Mate Kalajžić primio plaketu za najboljeg kadeta u prošloj sezoni

Array

Konačno je kristalna plaketa koju dodjeljuje naš portal najboljem kadetu došla do Mate Kalajžića, igrača koju ju je prošle sezone svojim nastupima za kadete i juniore Splita te kadetsku reprezentaciju Hrvatske zaslužio.

Trofejni košarkaški trener Željko Pavličević je u poluvremenu seniorskog finala Kupa Dražena Petrovića, u ime našeg portala, dodijelio kristalne plakete CROŠARKA MVP Marku Arapoviću i Viti Čubrili, najboljem junioru i mlađem kadetu Hrvatske. Klupske obaveze spriječile su Kalajžića da i on primi ovu nagradu u Draženovom domu.

Kalajžića su mnogi poznavatelji odnosa snaga u mlađim kategorijama i prošlih godina svrstavali među nositelje generacije, ali nije dobio priliku da stječe iskustvo uz odličnu 97 reprezentaciju koju je predvodio Lovro Mazalin, kadetski CROŠARKA MVP 2013. godine. Ove godine je definitivno potvrdio svoj potencijal odvevši svoj Split do kadetskog prvaka Hrvatske, a na Europskom U16 prvenstvu bio je istaknuti član neuvjerljive selekcije Stipe Bralića.

Potječe iz prave sportske, košarkaške, obitelji. Otac Ivo je bio dugogodišnji košarkaški trener u ženskom prvoligašu iz Omiša. Starija sestra Karla je također prvoligaška košarkašica i bivša mlada reprezentativka. Prve košarkaške korake napravio je, naravno, u rodnom Omišu, no vrlo brzo je njegov talent prepoznat u većoj sredini, te ga je pod svoje uzeo najslavniji europski košarkaški klub 20. stoljeća.

Nakon natjecateljske sezone imao je više ponuda, no odlučio je ostati Žuti. U razgovoru s “šefom” mlađih selekcija ABA ligaša, a nakon što smo dobili informaciju o prelasku u naš glavni grad, rečeno nam je nažalost nije naš igrač, volio bih da je.

Mate Kalajžić

Kontaktirali smo više trenera oko odabira kadeta koji je najviše pokazao u prošloj sezoni i jednoglasan je bio izbor. Svi ovom razigravaču predviđaju lijepu košarkaški budućnost.

Titulu najboljeg kadeta u prošloj sezoni izborio je kroz Prvenstva Hrvatske i nastupe u reprezentacijama. S kadetima je bio prvak države, a s juniorima je na kraju bio drugi. Posebno je bio upečatljiv nastup sa svojom generacijom. Na poluzavršnici su ostvarili četiri pobjede uz njegov prosječni učinak od 22,5 koševa. Na završnici u Osijeku je bio još bolji, a posebno u finalnoj utakmici protiv odličnog Zagreba kojima je ubacio 32 koša uz 7 ukradenih i 5 skokova i šut od 60%.

Veliki uspjeh smo napravili, jer smo bili najmlađa ekipa na prvenstvu. Svjestan sam bio da je rezultat ovisio o doprinosu Luke Kotrulja, Marina Jakoliša i mene pošto smo mi bili jedini u momčadi izlaznog kadetskog godišta, ostali su bili ipak mlađi. Plasirali smo se na Final four gdje smo odigrali dobro i u finalu pobijedili jaki Zagreb. Napravili smo veliku stvar za klub.

Nakon kadetskog, igrao je i juniorsko prvenstvo s kojega je donio srebrenu medalju. Iako dvije godine mlađi, trener Ante Marović mu je u finalu protiv Cedevite dao 13 minuta, a on ih je opravdao s 14 postignuta poena.

To mi je jedno veliko iskustvo jer sam igrao u odličnoj ekipi Splita s igračima koji imaju puno jakih utakmica. Nisam puno ulazio u igru, ali kada sam bio na parketu pokušao sam doprinijeti koliko sam mogao. Na kraju smo bili drugi i drago mi je što sam bio dio to priče.

S reprezentacijom je bio na Europskom prvenstvu u Latviji gdje su se na kraju borili za ostanak. Iako jedan od najboljih (12ppg, 4.3as, 4rpg) nije baš sretan s nastupima naše selekcije.

Mislim da smo mogli puno više napraviti, Ova naša generacija ima sigurno više potencijala nego što je borba za ostanak u najjačoj diviziji Europe – rekao je krajem rujna Kalajžić, uoći početka nove sezone.

Related Articles