Luka Prprović, najbolji strijelac A2 sjever: Još tražim klub

Array

Luka Prprović, 22-godišnji igrač Čakovca, ponajbolji je igrač regije Sjever. Visok je 196 cm, igra na poziciji krila, a dosta utakmica je startao i kao lažna četvorka. U sezoni 2011/12 A2 lige imao je prosjek od 23,3 koša po utakmici što mu je donijelo titulu najboljeg strijelca lige. Također, u izboru međimurskog portal eMedjimurje proglašen je za najboljeg igrača Međimurja u protekloj sezoni. Luka trenutno privodi kraju treću godinu Kineziološkog fakulteta i, iako je bilo određenih kontakata klubova iz Hrvatske i inozemstva, još nije odlučio gdje će nastaviti svoju košarkašku karijeru.

Prprović je skrenuo pažnju na sebe kada je sa ŠK Varaždin 2008. godine izborio plasman među najbolje četiri juniorske momčadi Hrvatske. Pobijedivši Split predvođen Mariom Delašem i Ivicom Radićem Varaždinci su bili treći. Pobjednik je bila Cibona (Radošević, Zubčić), a drugi je bio Zadar (Prostran, Batur, Čakarun). Leon Radošević iz Cibone je proglašen za najboljeg igrača, a Luka je bio najbolji strijelac turnira. Iz toga vremena smo na internetu pronašli izjavu: “Mali Prprović je stvarno dobar igrač, igra obranu, doslovce gori u obrani, u napadu kad treba zabija, nije škrt i stvarno je dečko talenat.”

Veliki je uspjeh kada se klub iz male sredine uspije probiti na Final Four prvenstva Hrvatske u mlađim kategorijama. Još je veći kada se uzme u obzir da su za Varaždin igrali sve domaći dečki. Sjećaš li se tih dana?

“Naravno, najzaslužniji za cijeli taj projekt je, na žalost, prerano preminuli košarkaški stručnjak i vrhunski trener Sead Žunić – Žuna. On je okupio mlade dečke iz Varaždinske županije, ali i okolnih regija te stvorio kvalitetnu ekipu koje je vodio prof. Bruno Kovačić te odmah u prvoj sezoni postigao dobar rezultat u A2 ligi sjever. Nakon Žunićeve smrti njegov rad preuzeo je Mladen Cetinja koji je uz financijsku podršku grada omogućio odlazak juniorske ekipe na regionalno natjecanje i poluzavršnicu prvenstva RH. Uz dvije pobjede i malo sreće uspjeli smo se plasirati na Final Four RH u Karlovcu. U polufinalu F4 smo naletjeli na Cibonu koja je imala najjaču juniorsku generaciju na tom prvenstvu (Radošević, Zubčić). Oni su nas dosta lako pobijedili te nas poslali u borbu za treće mjesto. Iako nitko nije mislio da imamo šanse proti Splita, borbenošću i ekipnom igrom (Fodor, Garafolić, Bartol i Gavranović) pobijedili smo favoriziranu ekipu Splita i time zaslužili svoje treće mjesto na F4. Utakmica protiv Splita ujedno je bila i presudna za osvajanje titule najboljeg strijelca. Od ukupno 50 poena koji su mi osigurali tu titulu, 32 sam postigao u utakmici za treće mjesto protiv Splita.”

Čakovec je mali grad (manje od 30.000 stanovnika), a ima dva košarkaška kluba koji su prošle sezone bili u vrhu A2 lige Sjever. Međimurje je igralo i kvalifikacije za A1 ligu. Zašto je tomu tako? Da li je to dobro za grad, za klubove, za mlade igrače iz regije. Kakvi su odnosi između dva kluba?

“Po mom mišljenju, bilo bi puno bolje i financijski isplativije da se formira jedan klub i osiguraju financijska sredstva za ulazak u viši rang natjecanja. Ali, s druge strane, zadovoljstvo je igrati gradske derbije na kojima uvijek bude puna dvorana i na kojima se uvijek osjeća pozitivno sportsko rivalstvo i dobra atmosfera. Odnosi među ta dva kluba su dobri, pogotovo među igračima. Često zajedno haklamo i družimo se u slobodno vrijeme, a također smo si međusobno velika podrška.

Prošle sezone si odigrao 21 utakmicu za Čakovec. Prvi strijelac si lige s 23 koša po utakmici, a tvoj klub je zauzeo odlično treće mjesto, odmah iza tvoja dva bivša, gradskog rivala Međimurja i Vindije iz Varaždina. Da li ste se tome nadali? Brojke kažu da su uz tebe još samo tri igrača Čakovca imala veći prosjek od 6 poena po utakmici (Kranjčec, Ostoja, Megla) i da niste imali širinu na klupi.

