Medveščakov kvartet budućnost ženske košarke

Array

Košarkašice Ženskog košarkaškog kluba Medveščak Ivana Tikvić, Ana-Marija Begić, Lana Pačkovski i Anja Majstorović pravi su hrvatski ženski košarkaški tsunami koji košarkaški hara i Hrvatskom i Europom.

Otkako su se pojavile na europskoj košarkaškoj pozornici konstantno bilježe uspjehe i hrvatsku reprezentaciju već puna tri ljeta na europskim prvenstvima u raznim dobnim kategorijama kite odličjima što srebrenim što zlatnim. Još su nadmoćnije u prvenstvu Hrvatske u njihovom uzrastu. Posljednjih četiri-pet godina su redovito zlatne.

Što se tiče europskih reprezentativnih nastupa prvo su, zajedno s ostalim suigračicama, 2009. godine kadetsku Hrvatsku (U-16) iz B divizije dovele u elitnu europsku A diviziju osvajanjem srebrene europske medalje u glavnom estonskom gradu Tallinnu, pa su onda s tom istom reprezentacijom Hrvatske u A diviziji osvojile srebrenu medalju 2010. godine u Grčkoj (Kozani i Ptolomeida), potom je dobno prerasle i smjenom generacija ostavile nadolazećim uzrastima da joj čuvaju izniman europski rejting kojeg su joj svojim nastupima na najvišim europskim smotrama stvorile.

Ulaskom u juniorski uzrast prošle su godine u Miskolcu u Mađarskoj, predvođene najboljom igračicom europskog prvenstva u B diviziji Ivanom Tikvić, juniorsku reprezentaciju Hrvatske, koja je nekoliko godina “čamila u drugoj ligi” – B diviziji, s devet pobjeda vratile u europsku košarkašku elitu. Sve to vođene izbornikom Željkom Ciglarom i njegovom pomoćnicom Marijom Sipina. Kako prognoziraju domaći i europski košarkaški stručnjaci i ovog ljeta ove će cure imati što pokazati i u A diviziji u Bukureštu. Svi očekuju visok plasman i borbu za medalje. Cure ne komentiraju ničije prognoze i očekivanja, one, kako same vole reći, najbolje govore svojom igrom pod koševima. Tako će biti i ubuduće.

Za njihovu dobru formu i košarkaško napredovanje svakako su najzaslužniji klupski treneri i njihov cjelogodišnji rad u Medveščaku – Željko Alatović, Nenad Amanović, Čedo Majstorović, Viktor Kovač, Nikola Plećaš i niz drugih koji su prodefilirali Medveščakom. Najduže je s njima radio trener Željko Alatović koji je s tim djevojkama i u kadetskom i u juniorskom uzrastu pokorio Hrvatsku već nekoliko godina zaredom bez obzira gdje se igrale završnice. Medveščak je neprikosnoven i daleko najbolji u tim uzrastima.

Trener Željko Alatović to komentira ovako:

“S ovim curama već duži niz godina superiorno osvajamo i kadetska i juniorska prvenstva Hrvatske. Radi se o jednoj iznimno nadarenoj generaciji koja još ima puno toga reći u hrvatskoj ženskoj košarci. Ja sam uvjeren da će i uspjeti. Politika Medveščaka i njegova predsjednika Milana Perića bila je ukazati povjerenje tim mladim curama i u seniorskom natjecanju, premda su one uzrastom bile juniorke pa čak i kadetkinje. To povjerenje u njih nam se pokazalo ispravnim potezom jer su igrajući protiv mnogo starijih i iskusnijih igračica i u A1 ligi Hrvatske, i u IWBL ligi, i u Kupu Hrvatske, a pogotovo u EuroCupu, stjecale potrebna iskustva, rutinu i sve što je potrebno da postanu još kvalitetnije. U sezoni 2011./2012. one su bile glavne nositeljice Medveščakove igre.”

Glazuru na rad ovih cura po klubovima na ljetnim reprezentativnim pripremama davao je njihov reprezentativni trener i izbornik Željko Ciglar te njegovi pomoćnici.

“Uvjeren sam da će se naraštaj naših cura rođenih ’94. i ’95. godine i iduće godine u A diviziji boriti za medalju i za odlazak na svjetsko prvenstvo. Sigurno ćemo imati 12 cura sposobnih da se bore za medalju. Već su nas svi dobro upoznali, sada nas svi respektiraju i odgovorno tvrdim da ako ne bude ozljeda i ako budu optimalno iskoristile trenažni proces, mi ćemo se boriti za medalju i odlazak na U-19 Svjetsko prvenstvo u Litvi”, naglašava trener Ciglar zahvalivši se klupskim trenerima koji rade u teškim i specifičnim uvjetima kada je u pitanju ženska košarka u Hrvatskoj koja je ove godine “osvjetlala obraz” sveukupne hrvatske košarke u kojoj su, izuzevši zlatnih kadeta, muškarci totalno podbacili.

“Ti klupski treneri su svojim radom i entuzijazmom dali veliki doprinos da ove djevojke danas imaju kvalitetu koja je rezultirala medaljama u zadnje tri godine. Nije to lako. Zato im odajem priznanje ali ih isto tako i molim da tako nastave i dalje iako znam da danas nije lako biti trener košarkašicama.”

Vrijednost ovih cura prepoznao je i izbornik seniorske reprezentacije Stipe Bralić koji je osvajanjem petog mjesta na Europskom prvenstvu u Poljskoj postigao najbolji plasman seniorske košarkaške ekipe otkada postoji Hrvatska – osigurao izravni plasman na EuroBasket 2013. godine u Francuskoj te u dodatnim kvalifikacijama u Ankari izborio Olimpijske igre u Londonu 2012.

I on je na širi popis za ovaj predolimpijski ciklus pozvao Ana-Mariju Begić i Ivanu Tikvić. Znači, one su na sebe skrenule pozornost. Još kao petnaestogodišnja cura Ana-Marija Begić s Medveščakom je zabilježila i prve europske nastupe u EuroCupu. Ivana Tikvić odlično je odigrala na prošlogodišnjem europskom prvenstvu u Mađarskoj, bila MVP i sigurno je skrenula izbornikovu pozornost na sebe. Tu je i Lana Pačkovski koja je bila u petorci europskog prvenstva u Grčkoj i koju mnogi vide kao nasljednicu Anđe Jelavić.

“Naravno da ih pratim jer su na sebe skrenule pozornost košarkaške javnosti i košarkaških stručnjaka ne samo osvajanjem zlatne medalje prošlog ljeta u Mađarskoj nego još i preklani kada su u A diviziji kao kadetkinje na Europskom prvenstvu u Grčkoj bile srebrene, odnosno viceprvakinje Europe. To su sve njihovi veliki uspjesi i mogu reći da se radi o jednoj iznimno talentiranoj generaciji koja je vrlo potentna i kad su u pitanju njihove fizičke predispozicije ali i košarkaško znanje za njihov uzrast. Mi odavno nismo imali cure visine oko 190 cm da uspješno igraju krilne pozicije, da kao takve imaju dobru koordinaciju pokreta i pred njima je, uz kvalitetan rad, lijepa budućnost”, rekao je trener seniorske reprezentacije Hrvatske Stipe Bralić.

Related Articles