Iz jave u realnost: Nanterre prvak Francuske

Košarkaši Nanterrea prvi su puta u povijesti kluba postali prvaci Francuske prve lige. U finalu su svladali Strasbourg s ukupnih 3-1 (83:55, 79:84, 60:70 i 77:83).

Nebi bilo ništa čudno što je Nanterre prvak, ali zanimljivo je kako su došli do toga. Prošle sezone završili su na 11. mjestu, a ove su se sezone jedva probili u doigravanje. Tri utakmice prije kraja imali su osigurano mjesto, a onda su kiksali i izgubili sve tri utakmice čime su se doveli u težak položaj. Prošli su ipak u doigravanje s omjerom 15-15 (isto kao i Cholet, Dijon i Orleans).

U prvoj utakmici doigravanja protivnik im je bio prvoplasirani Gravelines. Prvu utakmicu su dobili u produžecima 101:95 da bi u drugoj potpuno deklasirali Gravelines s visokih 20 poena. Sljedeći protivnik bio im je sedmoplasirani Chalon koji je bio veći problem, ali i oni su pali rezultatima 81:84 i 91:103.

Do finala je drugoplasirani Strasbourg također došao s dvije “metle” i već u prvoj utakmicu su pokazali zašto su ovdje. Igrači Nanterrea su  bolje ušli u drugu utakmicu i vratili seriju na početak. Igrali su smireno do kraja i uspjeli osvojiti naslov francuskog prvaka, a malo je falilio da ne uđu u doigravanje.

Većinom sezone predvodili su ih Trenton Meacham (12.8p), David Lighty (12.5p) i Chris Warren (12p).

Klub bez zvijezda uspio je pretvoriti borbu za doigravanje u pehar koji će pamtiti cijeli život.