Trener Austrije Neno Ašćerić: Možemo pobijediti Hrvatsku

Array

Nedeljko “Neno” Ašćerić je legenda austrijske košarke. Ovaj stasiti 47-godišnji Srbin je davne 1989. godine stigao u UKJ St.Pölten i tu se zadržao čak deset godina, a igrao je većinom na poziciji niskog krila i ispomagao kao bek-šuter.

Iz tog razdoblja se – sa širokim osmjehom – sjeća se da je 1993. u kvalifikacijama za tadašnji kup prvaka Ciboni u Zagrebu zabio 36 koša. Nastavio je igrati u Francuskoj gdje je nakon završetka igračke karijere s 42 godine nastavio u košarci kao trener. Nakon jedne trenerske godine u Meksiku vratio se u Austriju gdje od 2008. godine vodi austrijsku reprezentaciju za koju je i kao igrač 22 puta nastupio.

Razgovor s Nenom vodili smo dva dana nakon nesretnog poraza njegove ekipe od Mađarske (75:81), za vrijeme treninga reprezentacije u športskom centru Baden, nedaleko od Beča. Dok se većina igrača već zagrijavala, Rašid Mahalbašić je navlačio nove patike i sa smiješkom dobacio “ove sam nabavio da razvalim Hrvatsku.”

Dok su se igrači “cijedili” u sparnoj dvorani, trener Ašćerić je odgovarao na naša pitanja.

Po drugi puta ste izgubili dobivenu utakmicu u samoj završnici…

Mlada smo i dosta neiskusna ekipa i to nas košta. Protiv Ukrajine smo vodili 39 minuta, protiv Mađarske smo u zadnje tri minute sve prosuli. Tome treba dodati i da imamo slab kriterij kod sudaca, Mađari su imali 18 slobodnih bacanja više od nas, to je presudilo.

Gdje je austrijska košarka danas?

Austrijska reprezentacija zadnjih godina napreduje, pomlađivanje kontinuirano uspijeva i stajali bi još bolje da smo kompletni. Krilni centar Benny Ortner (206) je ozlijeđen, Stjepan Stazić je već ušao u godine i više je van reprezentacije nego unutra. Rašid Mahalbašić je dugo bio ozlijeđen.

Kako vidite Hrvatsku, koja ipak nije kompletna i nedostaje joj prvi centarski dvojac?

Hrvatska je u ovoj grupi u bilo kojem sastavu favorit i ona će osvojiti prvo mjesto, tu nema dvojbe. Generalno moram reći su svi hrvatski centri malo premekani, to vrijedi i za Žorića, to je ono što im nedostaje da budu vrhunski, jedino je ovaj iz Širokog (Darko Planinić, nap.a.) nešto čvršći.

Ima Austrija šanse protiv Hrvatske?

Ako igramo 40 minuta koncentrirano do zadnje sekunde i ako damo svoj maksimum onda se možemo držat u egalu do samog kraja.

A da ponovite U20 reprezentaciju koja je prošle godine Hrvatsku poslala u B-Diviziju?
(Austrija je dva puta pobijedila Hrvatsku, 64:61 i 61:59, nap.a.)

I to je moguće, možemo pobijediti, u športu je sve moguće. Uvijek treba biti pozitivan i ne treba se unaprijed predati.

Kakve su vaše šanse za treće mjesto i za kvalifikacije na EP 2013?

Sada se nakon ova dva nesretna poraza sve zakompliciralo i nema više nikakvih kalkulacija. Mi se ne predajemo sve dok je kvalifikacija teoretski moguća.

Koji igrači su vaše uzdanice?

Imam 4-5 igrača koji čine okosnicu i koji bi trebali igrati u jačoj ligi od Austrijske. Tu je Moritz “Momo” Lanegger, jako dobar razigravač, odnosno točnije rečeno combo-guard. Amerikanac Detrick Jason na poziciji niskog krila igra sa žarom kao da je rođeni Austrijanac i jako je zahvalan igrač. Naš najbolji je centar Rašid Mahalbašić i da nije bio pola godine ozlijeđen on bi već igrao u nekoj od jačih liga. A tu je i drugi Bosanac jako važan za nas, Davor Lamešić, igra visoko krilo a rodom je iz Brčkog.

Igrači su u međuvremenu završili šuterski trening pa smo i mi zaključili ovaj ugodan razgovor. Gospodin Neno je još napomenuo da ima i jednog “našeg” u timu, Tomislav Gasper je gradišćanski Hrvat.

Hrvatska svoj četvrti susret kvalifikacija igra u ponedjeljak, 27.08. u 20 sati i 20 minuta protiv Austrije. Susret će se odigrati u dvorani Multiversum, u gradu Schwechat, koji se nalazi neposredno u blizini Beča.

Iz Austrije smo još dobili informacije da je za hrvatske navijače rezerviran sektor jug (Trübine Süd 1-12 i 13-24), a ulaz košta 15€. Austrijanci se nadaju velikom odazivu Hrvata u Austriji i ugodnoj atmosferi tijekom cijele utakmice.

Related Articles