Jasmin Repeša: Hrvatska ima sve pod kontrolom

Array

Trener Jasmin Repeša vratio se na čelo hrvatske reprezentacije prošlog ljeta te je našu izabranu vrstu vrlo uspješno vodio kroz kvalifikacijski ciklus za nadolazeći Eurobasket u Sloveniji.

U rujnu je Repeša preuzeo španjolski klub Unicaju iz Malage. Zbog španjolskog pravilnika gotovo odmah su počela i nagađanja ima li Hrvatska sigurnog izbornika za nadolazeće prvenstvo.

Repeša je ipak sam odgovorio na sva pitanja i preko eurobasket2013.org  poručio hrvatskim navijačima kako nema razloga za zabrinutost uoči rujanskog Eurobasketa:

“Malaga ima opciju u mom ugovoru i dva dana nakon posljednje službene utakmice odlučit će o produljenju ugovora na još godinu dana. Sve ovisi o tome.“

“Ja sam profesionalan, moram slijediti pravila i paziti na profesionalan odnos. Nema sumnje da sam spreman preuzeti odgovornost za program nacionalne momčadi, ali ako i ne budem izbornik, onda će Hrvatska imati boljeg trenera od mene.“, poručio je jasno Repeša.

Ako Unicaja bude poražena kod Barcelone u nedjelju te propusti doigravanje španjolske Endesa Lige, mogli bismo znati ime izbornika već sljedećeg utorka. U svakom slučaju, ako Unicaja iskoristi mogućnost da nastavi svoju suradnju s Repešom, on neće biti trener hrvatske reprezentacije na EuroBasketu.

Na pitanje je li Neven Spahija taj bolji trener kojeg je spomenuo, Repeša je odgovorio:

“On je dostupan i spreman je preuzeti reprezentaciju. U ovoj situaciji to pokazuje da je sjajna osoba. Moje mišljenje je da je on veliki trener. Imamo sjajan odnos te smo gotovo svakodnevno u kontaktu. Neven u potpunosti razumije moju situaciju i situaciju u reprezentaciji. Dio sam odbora koji donosi odluke, ali ću također preuzeti odgovornost.”, dodaje Repeše koji je uvjeren da nema razloga za brigu.

“Savez ima sve pod kontrolom.”, Repeša kategorično tvrdi, “Raspored priprema je već učinjen, a ja imam tu informaciju od saveza. Sve je spremno. To je moja reprezentacija i učinit ću sve da joj pomognem. Bilo kao asistent, savjetnik ili kao osoba koja je pokrenula novi program prošle godine i stvorila novu atmosferu. Prije svega, pristup je drugačiji nego prije, a ovaj program mora ići naprijed.“

Igrači su nešto obećali

Bez obzira hoće li  Repeša ili Spahija ili netko treći biti izbornik, uspjeh hrvatske reprezentacije na EuroBasketu u velikoj će mjeri ovisiti o tome koliko će naših igrača htjeti nastupati u Sloveniji. Repeša nepokolebljivo kaže:

luka-zoric-jasmin-repesa

“Oni će igrati. Prošle godine sam dopustio da bilo tko, tko ima problem da ga riješi. Svatko je obećao da će doći i igrati na EuroBasketu. Ako su igrači zaboravili na to onda će morati reći zašto su zaboravili ono što su obećali.”

„Hrvatska nema 50, 70 ili tisuću igrača (na ovoj razini) poput SAD-a. Imamo najviše 20 igrača koji su u stanju igrati u reprezentaciji i oni sami jako dobro znaju da će igrati.“

Spomenimo kako je naša reprezentacija u skupini C zajedno s aktualnim prvakom Španjolskom, domaćinom Slovenijom, Poljskom, Gruzijom i Češkom. Unatoč općem optimizmu, Repeša je oprezan i tvrdi da ne treba podizati očekivanja već u ovoj fazi.

“Hrvatska ima veliki potencijal, ali ono što smo propustili u posljednjih nekoliko godina to je dobar rezultat. Igrat ćemo vrlo blizu domovine, u Sloveniji, tako da ćemo imati i veliku podršku naših navijača.“

“Ako napravimo dobre pripreme nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat. Zadnji put kad sam bio trener reprezentacije to smo i učinili. Bili smo na Svjetskom prvenstvu nakon 15 godina i na Olimpijskim igrama nakon 15 godina. Po mom mišljenju, ova generacija je za to spremna.”

Related Articles