Jakov Mustapić i Goran Filipović: Prilika u reprezentativnom dresu

Hrvatski izbornik je jučer objavio novi popis igrača hrvatske košarkaške reprezentacije. Na, rosteru za nove “windowse” su se našli Jakov Mustapić i Goran Filipović. Radi se o dvojici igrača koji su tako dobili novu “šansu”. Odlučili smo se pozabaviti njihovim statusom u klubovima s obzirom da se radi o uvijek “problematičnoj” poziciji playmakera.

Veljko Mršić je istaknuo kako se odlučio za njih dvojicu jer je dogovoreno da Roko Ukić odmori, zbog teškog ritma utakmica u zadnje vrijeme, a Roko Rogić je zadobio ozljedu. Spomenuti je dvojac zato nagrađen s prilikom da ostavi trajniji i dublji trag u reprezentativnom dresu te da potvrdi da se na njih ozbiljnije može računati.

Idealna prilika koju Mustapić i Filipović moraju iskoristiti ?

Vremena za obojicu još ima s obzirom da se karijera Roka Ukića približava kraju te ga treba držati maksimalno svježim, što je zamjerka Skelinu, barem u domaćem prvenstvu. Zato Mustapić i Filipović imaju šansu da se izbore za pravu priliku kada Roko ode u zasluženu mirovinu. Izbornik ih je pozvao jer obojica igraju jako dobro, a o tome govore i njihove brojke.

Jakov Mustapić je trenutno igrač OKK Tuzla, a trener mu je Damir Mulaomerović, inače prvi Mršićev pomoćnik. Mula je iz prve ruke mogao pratiti Jakova ove sezone u košarkaškom gradu pa je na njegovu preporuku i pohvalu dobio novi poziv.

Playmaker tuzlanske momčadi je ove sezone odigrao 14 utakmica u BiH prvenstvu te je odradio preko 520 minuta. Brojke su vrlo solidne za sada – 18.5 poena i 4.7 asistencija po utakmici. Brojevi su solidni iako bi neki mogli reći da je ipak riječ o BiH ligi, a ne nekom jačem europskom natjecanju. Mustapić je već igrao za Hrvatsku u Anzulovićevom mandatu te je imao solidnih predstava. S obzirom da je Hrvatska već izborila Eurobasket, ovo je idealna šansa da se baza igrač proširi i da se nikoga ne otpisuje.

Mustapić je skupio dosta međunarodnog iskustva pa se više ne može reći da je mlad i neiskusan igrač.

Slično vrijedi i za Gorana Filipovića koji je bio na širim popisima u nekim varijantama Ivice Skelina, ali nije dobio priliku u seniorskom dresu, a sjećamo ga se kao člana one čuvene generacije koja je osvojila srebro na svjetskom U-20 prvenstvu (Zubac, Žižić, Arapović, Slavica, Božić...)

Goran Filipović – jedan od najboljih “jedinica” u Rumunjskoj

Filipović je igrao solidno u Splitu, a mnogi su na Gripama počeli žaliti za njim nakon što je u Širokom bio jedan od predvodnika zajedno s Mateom Drežnjakom. U Hercegovini je Filipović prodisao pa mu je to donijelo transfer u Rumunjsku, točnije klub Craiova.

Filipović je za sada na prosjecima od 12.9 poena, 4.3 asistencije i 3 skoka u rumunjskom prvenstvu te je postao jedna od najboljih čistih jedinica lige. Brojke su veoma solidne, ali Gorana čeka novo iskustvo jer je reprezentacija ipak drugačija priča. Pokazao je da može kada mu se ukaže prilika u klupskoj karijeri, a sada to preostaje pretočiti i na onu reprezentativnu.

Related Articles