Ma što će nama Bogdanović; Babo je jedan od najboljih svjetskih strijelaca u zadnjih 15-ak godina

Kada govorimo o FIBA natjecanjima, samo su dva igrača zabila više poena od Bojana Bogdanovića od 2010. godine.

Iza nas je uspješno odrađeno ljeto s reprezentacijom, novi izbornik Josip Sesar imao je ukupan omjer od 12-0, a internetom su počeli kružiti komentari kako smo napokon proigrali nakon odlaska Bojana Bogdanovića. Odjednom je postao uspjeh pobjeđivati reprezentacije zadnjeg ešalona, uz dužno poštovanje, a neuspjesi s Babom su bili četvrto mjesto 2013. godine na EuroBasketu ili peto mjesto na OI 2016. godine, nešto što se danas čini miljama daleko.

Sve je stvar toga iz koje perspektive gledate, ali ništa drukčije ne bi bilo da je Babo bio s dečkima ovo ljeto. Protivnici su bili razina ispod nas, izuzev Turske protiv koje smo zaista izgledali fantastično. Šarić, Zubac i Hezonja su igrali sjajno i u eter je izašlo mišljenje kako su se napokon oslobodili odlaskom Babe.

Sustav igre koji je Hrvatska njegovala pod Sesarom  izgleda idealno za Bojana, a i sam Sesar je u više navrata istaknuo kako ga očekuje iduće ljeto.

MALO JE VRHUNSKIH STRIJELACA NA FIBA NATJECANJIMA BILO KROZ POVIJEST, BOGDANOVIĆ JE DEFINITIVNO JEDAN OD NJIH

Nikos Galis, Oscar Schmidt, Dražen Petrović, Arvydas Sabonis, Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Tony Parker, Carmelo Anthony, Luis Scola i Kevin Durant su jedni od najupečatljivijih strijelaca što se FIBA natjecanja tiče, a u novije vrijeme, odnosno u zadnjih 15-ak godina samo su dva igrača zabila više poena od Bojana Bogdanovića.

Riječ je o Bogdanu Bogdanoviću koji je od 2010. godine sudjelovao na sedam velikih turnira (EB, MB, OI) i na njima je ukupno postigao 829 poena. Na drugom mjestu je apsolutna legenda svjetske košarke Pau Gasol, on ima 815 poena na sedam odigranih turnira, a odmah iza njega je Bojan Bogdanović sa 790 poena, ali na šest odigranih turnira.

Kada uzmemo u obzir da je propustio dosta velikih turnira, pa zatim i činjenicu da je rijetko kad dolazio u završnice velikih natjecanja s Hrvatskom za razliku od Srbije i Španjolske, pravi je podvig najboljeg strijelca u povijesti Hrvatske košarkaške reprezentacije uopće biti u istoj rečenici s ovakvim igračima. Možemo zaključiti kako kroz povijest košarke nije bilo previše “killera”, ali je Bojan svakako jedan od njih.

Od svih igrača na listi, Babo je imao daleko “najslabiju” momčad

Na četvrtom mjestu je Australac Patty Mills (774 poena, šest turnira), petom Luis Scola (773 poena, šest turnira), šestom Evan Fournier (696, poena sedam turnira, sedmom Luka Dončić (679 poena, četiri turnira) i osmo Kevin Durant (640 poena, četiri turnira).

Dakle – “crem de la crem” najboljih svjetskih strijelaca, tu nema greške. Nitko se nije provukao na račun timskom uspjeha ili tome slično. Sve su ovo konstante što se tiče zabijanja koševa po FIBA pravilima.

Kada su poeni po utakmici u prosjeku u pitanju, Bojan tu također zauzima treće mjesto s 20.5 poena u prosjeku, a ispred su samo Dončić (22.7) i Durant (20.6), dok se iza Babe našao Luis Scola (18.9), prema stručnjacima sa portala pokerstars.

Ono što također bode u oči je činjenica da na ovoj listi od osam igrača samo Bojan Bogdanović nema medalju s reprezentacijom što nam sugerira i to da bi njegov konto bio još deblji da je ulazio u same završnice turnira.

Babo je ipak od svih navedenih imao najslabiju momčad jer svaki od njih je od 2010. godine osvojio barem jednu medalju. Bogdan ima četiri srebra ukupno sa sva tri natjecanja, Pau Gasol ima dva zlata, jedno srebro i dvije bronce, Patty Mills ima jednu broncu, Luis Scola ima jedno srebro, Evan Fournier ima dva srebra i tri bronce, Luka Dončić ima jedno zlato dok je Kevin Durant na perfektna četiri zlata.

Bogdanovići potvrđuju kakve su klase na FIBA natjecanjima, a zanimljivo je kako nema najvećih NBA zvijezda Giannisa, Jokića i Embiida iako su skoro deset godina na sceni.

Kada uzmemo u obzir imena, mora se reći da Bojan Bogdanović ipak nije toliko loš, zar ne?

Related Articles