Intervju: Dražen Brajković riješio nedoumice uoči SP U19

Array

Hrvatska košarkaška reprezentacija U19 danas putuje u Češku, gdje ih od 27. lipnja do 7. srpnja očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu. Naši mladi košarkaši rođeni 1994. i mlađi, predvođeni najvećom zvijezdom turnira, Darijom Šarićem, pokušat će nakon europskog zlata prošle godine osvojiti i ovo svjetsko.

Naša reprezentacija je aktualni europski prvak i jedan je od favorita za osvajanje ovog prvenstva. Hrvatska je smještena u skupinu A, zajedno sa Španjolskom, Kanadom i Južnom Korejom, a prva utakmica naših košarkaša na rasporedu je u četvrtak protiv predstavnika Azije.

Uoči puta u Češku, izbornik naše najtalentiranije selekcije Dražen Brajković, u razgovoru za portal Crošarka, istaknuo je da Hrvatska spremna dočekuje ovo Svjetsko prvenstvo. Govorio je o tijeku pripremnog perioda, o poteškoćama koje je imao pri sastavljanju momčadi te je najavio pohod na jednu od medalja na ovom natjecanju.

Iza vas je razdoblje od mjesec dana priprema. Nakon početnog perioda u Daruvaru i sv. Martinu, uslijedio je završni dio u Dubrovniku, gdje ste osvojili turnir uvjerljivim pobjedama protiv reprezentacija Rusije, Argentine i Brazila. Koliko ste Vi osobno zadovoljni pripremnim periodom? Je li reprezentacija spremna za Svjetsko prvenstvo?

“Mi smo pripreme započeli s velikim hendikepom jer smo na okupu imali vrlo mali broj igrača. Ozljede i školske obveze su uvjetovali situaciju da smo imali tek 6-7 igrača na raspolaganju. Mi smo se de facto ekipirali u Dubrovniku. I kada uzmem obzir da nam je na pripremama nedostajalo 5-6 igrača, od kojih su dvojica u prvoj petorci, mogu reći da sam izuzetno zadovoljan. Da je moglo bolje, sigurno da je moglo, međutim, nemamo što žaliti. Idemo dalje i to je to.”

Koliko su Vas poremetile ozljede ključnih igrača reprezentacije? Naime, još od samog početka priprema bilo je jasno da Mario Hezonja zbog ozljede skočnog zgloba neće biti u momčadi. Najnovija vijest iz tabora reprezentacije je da i Dominik Mavra neće nastupiti zbog alergije koja se iznenada pojavila. Kakva je situacija s njim?

“Prije početka priprema ja sam razgovarao s Marijom i bio je dogovor da će on biti s nama. No ta njegova ozljeda, koju vuče već dulje vrijeme, je takve prirode da on neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Šteta za Marija. S njim u ekipi mi bi imali jednu sasvim drugu dimenziju. Međutim, uvijek govorim, koga nema bez njega se može i mora.”

“Što se tiče Mavre, mogu vam dati informaciju da će on 99% ići s nama. Ta alergija koja se pojavila, sada se povlači. Međutim, problem je taj što je Mavra odradio tek 4-5 treninga i sada je negdje na 50% svoje snage. Mavra je za nas jako bitan igrač, no koliko će on moći participirati, budući da nije dugo igrao, to ćemo vidjeti na licu mjesta.”

Martin Junaković

Imajući to na umu, tko će biti prvi playmaker reprezentacije? Na koga ćete se najviše osloniti?

“Na Martina Junakovića, apsolutno. Momak je imao sjajnu sezonu iza sebe, uveo je svoj klub (GKK Šibenik) u prvu ligu. Bio je vođa te ekipe, što je za tako mladog igrača velika stvar. Osim toga, on je odradio kompletne pripreme bez dana odmora.”

U trenutku kada je nastup Mavre došao pod znak pitanja, kao zamjenu za njega pozvali ste Valentina Jurkovića, mladog centra Čapljina Laste. Znači li to da on neće putovati u Češku sada kada se Mavra oporavio?

“Vidjet ćemo još. Izostankom Filipa Bundovića zbog ozljede nama nedostaje visina u rotaciji. Prvenstvo je jako dugo i zato mi ne smijemo previše potrošiti visoke igrače. Stoga, moj stožer i ja ćemo odlučiti koja opcija nam je potrebnija, hoćemo li voditi jednog centra ili jednog niskog igrača.”

Osim ozljeda Hezonje i Bundovića te bolesti Mavre, poremetio Vas je i izostanak Karla Žganeca zbog neizvršenih školskih obveza. Umjesto njega, pozvan je Ivan Bender, koji je odigrao zapaženu ulogu na turniru u Dubrovniku. Koliko od njega očekujete na ovom Svjetskom prvenstvu?

“Tako je, osim Bundovića, mi smo ostali i bez Žganeca. Dakle, bez dva vrlo važna visoka igrača. Pozvan je Ivan Bender, momak koji je najviše radio i najviše napredovao. Sve je postigao isključivo svojim radom i došao do prve petorke. Ovako kako on igra je nešto fantastično. On je za mene respektabilan igrač i, kažem, u ovom trenutku, on je starter u prvoj petorci, a to sve govori.”

Koliko Vam koncept sastavljanja momčadi otežava odluka HKS-a da ste na pripreme mogli pozvati ograničen broj igrača 1995. godište, iz razloga što Europsko prvenstvo za selekciju U18 počinje samo desetak dana nakon Svjetskog prvenstva U19?

“Odluke se moraju poštivati. Iako ja mislim da je Svjetsko prvenstvo nešto posebno i trebaju igrati oni najbolji. No mi moramo gledati i neke druge stvari. Nismo mi jedina reprezentacija. Tu su i druge selekcije. Mi smo uzeli one igrače koji nam trebaju i mislimo da je to OK.”

