Može li Škrljevo nadmašiti prošlogodišnje rezultate?

Pregled premijerligaša pred početak nove sezone nastavljamo s momčadi Škrljeva. Zeleni s Mavrinaca prošlu su sezonu okončali na šestom mjestu prvenstvene ljestvice te ispadanjem od Cibone u četvrtfinalu, čime su od ABA2 Lige dobili pozivnicu za nastup u sezoni 2021/22. Međutim, nakon sastanaka s HKS-om čelništvo kluba na čelu s predsjednikom Vicom Sepom odlučilo je ići u drugom smjeru, odnosno prihvatiti nastup u također regionalnom Alpe Adria Kupu, natjecanju u kojem su stigli do finala u sezoni 2018/19, a sezonu kasnije ispali u četvrtfinalu.

Momčad će s klupe u svoju četvrtu uzastopnu sezonu povesti iskusni riječki stručnjak Damir Rajković. Rajković je momčad bazirao na mladim domaćim snagama iz Rijeke i riječkog bazena uz nadogradnju s iskusnijim igračima iz Hrvatske i inozemstva.

Najzvučnije ime u redovima Škrljeva svakako je Paolo Marinelli, bivši igrač Kvarnera 2010, Cibone, Splita, Olimpije i Krke, koji je prošlu sezonu proveo u litavskom prvoligašu Dzukija. Međutim, upitno je koliko će se 26-godišnji razigravač zadržati na Mavrincima, budući da će igrati na takozvani otvoreni ugovor, te iščekuje ponude bogatijih klubova.

Povratnik u hrvatsku košarku je i pulski zet Chris Hortmann, koji je prošlu sezonu proveo na Kosovu u klubu Vellaznimi, te u Sjevernoj Makedoniji gdje je odigrao tri utakmice za Crn Dream. Ljubitelji košarke u Hrvatskoj pamte ga dok je branio boje Pule 1981 te Furnira.

Taylor Adway pridošlica je na centarskoj poziciji, gdje će pokušati zamjeniti Arkima Robertsona, miljenika navijača Škrljeva. Adway je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri igrao za bjeloruski Borisfen te gruzijski Mgzavrebi. Stefan Šajin još je jedna inozemna pridošlica, s iskustvom igranja u Srbiji, Češkoj i Rumunjskoj.

Dosadašnji kapetan kluba Antonio Boban ostavio se profesionalnog igranja košarke u 28. godini života, a klub je napustio i najzvučniji igrač iz prošle sezone – Fran Pilepić, koji je otišao u španjolskog drugoligaša Alicante. Na Mavrincima više ne stanuju ni Adnan Arslanagić i Jure Gunjina, koji su prešli u redove konkurenata Šibenke, odnosno Zaboka.

Visoku liniju Škrljeva tako će u novoj sezoni činiti Adway (205 cm / 1996 god), Šajin (205 cm / 1993 god) i Ivan Vrgoč (202 cm / 1999 god), uz poneke minute mladih Mateja Kostića (198 cm / 2003 god) i Luku Ćošića (200 cm / 2003 god).

Na malo veću minutažu na krilnim pozicijama računaju Luka Vucić (197 cm / 1999 god) te Mario Rajčić (199 cm / 2000 god), koji su prošlu sezonu igrali po 10-ak minuta po utakmici, a tu je sada i Igor Stojanović (196 cm / 1999 god) koji je u Škrljevo stigao iz njemačkog regionalnog ligaša Limburga, te mladi Edi Bešić (195 cm / 2001 god). Naravno, jako bitnu ulogu ima Josip Barnjak (193 cm / 1998 god), koji može pokriti sve vanjske pozicije i koji se pokazao kao jednim od najboljih košarkaša Premijer Lige prošle sezone i svakako najsvestraniji igrač Škrljeva.

Najjači dio momčadi za sad je bekovska linija, gdje će uz već spomenutog Barnjaka ordinirati Marinelli (190 cm / 1995 god), Hortman (190 cm / 1988 god) i Toni Jelenković (182 cm / 1997 god). Kažemo za sad, jer je upitno do kada će se Marinelli zadržati u klubu.

Uz još poneko pojačanje u unutarnjoj liniji, Škrljevo bi svakako moglo računati na siguran plasman na između petog i sedmog mjesta u Premijer Ligi, uz solidne nastupe u Alpe Adria Kupu gdje se u skupini sa slovenskom Ilirijom, češkim klubom Usti nad Labem te slovačkom Prievodzom imaju čemu nadati.

DOŠLI

 • Taylor Adway (Mgzavrebi)
 • Stefan Šajin (Dynamic VP)
 • Igor Stojanović (Limburg)
 • Chris Hortman (Crn Dream)
 • Paolo Marinelli (Dzukija)

OTIŠLI

 • Arkim Robertson (Lugano)
 • Dario Cvitković (Kvarner 2010)
 • Jure Gunjina (Zabok)
 • Antonio Boban (igračka mirovina)
 • Filip Bjelanović (Furnir)
 • Fran Pilepić (Alicante)

Related Articles