Krši li HKS pravilnik i pogoduje li proširenjem Prve muške lige Samoboru!?

KK Mislav, KK Crikvenica te KK Marsonija trebali bi uskoro postati članovi Prve muške lige, a KK Samobor unatoč poziciji koja znači ispadanje ostaje u istoj, dok KK Opus Puntamika kao posljednja ispada.

Ovih dana opet se u košarkaškim krugovima priča o potezima Hrvatskog košarkaškog saveza koji se smatraju nečasnima. Završetkom sezone u Prvoj muškoj ligi posve je jasno kako s posljednje dvije pozicije iz iste ispadaju KK Opus Puntamika te KK Samobor, dok bi ih trebala zamijeniti dva kluba uz Drugih muških liga.


Spašavanje Samobora?

Priča ide u smjeru pogodovanja Košarkaškom klubu Samobor u kojem je većina igrača pod ugovorima s agencijama Mateja Mamića i Nikše Prkačina. Naime, Hrvatski košarkaški savez pronašao je način da navedeni klub ‘spasi’ ispadanja tako da se Prva muška liga proširi s 12 na 14 klubova. Na taj način, iz Druge muške lige bi KK Mislav, KK Crikvenica te KK Marsonija trebali postati članovi Prve muške lige uz KK Samobor koji bi tako profitirao proširenjem, dok bi KK Opus Puntamika napustila istu.

Cijeli problem proširenja lige leži u činjenici da je pravilnikom HKS-a, Članak 10., propisano sljedeće:

‘Novi sustav natjecanja kao i promjene važećeg sustava natjecanja ne može se početi primjenjivati prije nego prođe godina dana od dana donošenja novog sustava odnosno promjene važećeg Sustava natjecanja.’


Krši li se ovime Pravilnik?

Iz navedenog Pravilnika jasno je da promjena sustava natjecanja u Prvoj muškoj ligi nije moguća prije sezone 2024./25., pa smo stoga od Hrvatskog košarkaškog saveza zatražili očitovanje po tom pitanju, a isto prenosimo u dijelovima:

Prva muška liga bila je predmet razgovora na sastanku sa županijskim savezima, no prirodno i opširnije se o toj temi razgovaralo na sastanku s predstavnicima klubova Prve muške lige 7. lipnja.

 

Nakon izvješća o protekloj sezoni povjerenika Prve muške lige Vedrana Vukušića, predstavljena su i dva prijedloga formata natjecanja za iduću sezonu. Prvi prijedlog ne donosi bitnije promjene u odnosu na odigranu sezonu, dok drugi podrazumijeva povećanje broja klubova s 12 na 14. Liga se pokazala kao dobar proizvod HKS-a uz veliki interes klubova i javnosti, a s obzirom na veliku razliku u kvaliteti između prve i drugih liga razgovaralo se o povećanju broja klubova Prve muške lige na 14 kako bi dva dodatna kluba koja iskaču kvalitetom mogla igrati Prvu mušku ligu. Tako bi se u dvokružnom sustavu s 14 klubova smanjio broj utakmica i putovanja te bi se istovremeno izbjeglo igranje utakmica radnim danom. Usto, bilo bi lakše osigurati ostanak u Ligi, a olakšala bi se i koordinacija utakmica s HT Premijer ligom.

 

No, ovaj prijedlog promjena formata natjecanja nije novina. Isto je pitanje postavljano i dokumentirano prošle i pretprošle sezone na sličnim radnim sastancima. Naime, s obzirom da je ova liga relativno mlada, kao i računajući na potrebu za fleksibilnošću, još je 2020. godine donesen i na službenoj mrežnoj stranici HKS-a objavljen Sustav natjecanja u kojem se izričito navodi kako liga broji između 10 i 14 klubova. O promjeni broja klubova ili ostanku u sadašnjem formatu odlučit će sami klubovi sudionici lige očitovanjem.

Očitovanja svih klubova Premijer muške, Premijer ženske i Prve muške lige bit će izlučna pri izradi prijedloga pravilnika i kalendara natjecanja za sezonu 2023./24., a koje će usvajati Upravni odbor HKS-a u skorije vrijeme.

Naše uredništvo upit je poslalo i gospodinu Mateju Mamiću te Košarkaškom klubu Samobor, a do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili odgovore. Isti će biti objavljeni naknadno.

Related Articles