Maljković otišao, momčad preuzima Jakša Vulić

Array

Na konferenciji za novinare koja je prvotno bila namijenjena za najavu nadolazećih gostujućih utakmica Cedevite s Milanom (četvrtak, 20:45) i Partizanom (nedjelja, 17:00), Matej Mamić, sportski direktor Košarkaškog kluba Cedevita i službeno je potvrdio da je dosadašnji trener Božidar Maljković odlučio podnijeti ostavku.

“Danas negdje oko 11 sati nazvao me Ivo Nakić, menadžer trenera Maljkovića i priopćio mi da je trener odustao od daljnjeg angažmana u Cedeviti, što me neugodno iznenadilo jer iz dosadašnjih razgovora s trenerom nisam vjerovao da se to može dogoditi. Naravno da sam ga poslije i nazvao i u razgovoru s njim vidio sam da jednostavno više nema snage ni želje nastaviti voditi Cedevitu. Što se tiče daljnjeg vođenja kluba, Jakša Vulić je trener i on će u daljnjem razdoblju voditi klub. Naravno, dok ne sjednemo i ne vidimo što ćemo dalje napraviti”izjavio je Mamić.

S obzirom da Cedevitu u Euroligi protiv Milana čeka ključna utakmica za eventualni prolazak u Top 16 fazu, a u nedjelju će Cedevitaši u ABA ligi igrati s rivalom Partizanom, ova odluka trenera Maljkovića nije mogla doći u gore vrijeme.

“Ja sam strašno ljut. Zato što smatram da smo zbog korektnosti našeg odnosa trebali sjesti i pokušati riješiti stvari. Ja ne kažem da bi ih uspjeli riješiti, ali vjerujem da bi pokušao barem malo ublažiti njegove stavove. Tako da moram biti ljut, a pogotovo u trenutku kad nam je to došlo”, dodao je Mamić.

Sportski direktor Cedevite ujedno je potvrdio kako ne zna za nijedan sukob između trenera i Uprave kluba ili trenera i igrača. Novinari su ga ujedno priupitali je li Maljkovićeva odluka eventualno mogla biti donesena i iz političkih razloga?

“Odbacujem svaku takvu mogućnost jer je trener izrazito apolitična osoba. On je čovjek koji je stvarno dobrodošao u svim krajevima ovdje.”

A što se tiče eventualne odštete?

“Realno, kad netko na takav način prekine suradnju sigurno da bi klub trebao imati obeštećenje i mi ćemo pokušati zaštiti sva prava koja mi imamo. Naravno, koja nam proizlaze iz ugovora s trenerom”, zaključio je Mamić, koji zasad nije želio iznositi nikakva imena u vezi potencijalnih Maljkovićevih zamjena.

Pomoćni trener Jakša Vulić tako je ubačen u vatru. Iznenadno je postavljen na mjesto prvog trenera pred dvije vrlo teške i važne utakmice.

“Moram reći da je ova situacija i za mene, kao i za sve u klubu, a vjerujem i za vas, veoma iznenađujuća. Premalo je vremena prošlo da bih sad mogao o tome pričati nešto više. Situacija je kakva je, moramo se pripremiti za Milano, a nemamo previše vremena. Poslije pressice imamo jedan trening, sutra se već putuje, a u Milanu još imamo dva treninga. Utakmica je vrlo bitna i u hodu se moramo adaptirati na novonastale okolnosti. Kakva će biti reakcija momčadi možemo samo pretpostavljati. Nadam se da će reakcija biti pozitivna i da ćemo u ove dvije utakmice koje nas čekaju pružiti dobru igru”, izjavio je Vulić.

Hoće li Vuliću biti problem tako naglo se prebaciti na drugu poziciju u momčadi? “Ne mislim da će mi biti teško zato jer u svim ostalim pripremama sam bio dosta uključen. Suradnja s gospodinom Maljkovićem je za mene bila pozitivna i zahvalan sam što mi je pružio da osjetim euroligašku atmosferu iznutra. Rad s jednim takvim trenerom je za mene svakako bilo pozitivno iskustvo. Nekih prevelikih poteškoća za pripremu ne očekujem. Mislim da će biti manje-više kao i dosad. Hoće li druge stvari utjecati na momčad i u kakvom smjeru će ići rekacije, u pozitivnom ili negativnom, je teško predvidjeti.”

Vulić se osvrnuo i na momčad Milana: “Definitivno je da i oni imaju određenih problema. Proteklih tjedana kroz medije se provlačila priča o eventualnoj smjeni njihovog trenera. Za nas je najbitnije da su u zadnjoj utakmici Eurolige izgubili Gentilea, a u prošloj utakmici u Italiji im nije igrao Bourousis, no nemamo informaciju hoće li on nastupiti protiv nas. Jučer su u talijanskoj ligi uvjerljivo pobijedili u gostima, a i prilično uvjerljivo su nas dobili u Zagrebu pa su u svakom slučaju favoriti. No, ako gledamo zadnje dvije euroligaške utakmce, evidentan je uspon naše forme i te utakmice daju nam za pravo da odemo u Milano s nadom u uspjeh.”

Marko Tomas protiv Milana će zaigrati, udarac u koljeno protiv Žalgirisa donio je tek neznatno nagnječenje meniskusa dok se Marino Baždarić i dalje vraća iz ozljede leđa i počinje s treninzima.

Na konferenciji za novinare pojavio se i Bracey Wright“Okolnosti s kojima smo suočeni nisu nimalo lake. To je utakmica za koju vjerujemo da je možemo dobiti, ako odigramo najbolje što možemo. To je vrlo važna utakmica. Imamo priliku da uđemo u Top 16, a ta utakmica može nam pomoći ostvariti taj cilj. Igramo u gostima, moramo pobijediti, ostaviti posljednju utakmicu iza nas, odigrati bolje i koncentrirati se. Jednostavno, moramo odraditi najbolji posao što možemo. Ako uđemo s istim pristupom protiv Milana kao što smo igrali u gostima kod Olympiacosa, onda imamo šansu za uspjeh.”

Wright se osvrnuo i na odlazak Maljkovića: “Tek sam saznao za odluku trenera. Iznenađen sam, ali to se u sportu događa. Pogotovo kad su u pitanju treneri. Uvijek je najteži posao biti trener. Jedan dan si ovdje, a drugi već nisi. Mi kao momčad sada se moramo skupiti i koncentrirati na utakmice.”

Miro Bilan uvjeren je u dobru predstavu u Milanu. “Duboko vjerujem da ćemo odigrati na razini dviju posljednjih euroligaških utakmica, ponajprije u obrani. Mi to svakako možemo kao momčad. Odlazak trenera može donijeti pozitivan šok za momčad, no trebamo se skupiti, dati sve od sebe i onda rezultat ne može izostati.”

Related Articles