James Florence osigurao Zadranima finale kupa

Array

U drugoj polufinalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića Zadar je ponajviše zahvaljujući inspiriranom Jamesu Florenceu osigurao nastup u finalu gdje ih dočekuje Cedevita. Cibona se dobro držala, no opet je platila danak neiskustvu i ograničenom igračkom kadru.

Tornado se pobrinuo za stvaranje domaćinskog ugođaja pa su Zadrani u dvorani u Borovu naselju u Vukovaru bili pravi domaćini. Utakmicu je otvorio Josip Sobin pogotkom za Zadrane nakon čega je uslijedila ujednačena razmjena koševa na obje strane.

Početkom druge četvrtine Vlado Ilievski i Tomislav Gabrić zabijaju dvije trice za zagrebačku momčad pri rezultatu 19:27 stvorivši tako najveću prednost Cibone na utakmici. Pokušali su Cibosi sačuvati tu prednost do poluvremena, ali Zadar preko Borisa Baraća i Jamesa Florencea u završnici ipak uspijeva preuzeti kontrolu i na predah otići s prednošću.

Tri koša prednosti s poluvremena Zadrani već u prve dvije minute drugog poluvremena pretvaraju u +8, a par minuta kasnije još jednom tricom Baraća dolaze i do +13 – 56:43. Cibona pred kraj četvrtine napokon počinje igrati koncentriranije i uspijeva smanjiti zaostatak te u odlučujuću dionicu utakmice ulaze sa -7.

Tricama Marina Rozića i Marka Jagodića Kuridže osam minuta prije kraja susreta Zagrepčani ponovno prelaze u vodstvo. Florence se pobrinuo da ta prednost ne potraje dugo pa se Zadar njegovom tricom opet vratio u vodstvo koje su zadržali do samog kraja.

Ivan Siriščević tricom minutu prije kraja utakmice dovodi Cibose na -3 (77:74) te se čini kako postoji šansa za preokret, no Zadrani u završnici ostaju hladnih glava i mirnih ruku te pogotcima s linije za slobodna bacanja potvrđuju svoj nastup u finalu.

Bila je to teška utakmica. Tvrda i muška, kako sam i očekivao i najavio u samoj pripremi“, izjavio je trener Zadra Ante Nazor nakon susreta. “Imali smo dosta problema u kontroli njihovog napadačkog skoka i zbog toga nismo uspjeli uspostaviti svoju igru u ranoj fazi. Mi smo se tražili kroz utakmicu. Tražili smo raspoloženu petorku i igru. Igru smo i naši, posebno u trećoj četvrtini. Tu smo iskontrolirali skok i iako se Cibona poslije vratila, mi smo u završnici bili odmorniji i svježiji.

Na to se nadovezao i krilni centar Zadra Ive Ivanov: “Znali smo da će ovo biti jako teška utakmica i da neće biti ni blizu kao ona zadnja koju smo odigrali protiv Cibone na Višnjiku. U prvom poluvremenu dosta problema Cibona nam je radila s napadačkim skokom. Kad smo to uspjeli pohvatati, u drugom poluvremenu uspjeli smo nametnuti svoj ritam i pobijediti. Sutra igramo s Cedevitom. To je euroligaška momčad, no mi smo iz Zadra i nadamo se da ćemo sutra osvojiti Kup.

Trener Cibone Slaven Rimac složio se s Nazorom: “Utakmica je bila agresivna i muška. Po meni smo mi malo bolje otvorili utakmicu, no mislim da smo u prvom poluvremenu malo prelagano ispustili prednost koju smo imali. Dozvolili smo im da se vrate i mislim da je na kraju presudilo što Zadar ipak ima Florencea koji može naći dosta poena. Ostali igrači kad se usporede Cibona i Zadar više-manje su, što se tiče kvalitete, podjednaki. No, mislim da je Florence jednostavno izmislio desetak-petnaestak poena.

Related Articles