Hrvatska U20 ostvarila cilj na EP, protiv Grčke, Njemačke i Litve po iznenađenje

Array

Hrvatska reprezentacija do 20 godina s dvije pobjede protiv Ukraine i Švedske ostvarila je zacrtani cilj, prolazak u drugi krug i ostanak u Diviziji A Europskog prvenstva. Taj doseg je priželjkivao i trener naše selekcije Damir Milačić koji nam je uoči početka prvenstva rekao:

“Mi ćemo ići iz utakmice u utakmicu i pokušat ćemo proći skupinu. To je dosta veliki zadatak, s obzirom na to da je ostanak u A diviziji imperativ ove reprezentacije. Znači, ako mi prođemo skupini, praktički smo osigurali ostanak u A diviziji i tu onda prestaje pritisak ovim momcima, a nakon toga možemo i puno očekivati. Ova reprezentacija općenito vrlo loše marketinški kotira u Hrvatskoj, gdje nas svi podcjenjuju. Veliki je to motiv meni i mojim igračima da pokušamo sve razuvjeriti i napraviti jedan dobar rezultat na ovom Europskom prvenstvu.”

I uspjeli su ostvariti planirani rezultat, poraženi su od Turske i Crne Gore, a pobijedili su u odlučujućoj utakmici jake Šveđane za koju igra niz talentiranih igrača, a predvodi ih Marcus Eriksson iz Barcelone.

Ono što izdvaja ovu ekipu od ostalim naših mladih reprezentacija jeste činjenica da su svi igrači dobivali priliku da se dokažu i svi su participirali u pobjedama i porazima. Primjerice, u odlučujućoj utakmici protiv Švedske nakon prve četvrtine (22:21) čak osam igrača naše momčadi se upisalo u listu strijelaca!

I ostale brojke potvrđuju da je trener Milačić vjerovao u svoje igrače i nije forsirao pojedince kako bi pošto poto ostvario rezultat. Tako, u skoro svakoj utakmici je do poluvremena davao priliku kompletnoj postavi, a pet različitih igrača ima najbolje prosjeke reprezentacije. Antonio Boban je najbolji strijelac (13,5), Domagoj Samac skakač (6,3), Matej Buovac asistent (2,8), Marko Ramljak ima najviše ukradenih (1,5), a Luka Vlaić blokada (0,8). Netipično za naše mlade selekcije.

Damir Milačić

“Moram pohvaliti igrače koji svojim ponašanjem i zalaganjem zaslužuju svaku podršku” – rekao je trener naše ekipe za Crosarka.com, a o prvenstvu i predstojećim utakmicama je dodao:

“Prvenstvo je izuzetno jako. Igra se prava seniorska košarka, puna agresije, kontakta i brzine. Mi smo napravili velik posao plasmanom dalje i osiguranom A divizijom za iduće Europsko prvenstvo. Imamo tri super jake utakmice sa Grčkom, Njemačkom i Litvom i pokušati ćemo rasterećeni napravit neko iznenađenje.”

Danas u 17 sati igraju protiv odlične Grčke koja je pobijedivši Njemačku, Srbiju, Gruziju i Litvu veliki favorit u ovoj utakmici. Poželimo im da pruže dobru utakmicu s kojom bi bili u prilici napraviti iznenađenje.

Related Articles