Malo statistike: Samo Ukić i Markota igrali protiv Francuske

Array

Zahvaljujući Tomislavu Pakracu, varaždinskom košarkaškom povjesničaru i novinaru, imamo sve utakmice seniorske reprezentacije Hrvatske u srazu s Francuskom, našim sutrašnjim protivnikom u osmini finala Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. Ukupni omjer pobjeda i poraza od 7-10 ne ide nam u prilog, dok u službenim utakmicama imamo samo jedan neuspjeh više (3-4).

Do sada se sa sutrašnjim protivnikom nismo nikada susretali na Svjetskim smotrama. Nama je ovo treći Mundobasket. Najveći nam je uspjeh bronca 1994. godine u Kanadi  kada smo sa 78:60 pobijedili Grčku. Tada nam je malo nedostajalo za finale s Amerikancima, u neizvjesnoj polufinalnoj utakmici Rađa, Kukoč, Komazec i ekipa su izgubili od Rusije 66:64.

Nakon tog uspjeha slijedi pad i propuštanje svjetskih smotri da bi se prije četiri godine uspjeli kvalificirati i na kraju osvojiti 14. mjesto. Iz sadašnjeg rostera Roko Ukić, Bojan Bogdanović, Luka Žorić, Lukša Andrić i Ante Tomić su nastupali u Turskoj.

S druge strane Francuzi su u svojoj košarkaškoj povijesti na Svjetskim prvenstvima nastupali šest puta, a najveći uspjeh im je davne 1954. godine u Brazilu kada su bili peti.

ukić
Foto: Saša Trifunovski

U službenim utakmicama Francuzi imaju prednost od jedne pobjede. Odigrali smo sedam utakmica na Eurobasketu, Tricolori su bili bolji četiri puta, dok smo mi slavili u tri utakmice.

Na Europskom prvenstvu 1997. godine upisali smo dva poraza, u skupini (87:79) i za peto mjesto (69:62). Dvije godine ranije smo u Madridu igrali razigravanje za 5. do 8. mjesto i slavili 86:69. Za isti poredak smo se borili i 2001. u Istanbulu, a 1997. u Barceloni za 9. do 12. mjesto. Obje smo izgubili, prvu 84:79, a drugu 90:79. Na prva dva prvenstva, 1993. i 1995.,  smo upisali dvije pobjede od kojih prvu u produžetku 100:95.

Od svih naših igrača u Španjolskoj, samo su dvojica igrali službenu utakmicu protiv Francuske. Damir Markota je nastupao na Eurobasketu 2007. godine dok je Ukić tada bio njegov suigrač u pobjedi nad Francuzima, a nastupio je i dvije godine kasnije kada smo izgubili obje utakmice.

Odigrali smo i 10 prijateljskih utakmica, slavili smo u 4, a lošiji smo bili 6 puta.

Hrvatska - Francuska

Related Articles