Subota, 12 lipnja, 2021
More

  Ne propustite

  Ivica Kardum o nastupu Đure Đakovića u A1 ligi: Nisam siguran!

  Pomalo u sjeni događanja oko KK Split, polako, ali sigurno, sudbina velikana s Gripa zadesit će još jednog hrvatskog prvoligaša. Naime, u ponor je nebrigom, neprofesionalnošću i lažnim obećanjima doveden KK Đuro Đaković iz Slavonskog Broda.

  Kako smo ranije izvijestili, početkom prošle sezone, u trenutku kada se klub nalazio u istim problemima, kao glavni sponzor u njega je ušla tvrtka Đuro Đaković Holding, a predsjednikom kluba imenovan je Vladimir Kovačević, ujedno i predsjednik uprave Holdinga. Ubrzo potom, velike ambicije i veliki proračun postali su velika obećanja velikog branda. No, na obećanjima je sve i ostalo.

  Kako je to u javnosti bilo izneseno uoči početka sezone, osnovni cilj kluba bio je bez većih problema osigurati ulazak u Ligu za prvaka i kroz nastup u Balkanskoj ligi afirmirati nekolicinu mladih igrača. Realizaciju takvih ambicija trebao je osigurati proračun od, za hrvatske A1 prilike, vrtoglavih 3 milijuna kuna. Budući da ništa od onoga što joj je prezentirano nije ostvareno, hrvatska i brodska košarkaška javnost traži odgovore na brojna pitanja.

  Tko je odgovoran za sportski i poslovni neuspjeh te kako je moguće da se klub, koji je igrao A1 ligu i samo prvi krug Balkanske lige, s proračunom od 3 milijuna kuna dovede u situaciju da mu zbog ogromnog duga prijeti gašenje? Sezona je završila 11. svibnja i još od tada se spominje ovakav, najcrnji rasplet situacije. Međutim, niti nakon tri mjeseca, ništa se ne događa. Iz kluba ne stižu nikakve vijesti. Kao uostalom i iz Đuro Đaković Holdinga, glavnog sponzora kluba. Ljudi, koji su odgovorni za stanje u kojem se klub našao, kao da ne osjećaju obvezu o svemu izvijestiti javnost.

  Vrijeme prolazi, nova sezona je pred vratima, a javnosti nije poznato da li klub iz Slavonskog Broda još uopće postoji. Jer dok hrvatski A1 ligaši ovih dana započinju s pripremama za novu sezonu, KK Đuro Đaković ima blokiran račun, nema niti jednog igrača i niti jednog trenera, prostorije kluba su zaključane, a nagomilani dug stoji bez ikakve tendencije za njegovim podmirivanjem. I tako, KK Đuro Đaković polako u tišini neprimjetno propada. A s njim, i košarka u Slavonskom Brodu.

  Što se tiče neuspjeha na sportskom planu, tu odgovornost apsolutno leži u struci. Nesustavan rad u smislu zapostavljanja omladinskog pogona, angažmana nestručnih rješenja u mlađim uzrastima te dovođenja velikog broja igrača izvana na štetu domaćeg kadra odgovornost su krivih poteza struke. No, sportski debakl, koji je iz toga proizašao, nikako nije razlog financijskog kolapsa zbog kojeg se klub nalazi pred gašenjem.

  S druge strane, što se onog poslovnog debakla tiče, od pouzdanih izvora doznajemo da sponzor Đuro Đaković Holding, koji je glavni odgovoran za financiranje kluba, nije isplatio niti polovicu sredstava obećanih na početku sezone. Što će reći, igralo se, putovalo i živjelo na dug, na obećanje, na riječ. Riječ, koja je očito prekršena.

  Kovačević

  Također doznajemo, naravno neslužbeno jer nikako drukčije nismo ni ne možemo, da trenutni dug KK Đuro Đaković iznosi preko milijun kuna. Neisplaćene su plaće igračima i trenerima, kotizacija hrvatskom košarkaškom savezu te su ostali nepodmireni računi hotelima, prijevoznicima i restoranima. Zbog svega ovoga, zaista neobjašnjivo zvuči činjenica da se upravni odbor još uopće nije sastao kako bi raspravio o gorućem problemu i pokušao naći izlaz iz ove situacije.

  Zašto je to tako? Pokušali smo dobiti objašnjenje i komentar cijele situacije od sportskog direktora kluba Ivice Karduma, koji je, vidno razočaran, za Crošarku izjavio:

  „Ne mogu vam ništa reći. Gospodin Kovačević je predsjednik kluba, koji se godinu dana nije oglasio po pitanju niti jednog intervjua. Tijekom sezone, oglašavali su se igrači, treneri i direktor kluba. Sada je došlo vrijeme da nešto više o košarkaškom klubu Đuro Đaković kaže gospodin Kovačević, predsjednik kluba i predsjednik uprave Đuro Đaković Holdinga. Ja sam uvijek bio dostupan za komentar, no ovoga puta je on taj, koji ima puno više toga za reći.“

  Odgovorio nam je i na pitanje o informacijama, koje su dolazile od ljudi bliskih klubu, a koje su govorile da će se A1 liga ipak igrati u Slavonskom Brodu:

  „Ne mogu vam ništa reći. Ulica je ulica. Nisam siguran.“

  Konkretne odgovore na brojna pitanja pokušali smo dobiti i od predsjednika kluba Vladimira  Kovačevića. U odgovoru, između ostalog, stoji:

  „Financijska situacija KK Đuro Đaković je teška, no dug je manji nakon što se Đuro Đaković uključio kao generalni sponzor. Naš angažman, kao generalnog sponzora, je u podržavanju kluba, kako direktnim financijskim sredstvima, tako i svom ostalom podrškom, koju, kao jedan od vodećih gospodarskih subjekata u gradu i županiji, možemo pružiti. Tako smo obavili razgovore s ključnim zainteresiranim stranama, a sve s ciljem da se veći broj njih uključi u rad kluba. Razgovarali smo s gradonačelnikom i razgovaramo s poduzetnicima iz Broda te očekujem da će se zajedno s nama uključiti u podršku klubu za sljedeću sezonu.“

  „Što se tiče očekivanja od nove sezone, cilj je ostati u ligi i fokusirati se na mlade i domaći kadar. Više informacija ćemo imati u sljedećih dvadesetak dana.“

  Dakle, kao što se iz priloženog lako može zaključiti, odgovore na konkretna pitanja, koliko točno iznosi dug KK Đuro Đaković, da li ga Đuro Đaković Holding, kao glavni sponzor, namjerava podmiriti i hoće li sponzorirati klub i sljedeće sezone, nismo dobili. Ako će klub zaista nastupiti u A1 ligi sljedeće sezone, zašto nije niti jednom sazvana sjednica upravnog odbora? Zašto nisu podmirene obveze iz prošle sezone?

  Gospodin Kovačević tvrdi da će se više znati za dvadesetak dana. Pitamo se, zna li gospodin Kovačević da nova košarkaška sezona počinje za samo mjesec i pol dana? Također, zna li gospodin Kovačević koji je zadnji rok za licenciranje klubova A1 lige? Čak da se to i uspije nekako „srediti“, pitanje je, hoće li se, u vremenu koje je preostalo, uspjeti podmiriti svi dugovi, formirati nova momčad i odraditi pripreme za novu sezonu?

  Mnogo je, dakle, pitanja na koja i dalje nema konkretnog odgovora. Ili je, pak, već svima sve jasno. Ostaje nam vidjeti „za dvadesetak dana“. Ako još uopće bude bitno.

  zadnje objave