacije su u srijedu odigrali jednu trening utakmicu u kojoj je Slovenija pobijedila rezultatom 90:87. Aleksandar Petrović u toj utakmici nije mogao računati na najboljeg igrača Mirzu Teletovića zbog ozljede palca, a u drugoj četvrtini ozlijedili su se Ante Mašić i Edin Bavčić.

Raspored turnira:

Petak, 3. kolovoz:

18.00: Hrvatska – Srbija
20.45: Slovenija – Bosna i Hercegovina

Subota, 4. kolovoz:

18.00: Srbija – Bosna i Hercegovina
20.45: Slovenija – Hrvatska

Nedjelja, 5. kolovoz:

18.00: Slovenija – Srbija
20.45: Bosna i Hercegovina – Hrvatska

Pokal Adecco se igra u spomen na odigranu prvu međunarodnu utakmicu slovenske košarkaške reprezentacije, a protivnik im je bio naš Dream Team kojemu je to bila uvodna utakmica u ciklusu priprema za Olimpijske igre u Barceloni.

Slovenske Konjice 20. svibnja 1992:

Slovenija – Hrvatska 74:93

Slovenija: Alibegović 16, Vilfan (K) 14, Kotnik 10, Đurišić 9, Horvat 8, Hauptman 7, Gorenc 4, Bačar 2, Mičunovič 2, Daneu 2, Golc, Brodnik, Mirt; trener Zmago Sagadin

Hrvatska: D. Petrović 18, Šarlija 11, Rađa 10, Perasović 9, Komazec 9, Tabak 8, Kukoč 8, Arapović 6, Naglić 5, Alanović 3, Sobin 2, Gregov 2, Mršić 2, Kelečović, Cvjetičanin; trener: Petar Skansi.

“Kako se ne bih sjećao te utakmice. Čekao sam taj trenutak cijelu karijeru, živio sam za trenutak kada ću na sebe navući dres Hrvatske. Taj ponos i sreću teško je danas nekome dočarati,” izjavio je za Tportal Franjo Arapović koji je u momčad ušao kao rezerva da bi na kraju otputovao u Barcelonu iako se činilo kako će pričuvni centar biti tada sjajni Stipe Šarlija.

Slovenski savez pokušati će u subotu ponovo okupiti sudionike tog povijesnog događaja, a iz Hrvatske su najavili svoj dolazak Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Veljko Mršić, Aramis Naglić, Mirko Novosel, Velimir Perasović, Aco Petrović i Biserka Petrović.

Related Articles