#234 KK Ksaver: Crni dani novog kluba | Crosarka.com #234

KK Ksaver: Crni dani novog kluba

Košarkaški klub Ksaver iz Zaboka (domaćinima poznat kao i druga ekipa Zaboka) osnovan je prije dvije sezone s jednim ciljem – dati domaćim igračima priliku da igrom pokušaju napredovati prema višim ligama. Dugo godina natjecali su se pod imenom Zabok II u tadašnjoj C ligi u regiji Centar. Nakon nekoliko godina dobrih rezultata na kraju sezone, trener ekipe Branko Sadaić odlučio je napustiti ime Zabok II kako bi mogao napredovati u B ligu (druge ekipe poput Bosca, Podsuseda, Gorice, Rudeša, Maksimira, Medveščaka i njih nisu imale pravo nastupa u B ligi jer su bili pod statusom drugih ekipa).

Klub je osnovan 2016. godine te im je odmah bilo ponuđeno da pređu direktno u B ligu kako bi se ona popunila. Oni su to odbili jer su htjeli izboriti viši rang na pravedan način – nastupom u najnižoj ligi, takozvanoj C ligi. Sezona 2016/17 brojila je 11 klubova, a samo četiri su igrala u konkurenciji (Duga Resa, Novska, Glina te Ksaver). Sezonu su završili na trećem mjestu s omjerom 15 pobjeda i pet poraza, međutim iznad njih su završili Bosco II i Dubrava II. Borba za prelazak u viši rang bila je između Ksavera i Duge Rese (jedna pobjeda manje od Ksavera u sezoni). Ksaver je domaću utakmicu izgubio rezultatom 83:87, ali uspjeli su nadmašiti dugorešane u gostima rezultatom 81:86 te tako postati prvakom C lige.

Početkom ove sezone napravljeno je puno promjena u sezoniorskoj košarci. C liga je ugašena, kao i svi drugi klubovi koji su igrali u njoj. U B ligu (kojoj je ove sezone promjenjen naziv u treća liga) uvršteni su na kraju svi klubovi koji su sezonu prije igrali C ligu: Duga Resa, Glina, Novska te Ksaver. Pravilo je ostalo isto i drugim ekipama momčadi nije dopušteno igranje u višem rangu, što se na kraju pokazalo ključim za ostanak igrača Zaboka II u klubu. Da trener Sadaić nije odlučio pokrenuti novi projekt i novi klub, igrači ne bi mogli igrati zajedno te bi bili primoreni tražiti nove klubove, što bi znači da bi većina njih vjerojatno prestala igrati košarku.

Na polovici ove sezone mogli smo vidjeti zašto trener Sadaić vjeruje u svoju momčad – 9 pobjeda i samo jedan poraz te naslov jesenskog prvaka treće lige Centar. Jedini poraz doživjeli su na gostovanju u Zapređiću kod Fortune. Iako sezona izgleda bajno za zabočke košarkaše, trener Sadaić susreće se s najvećim problemom – financija jednostavno više nema. Polovicu sezone uspjeli su financirati sponzorima (Sinapak, Aposs i Werk) te članskim iskaznicama pratitelja kluba. Do kraja sezone nedostaje im još 15 tisuća kuna koje jednostavno ne znaju kako više pronači.

Razgovarali smo s trenerom da nam objasni kakvo je stanje u klubu. “Trenutno imamo dvije situacije u klubu. Prva ona sportska je idilična: seniori nakon C lige nastupaju u Trećoj ligi i trenutačno smo vodeća ekipa prvenstva, a pored njih okupili smo 40-tak djece u školi Mini Košarke te ćemo i njih sada uključiti u natjecanje mlađih kadete pod Košarkaškim Savezom Zagreba, a druga mračnija strana je ta da nemamo trenutno financija za nastavak natjecanja seniora dok ćemo za klince vjerojatno osigurati.”

Prenosimo vam cijelu molbu iz kluba:

Poštovane Zagorke i Zagorci, prijatelji sporta i simpatizeri loptanja pod obručima!

Ovim putem molimo Vas za pomoć kako bismo mogli nastaviti natjecanje u Trećoj košarkaškoj ligi. Naime, troškovi natjecanja su veliki, a premda nas sponzori Sinapak, Aposs i Werk u značajnoj mjeri podupiru u dosadašnjem djelovanju, nedostaje nam 15-ak tisuća kuna kako bismo mogli završiti natjecateljsku godinu.

Naši igrači ne primaju nikakvu naknadu, dapače još sami uplaćuju članarinu, voze na utakmice i žrtvuju svoje vrijeme i energiju kako bi KK Ksaver i dalje postojao. Sve donacije koje uspijemo prikupiti bit će korištene za plaćanje rata kotizacije i podmirenje troškova službenih osoba.

Stoga još jednom molimo da svojom donacijom pomognete domaćih dečkima da se mogu nastaviti uspješno baviti sportom koji vole.

Primatelj: Košarkaški klub Ksaver
IBAN: HR5823600001102040188
Poziv na broj: Datum uplate
Opis: Donacija

Unaprijed Vam se zahvaljujemo na svakoj kuni! Za sve ostale informacije možete kontaktirati našeg predsjednika Branka Sadaića na broj 098/9803266

Poštovane Zagorke i Zagorci, prijatelji sporta i simpatizeri loptanja pod obručima!Ovim putem molimo Vas za pomoć kako…

Gepostet von Košarkaški Klub Ksaver am Sonntag, 21. Januar 2018

“U javnost smo izašli s nadom da će se naći netko tko želi pomoci da se ova naša sportska priča nastavi,” zaključio je Branko Sadaić.

Ekipa Ksaver sljedeći vikend gostuje u Dugoj Resi, a ukoliko ne skupe dovoljno novaca za sljedeću domaću utakmicu morati će otkazati natjecanje u Trećoj ligi za ovu sezonu.