#234

Hrvatska traži novu povijesnu pobjedu

Kao što nam je gotovo svima već poznato, danas u 17:45 u ljubljanskim Stožicama Hrvatska traži novu povijesnu pobjedu, a protivnik četvrtfinala će biti iznenađenje ovog natjecanja – reprezentacija Ukrajine.

Naime, Hrvatska nije jedina koju bi ova pobjeda ponovno stavila na popis najboljih europskih košarkaša. Ukrajina nije došla ovako daleko još od osamostaljenja Sovjetskog Saveza, a sigurno žele biti još veće iznenađenje, baš kao i Makedonija 2011. godine. Ukrajinski trener, a i vrhunski NBA stručnjak Mike Fratello napravio je velike stvari za reprezentaciju i sigurno će dati sve od sebe da osvoje medalju na ovom Eurobasketu.

Prvi igrač na kojeg treba obratiti pozornost je Eugene Jeter, američki razigravač koji može biti jako neugodan ako rano uđe u svoj ritam.  Jednako dobro zabija i asistira i sigurno neće biti laka zadaća za Ukića i Drapera. Drugi igrač koji nam predstavlja veću opasnost je Sergii Gladyr. Iznimno atletski građen, lako se može probiti do koša, ali još je opasniji iza linije za tri poena.

Prednost Hrvatske definitivno je u skoku. Po statistici smo najbolji na ovom prvenstvu u tom segmentu, a u prosjeku hvatamo gotovo 10 skokova više od Ukrajine. S druge strane, Ukrajina je reprezentacija koja na ovom natjecanju uzima najviše šuteva s trice, čak 24,3 po utakmici s realizacijom od jako dobrih 39%. To je oko deset trica po susretu, a bilo bi nezgodno kada bi toliko i nama zabili.

Hrvatska nakon bolnog poraza od Španjolske u prvoj utakmici Eurobasketa ima sedam uzastopnih pobjeda. Izgleda da je prvi poraz bio okidač za sjajni nastup Repešinih izabranika, koje su još tada i navijači i mediji otpisivali. Isti ti Otpisani danas se bore za svoje mjesto u polufinalu, mjesto koje smo čekali dugih 18 godina. U međuvremenu smo bezbroj puta padali u četvrtfinalu i nažalost stvorili tradiciju. Danas je vrijeme kada moramo srušiti Ukrajinu, srušiti tradiciju, a time i vratiti Hrvatsku tamo gdje i pripada – u sam vrh europske košarke.