#234

Juniorke još jedan korak bliže ispadanju iz “A” divizije

U susretu koji je jednu reprezentaciju ostavio u A diviziji a drugu odveo u dodatna dva susreta za spašavanje statusa u najjačoj diviziji Hrvatice su nakon produžetaka poražene od Portugala.

Nakon ovakvog raspleta u iduća dva susreta našim juniorkama trebaju obije pobjede da bi i iduće sezone igrale u najelitnijem razredu Europske juniorske košarke.


Hrvatska – Portugal 66:73 (15:10, 33:33, 47:44, 62:62)

Hrvatska: Butina 30, Rački 11, Pleš 8, Bura 8, Chiabov 5, Matijević 2, Pračuk 2, Sarjanović, Periša, Miličević, Jurjević, Mršić
Portugal: Pinheiro 16, Kostourkova 16, L. Ferreira 14, Felipe 11, Guimaraes 6, Costa 4, Soeiro 4, Leal Cortinhas 2, E. Ferreira, Ferreira Lopes, Veiga, Dias


Sam početak susreta donio je bolju igru Portugalki koje su otvorile susret serijom 6:0. No tada se kod Hrvatske probudila Inja Butina i malo po malo dovela svoju ekipu do izjednačenja a zatim i vodstva.

Početkom druge četvrtine Hrvatice su otišle na plus deset i činilo se da bi mogle prelomiti susret no s tim se nisu slagale gošće. Serijom 8:0 se u potpunosti vračaju u susret te se na veliki odmor odlazi rezultatom 33:33.

Hrvatska puno bolje otvara drugo poluvrijeme i odlazi ponovno na opipljiviju razliku od sedam poena no ni to ne uspijevaju dugo zadržati pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa samo tri poena prednosti za naše cure.

U posljednjoj četvrtini na ulazu u zadnje dvije minute prednost Hrvatske je iznosila 60:53 i moglo se pomisliti da je susret prelomljen. No nakon gostujućeg time – outa s dva uzastopna promašena šuta i ponekom izgubljenom loptom Hrvatice dozvoljavaju gošćama potpuni povratak u susret i preuzimanje vodstva pola minute do kraja. Tada je rezultat iznosio 62:60. No Inja Butina zabija polaganje i odvodi Hrvatsku u produžetak.

U produžetku je bilo evidentno da su Portugalke mentalno stabilnije te su nakon prve tri izjednačene minute pogodile dva tri šuta i odvele susret prema svojoj pobjedi. Kod Hrvatica više nije bilo ni snage a ni mogućnosti da to nekako okrenu te je pobjeda zasluženo otišla kod Portugalki.

Kod pobjednica najefikasnije Sofia Pinheiro i Maria Kostourikova s po 16 poena dok je kod juniorki Hrvatske još jednom Inja Butina bila najefikasnija te je zabila 30 poena.

Da bi ostale u A diviziji ponajprije Hrvatice trebaju sutra u 16,00 sati pobijediti Bjelorusiju a zatim dan nakon toga i boljeg iz dvoboja Slovačke i Engleske.