Liste po Eurohopesu: Kako kotiraju naše mlade nade

Array

Mnogi stručnjaci koji prate napredovanje mladih europskih mladih nada reći će da TOP 50 liste najboljih igrača po godištima, koju objavljuje portal Eurohopes.com, imju dosta nelogičnosti i da ne odražavaju pravo stanje stvari. No, većina je ipak stava da liste po godištima objedinjavaju većinu prospekata koji će jednog dana zaigrati za velike klubove, nacionalne selekcije ili NBA momčadi.

Završila su U20, U18 i U17 Europska prvenstva, kao i U17 Svjetsko u Dubaiju na kojem nas nije predstavljalo naše izuzetno nadareno 1997. godište. U20 s Damirom Milačićem na čelu je ostvarilo odlično četvrto mjesto, Ante Nazor se s juniorima dokopao bronce dok je Stipe Bralić vodio skoro do posljednjeg dana borbu za ostanak u Diviziji A.

Koliko su rezultati i igre naših mladića utjecali na njihov poredak? Kroz ovaj prikaz usporedit ćemo njihovu trenutnu poziciju s pozicijom koju su imali prije ovih velikih natjecanja.

1995: Mario Hezonja prvi

Za 1993. godište smo krajem prošle godine imali samo Marka Ramljaka na listi, Ramljak je ostao i napredovao za tri mjesta, sada je dvadeseti.

Dario Šarić je bio prvi na listi igrača 1994. godište, no nakon Drafta naravno da nema smisla ubrajati ga u nade. Njegovo mjesto je preuzeo Rasmus Larsen, Danac koji igra za Barcelonu. Od naših Dominik Marva je napravio veliki skok s 43. na sadašnje 26. mjesto dok je Mislava Brzoja pao na 27. (-9). Spomenimo da ni Jusufa Nurkića više nema u toj skupini, bio je 17.

prospect

Mario Hezonja, igrač Barcelone, predvodi TOP 50 listu 1995. Paolo Marinelli je pao i sada je 30. (-9), Karlo Žganec je 47. (-10), a novo ime je Domagoj Bošnjak (36).

Marko Arapović je bio treći, a nakon Europskog prvenstva je šesti za 1996. Prvo ime je Domantas Sabonis, Gonzaga NCAA. Markus Lončar je 21. (+2), Antonio Vranković je zadržao poziciju i sada je 33., dok je dugo ozlijeđeni Frano Bešlić ispao s liste.

1997: Dragan Bender drugi

Iako smo propustili ovogodišnje U17 Svjetsko prvenstvo, među 50 igrača imamo četiri predstavnika. Izostanak s reprezentativnih akcija vjerojatno su koštali Mateja Gašperta ispadanja s liste na kojoj više nije ni Nik Slavica.

Dragan Bender (2) i Lovro Mazalin (4) su zamijenili mjesta, napredovao je za pet mjesta novi Cibos Ante Toni Žižić (14), a ni dugi izostanak zbog ozljede nije naštetio Ivici Zupcu (22).

Eurohopesova lista

Ovo godište se 1998. godište baš i nije proslavilo u Latviji, dobra stvar je što smo ostali u prvoj kadetskoj ligi. Loši rezultati i loše igre očekivano su spustili stepenicu ili dvije niže sve naše igrače. Na listi nema Mate Kalajžića koji bi prema igrama u reprezentaciji i na Prvenstvu Hrvatske trebao biti.

Samo jedno mjesto je pao Luka Kotrulja (18), za 19 se spustio Mate Čolak (24), za 17 Domagoj Proleta (25), za 16 Luka Barišić (31), a za 21 Vuk Lazić (42).

Eurohopes Prospect 1998.

Objavljen je i TOP 10 za 1999. godište. Očekivano fantastični Slovenac Luka Dončić je prvi dok je naš Krešimir Nikić na ovoj listi četvrti.

Related Articles