Ivan Rudež novi je direktor košarkaške akademije švicarskog košarkaškog Saveza!

Švicarski košarkaški savez imenovao je Ivana Rudeža direktorom svoje košarkaše akademije gdje će biti odgovoran za razvoj mladih talenata.

Švicarska košarkaška javnost vrlo je dobro upoznata s radom Ivana Rudeža, još 2012. godine napustio je poziciju pomoćnog trenera u Ciboni kako bi preuzeo funkciju glavnog trenera tamošnjeg prvoligaša – Lions de Geneve.

S klubom je odmah u prvoj sezoni osvojio sve što se može osvojiti – Liga kup, naslov prvaka Švicarske, kup, ali i nagradu za najboljeg trenera u 2013. godini. Ondje je ostao sve do 2016. godine kada preuzima funkciju izbornika slovačke reprezentacije.

Rudež je Švicarcima ostao u lijepom sjećanju, a s reputacijom koju ima što se tiče metodike rada i podizanja tehničko taktičke razine mladih igrača, posve je razumno da im na listi kandidata iskoči kao prvi pick.

Nakon 15 godina profesionalnog rada u seniorskoj košarci, Rudež je odlučio svoje znanje investirati u mlade te prihvatiti ambiciozni projekt na poziv Švicaraca. Kao jedan od razloga zašto baš Rudež leži i u činjenici da je nakon odlaska iz Ženeve, uz trofeje, ostavio i četiri mlada igrača koji su postali reprezentativci. To je ono što se ondje cijeni i pravi je dokaz kako ga nisu zaboravili.

PHOTO: Ivan Rudež (Swiss Basketball)

CNBS, odnosno punim nazivom – Center National Basket Swiss, je akademija osnovana od strane Saveza gdje se nalaze najbolji švicarski mladi igrači do 18 godina.

Uz funkciju direktora akademije, Rudež nam je rekao da će ovog ljeta raditi i s juniorskom reprezentacijom pred kojom je Europsko prvenstvo divizije B u Portugalu gdje će se uz domaćina susresti još i s Latvijom, Belgijom i Bugarskom: – ‘Dogovorili smo u paketu suradnje da preuzmem kontrolu nad švicarskom juniorskom reprezentacijom kako bi imao igrače pod kontrolom cijelo ljeto. Velik je obujam rada koji nas čeka.’ – govori, pa objašnjava na koji način planira prevladati izazove koji ga očekuju – ‘Najbitnije su dvije stvari – Proaktivnost i znanje svih članova stručnog stožera te komunikacija s klubovima i roditeljima! Trebamo podići program do razine da bude prepoznatljiv kao najbolji, i da svi najperspektivniji dođu.’

Erik Lehmann, glavni tajnik švicarskog Saveza, izjavio je prilikom predstavljanja kako ga raduje dolazak hrvatskog trenera: – ‘Njegova impresivna trenerska karijera, kao i njegov angažman u razvoju košarke, čine ga idealnim kandidatom za funkciju direktora Nacionalnog centra za švicarsku košarku. Tijekom svog boravka u Ženevi, dokazao je svoju sposobnost gdje je podigao mlade švicarske igrače, a jedan od njih je i Jérémyj Jaunin. Cijenim njegovu preciznost, radnu etiku i poznavanje švicarske i međunarodne košarke.’

Oduševljenje nije krio niti tehnički direktor Hervé Coudray, koji tvrdi da je Rudež fantastičan izbor: – ‘Njegovo temeljito znanje bit će vrijedan doprinos našem programu razvoja igrača. Siguran sam da ćemo s Ivanom biti u mogućnosti pružiti našim mladim talentima izvanrednu priliku.’

Pred Ivanom je puno posla, a mi mu svakako želimo što više uspjeha pa da možda jednog dana njegov rad ondje bude prepoznat i u Hrvatskoj kao pravi primjer za pokretanje nečeg sličnog u cilju poboljšanja naše košarke.

Related Articles