“Prvenstveno je za osvojeno treće mjesto zaslužan dobar timski duh, a moja je igra samo još više pridonijela tom rezultatu. Iako brojke govore da nismo imali širinu klupe, svaki je igrač svojim ulaskom dao maksimum i time osigurao odličan rezultat. Uz navedene dečke (Kranjčec, Ostoja, Megla) posebno bih istaknuo kapetana Samira Jurasa koji je bio stalna motivacija i podrška mlađim igračima, te juniora Fečkeša koji je odigrao odličnu sezonu i to sve pod vodstvom prof. trenera Brune Kovačića.

Kakva je kvaliteta A2 sjevera? Koje je tvoje mišljenje o obaveznom zaštićenom godištu u ekipi?

“A2 liga Sjever ima mnogo mladih i talentiranih igrača koji zbog osobnih ili financijskih razloga odlaze na studij te nisu u mogućnosti trenirati preko tjedna. Zbog toga kvaliteta lige možda nije na razini A2 lige Centar ili Jug. Smatram da je naša liga u svakom slučaju dobro organizirana, a otvaranjem Vašeg portala bit će, nadam se, još i bolje medijski popraćena. Što se tiče zaštićenog godišta, podržavam ideju razvoja mladih igrača, ali mislim da juniorsko godište ne može igrati na razini seniora, pogotovo ne u jačim regijama. Stoga bi bilo dobro da se granica tog zaštićenog godišta snizi pa da dečki od 20-21 godine ulaze u petorku jer su tada fizički spremniji parirati starijim igračima.”

U izboru za međimurski portal eMedjimurje proglašen si za najboljeg košarkaša Međimurja u protekloj sezoni, čestitamo. Drugi na listi je najbolji strijelac KK Međimurja Danijel Krajčić ispred njegovog suigrača Gorana Fodora. Izbor je to trenera i novinara.

“Smatram da sam tu nagradu osvojio apsolutno zasluženo. Drago mi je da su i treneri i novinari primijetili moju dobru igru tijekom sezone i izglasali me za najkošarkaša Međimurja. Zahvalio bih portalu eMeđimurje, a posebno novinaru Teu Cilaru koji je bio inicijator cijelog tog projekta koji postaje sve praćeniji i popularniji. Također bih čestitao Fodoru i Krajačiću na odličnoj igri tijekom sezone.”

Koji su tvoji planovi za narednu sezonu?

“Još se uvijek nisam odlučio za koji ću klub igrati iduću sezonu. Trenutno rješavam obaveze koje imam na fakultetu, a nadam se da ću klub odabrati u narednih nekoliko dana i početi s pripremama za novu sezonu. Bilo je kontakata sa nekim inozemnim klubovima, ali to je još upitno s obzirom na to da istovremeno moram izvršavati i obaveze na fakultetu.

Koga vidite sljedeće sezone u vrhu A2 lige Sjever?

“Ove će godine biti zanimljiva borba za prvo mjesto. Ludbreg je doveo sedmoricu kvalitetnih igrača te za svoju obljetnicu želi sam vrh lige. Tu je također prošlogodišnji prvak Međimurje te drugoplasirana Vindija koja može uvijek iznenaditi. Također se pojačao i Čakovec s nekolicinom kvalitetnih igrača, a i Podravac koji konstantno ima dobar rad s mladim igračima i kvalitetnim trenerom uvijek može biti iznenađenje.”

Na kraju je Luka Prprović dodao: “Želim zahvaliti svom prvom košarkaškom treneru, Milanu Bošnjaku, koji me uveo u svijet košarke, i koji cijeli svoj život radi sve što je vezano za košarku iz čiste ljubavi. Bezbroj prijeđenih kilometara i odigranih turnira pod njegovim vodstvom dali su mi i volje i želje da nastavim igrati ovaj sport. Isto tako zahvale roditeljima na stalnoj podršci, pogotovo tati koji me u posljednjih godina posebno motivira na dodatan rad, i pokušava biti na svim mojim utakmicama, usprkos poslovnim obavezama. Trenutno završavam 3. godinu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, u sretnoj sam vezi. Isto tako se nadam da će Vaš portal omogućiti bolju medijsku praćenost košarke i lakši izvor informacija vezano za niže hrvatske košarkaške lige, te na taj način promovirati sport i košarku među mladima.

Želim Vam puno uspjeha i nadam se daljnjoj suradnji.”

Related Articles