Hrvatska ženska košarka izgubila je danas svog najvećeg ambasadora

Hrvatska ženska košarka ostala je danas bez jednog od najvećih ambasadora ove divne igre pod obručima, napustila nas je Žana Lelas. 51-godišnja Splićanka bila je jedna od najvećih hrvatskih košarkašica svih vremena, košarkašica čije će ime ostati zlatnim slovima upisano u povijesne knjige kako hrvatskog tako i jugoslavenskog sporta.

Prve košarkaške korake napravila je u ŽKK Jugoplastika, da bi 1988. prešla u redove šibenskog Elmesa gdje je provela sljedeće tri godine i osvojila kup Jugoslavije 1990. te naslov prvaka bivše države 1991. godine.

Potom je kratko bila članica sarajevskog Cenexa (Željezničar). Za španjolski Cepsi s Tenerifa nastupala je od 1992. do 1994. godine, a za Centar banku iz Zagreba od 1994. do 1996. godine s kojom je dva puta osvajala domaću duplu krunu. U dresu Croatije bila je 1995. godine i treći strijelac Kupa Lilliane Ronchetti s 20,9 koševa u prosjeku. U slovenskim Ježicama bila je od 1996. do 1998., tamo je osvojila kup i prvenstvo. Igrala je još i za francuski Strasbourg, talijansku Messinu, šibenski Jolly, španjolske klubove Zaragozu i Burgos, ŽKK Croatiju u kojoj se 2009. godine oprostila od profesionalne košarke.

Najveće reprezentativne uspjehe ostvarila je u dresu Jugoslavije s kojom je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila srebrnu medalju. S tada tek 18 godina bila je najmlađa članica te reprezentacije. 1991. godine u Izraelu je s reprezentacijom Jugoslavije također postala i viceprvakinja Europe.

Za reprezentaciju Hrvatske nastupala je od 1991. do 2000. godine, između ostalog i na Europskim prvenstvima 1995. u Češkoj  i 1999. godine u Poljskoj.

Nakon bogate igračke karijere Žana je ostala u košarci kao trenerica. Počela je u školi košarke Adriatic, da bi potom 2016. godine zajedno sa svojim suprugom Vjekoslavom Lokicom pokrenula svoj košarkaški klub “Košarkaška akademija Žana Lelas” s kojim je prošle sezone izborila plasman u Premijer žensku košarkašku ligu Hrvatske, i  u čijim je redovima ponikao već veliki broj mladih i talentiranih igračica među kojima se  posebno ističe Nika Lokica, kćer Vjekoslava i Žane koja slovi za jednu od najtalentiranijih mladih igračica u Hrvatskoj.

Pored trenerskih obaveza Žana je također sudjelovala u radu Hrvatskog košarkaškog saveza kao isntruktorica za mlađe kategorije, članica Stručnog savjeta za žensku košarku, a ovoga ljeta imenovana je i izbornicom ženske juniorske reprezentacije naše zemlje, no zbog problema uzrokovanih reakcijom na cjepivo protiv koronavirusa bila je primorana propustiti FIBA Challenger u Latviji. Na mjestu izbornice zamijenila ju je njena pomoćnica Tatjana Jacović i s našom juniorskom reprezentacijom osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju na tom turniru.

Prerani odlazak Žane Lelas veliki je gubitak za našu žensku košarku koja je izgubila jednu od najvećih košarkašica u povijesti naše zemlje, ali i veliku radnicu koja je bespoštedno davala cijelu sebe u pokušajima da pridonese boljitku i razvoju ženske košarke kod nas. Prije svega izgubila je jednu predivnu osobu kojoj ćemo vječno ostati zahvalni za dubok trag koji je ostavila iza sebe kako u košarci tako i srcima svih onih koji su je imali čast poznavati.

Ženska košarka tek će sada osjetiti koliko je Žana značila za nju.

Foto: Žana Lelas/KAŽL

Related Articles