Velika sramota Joke Vrankovića – HKS raspravlja o ukidanju obveze mlađih kategorija!

Josip Jerko Vranković, popularno zvani 'Joke' ovih dana poslao je dopis u kojem se pozivaju predstavnici županijskih košarkaških saveza na raspravu po šest točki, a ona koja se tiče mlađih dobnih kategorija posebno je apsurdna.

Tijekom mjeseca svibnja, Nikola Rukavina i Josp Vranković krenuli su u novi mandat kao vodstvo Hrvatskog košarkaškog saveza, a već ovog tjedna otvorena je prva rasprava koja bi do kraja tjedna trebala donijeti odluke o poboljšanju hrvatske košarke. Ili možda ipak ne?

Naše uredništvo došlo je u posjed dokumenta, a točke o kojima se raspravlja donosimo u cijelosti:

1. Mlađe dobne kategorije

Pravilnikom o natjecanju HKS-a je određeno da klubovi moraju obavezno igrati službena natjecanja sa određenim brojem mlađih dobnih kategorija (U19, U17, U15, U13). Npr. Klub HT Premijer lige mora imati najmanje 3 mlađe dobne kategorije, klubovi Drugih muških liga po jednu.

Obzirom da po novom Zakonu o sportu igrači nisu obvezni potpisati prvi ugovor s matičnim klubom kada napune 18 godina postavlja se pitanje je li potrebno uvjetovati klubovima igranje s mlađim dobnim kategorijama.

2. Dodatna kategorija U16 za muške

Kako bi se klubovima omogućio veći izbor u mlađim dobnim kategorijama, te kako
bi se dobio veći broj kvalitetnih utakmica predlaže se uvođenje dodatne kategorije
za muške: U16. Natjecanje U16 bi se igralo u regijama gdje ima zainteresiranih
klubova, a ubrajalo bi se u gore navedene obavezne mlađe dobne kategorije. Tako
bi. npr. klub HT Premijer lige mogao odlučiti da će u sezoni 2023/24 igrati sa 3 mlađe
dobne kategorije: U17, U16 i U15.

3. Jedinstvena pretkadetska liga – žene

HKS želi oformiti Jedinstvenu pretkadetsku ligu za žene koja bi se sufinancirala u istom obujmu kao i Jedinstvena kadetska i pretkadetska liga za muške. Ekipe se kvalificiraju u ligu preko regionalnih natjecanja. Regionalna natjecanja se igraju do kraja 2023, a liga počinje u siječnju 2024. O formatu lige (dvokružni sustav- liga ili turnirski sustav), te o broju klubova u ligi još treba odlučiti.

4. Igranje igračica mlađih dobnih kategorija u seniorskim ekipama

U ženskim ekipama se događa da igračice kategorije U13 igraju i U15, U17, U19 i seniorska natjecanja. Kako bi se to izbjeglo prisutni predstavnici županijskih saveza su predložili sljedeće: – ograničenje godišta za igranje u seniorskim natjecanjima, npr. da za seniorke
mogu igrati samo igračice starije od 14 godina ili ograničenje broja natjecanja mlađih dobnih kategorija koje jedna igračica može igrati na 2.

5. Završni turnir za ulazak u Prvu mušku ligu

Dio klubova koji su ove godine igrali Završni turnir su se izjasnili da bi radije zbog troškova hotela i zamora igrača igrali ligu. U tom slučaju bi se igrao dvostruki bod sustav, tj. liga od 10 kola. G. Rupnik je predložio da se uključi još 3 kluba pa da ukupno 8 klubova odigra kvalifikacije kup sustavom. G. Kotaranin je dao primjedbu da se u sustavu natjecanja treba utvrditi ukoliko prvak Druge lige odustane od igranja Završnog turnira koji klub će ga zamijeniti, tj. do kojeg mjesta u poretku će se ponuditi klubovima igranje Završnog turnira.

6. Istovremeno igranje završnica nacionalnih kupova

HKS predlaže se da se Završni turnir Kupa Ćosić i Kupa Meglaj-Rimac organiziraju
istovremeno na istom mjestu ukoliko će za to postojati uvjeti.

Točka koja najviše ‘bode u oči’ je ona pod brojem 1. u kojoj Joke Vranković predlaže raspravu o ukidanju obveze klubovima za igranjem u mlađim kategorijama. Točka je to koja se uopće nije smjela pronaći na dopisu, jer ukidanje mlađih dobnih kategorija bio bi posljednji čavao u lijes već uništene hrvatske košarke. Bez mlađih dobnih kategorija za nekoliko godina neće biti niti seniora.

Točka je to koja ide na veliku sramotu ne samo Joki Vrankoviću, nego i svima nama! 

 

Related Articles