Koliko mogu okolnosti, kojih smo se dotakli, utjecati na sliku hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Češkoj?

“Nema tu kukanja. Ja, da ne vjerujem u ovu ekipu, ne bih je uzeo. Ja u svoju ekipu vjerujem i uvijek im govorim da želimo ići na medalju. Ja tako razmišljam. Možemo biti četvrti, peti ili šesti, to je Svjetsko prvenstvo, ali prema svojoj ekipi imam stav da idemo po medalju. Nemamo nekoliko važnih igrača, no ovi momci, koji su odradili teške pripreme, pokazali su da se na njih može računati. To je ekipa koja može doći do željenog cilja. Oni to imaju u sebi i ja u njih vjerujem. Hoćemo li uspjeti doći do medalje, vidjet ćemo. Mi ćemo se boriti do kraja.”

Vi ste poznati po tome da mladim igračima dajete podršku i priliku da se dokažu.

“Apsolutno. Ja uvijek vjerujem u mlade igrače. Tako je bilo i kad sam radio u Rijeci, Brodu i Zagrebu. To je moj stil. Ti momci su sjajni. Da sam imao mogućnosti, ja bih još više pomladio ovu reprezentaciju, međutim, nisam mogao iz razloga što više ne možemo uzimati igrače iz drugih selekcija.”

dario-saric

Po Vašoj osobnoj procjeni, koliko ova generacija košarkaša iz godine u godinu napreduje? Naime, Vi ih iz sezone u sezonu okupljate za reprezentativne akcije. Koliko je vidljiv njihov napredak nakon dolaska iz svojih klubova? Smiješi li se Hrvatskoj blistava košarkaška budućnost?

“Osim Darija Šarića, koji je na jednoj višoj razini, mislim da tu ima puno igrača koji dolaze. Tu je selekcija U18, pa i U16. Hrvatska ima puno potencijala za budućnost. Košarkaški savez tu radi fantastičan posao, što je vidljivo po broju medalje koje te selekcije osvajaju. Ono što je po mom mišljenju ključno, treneri moraju imati malo više hrabrosti i povjerenja u te igrače. Uprave klubova ih moraju podržati i omogućiti mladim igračima da igraju, u najmanju ruku, našu A1 ligu. Mislim da je to put kojim mi moramo ići.”

“Imamo primjer Partizana s aspekta ABA lige. Oni, iz godine u godinu, guraju svoje mlade igrači i oni su opet prvaci regionalne lige. Međutim, i naši igrači imaju kvalitetu zadovoljiti te kriterije. Budimo realni, ovi igrači igraju Svjetsko prvenstvo U19 i osvajaju medalje. Vjerujte mi, to nisu djeca, to su već seniori. Zašto ne mogu oni igrati? Treneri moraju imati više hrabrosti.”

U kakvom stanju će biti druge reprezentacije u Češkoj? Osim Hrvatske, problema ima i SAD, koji je oslabljen izostancima nekoliko igrača. Za Kanadu neće nastupiti zvijezda Andrew Wiggins, a za Australiju Mirko Đerić. Koja bi reprezentacija, po Vašem mišljenju, mogla najviše osjetiti izostanak svojih ključnih igrača?

“Wiggins je jako dobar igrač i sigurno je da Kanada nije ista ekipa s njim i bez njega. Međutim, oni imaju igrače koji igraju po sveučilištima i to je jedna jako dobra momčad. Što se tiče Australije, oni imaju jako dobru školu. Ne znam u kojoj mjeri će im Đerić nedostajati, no to je i bez njega jedna dobra ekipa. Međutim, i Srbija ima jako dobru ekipu, i po visini i po motorici. No mi ćemo snimiti situaciju na licu mjesta. To je turnir, utakmice su skoro svaki dan i sve je moguće.”

U skupini ste sa Španjolskom, Kanadom i Južnom Korejom. Tko je uz Hrvatsku najveći favorit za prolazak skupine?

“Osim nas, to su definitivno Španjolci. Tu nema uopće dvojbe.”

U19 reprezentacija je selekcija od koje hrvatska javnost možda i najviše očekuje na natjecanjima koje će se održati ovog ljeta. Jedni ste od favorita ovog Svjetskog prvenstva. Koji je cilj reprezentacije na ovom natjecanju? Koliko daleko može Hrvatska?

“Mi ne bježimo od uloge favorita. Ponavljam, ja u ovu ekipu strašno vjerujem i mislim da je ona sposobna, unatoč svim nedaćama koje smo imali, donijeti jednu od medalja. Tako ja vidim stvari. Mislim da bi medalja bila jedan veliki uspjeh ove generacije. Da smo kompletni, sa sigurnošću bih mogao najaviti i pohod na zlato. No i ovako ćemo se boriti jer ja imam jedno veliko povjerenje u svoje igrače. Oni su svi jako dobro radili i svi mogu na jednak način participirati u ekipi na putu do osvajanja medalje.”

A da bi se dohvatila najviša stepenica pobjedničkog postolja, potrebna je i doza sreće, koja često zna biti presudan faktor na putu do ostvarenja zacrtanog cilja. Međutim, ono što ovu generaciju čini posebnom je kontinuitet dobrih igara i rezultata na velikim natjecanjima.

Ne može se uvijek biti prvi, ne može se uvijek dohvatiti medalja. No činjenica, koja govori da je Hrvatska u samom europskom i svjetskom vrhu, budi kod ljudi u Hrvatskoj entuzijazam i zanimanje za košarku. Poželimo ovoj generaciji da još dugo ostane u tom vrhu.

Related Articles