Mlade snage vraćaju košarkašku publiku u Mostar

Array

HKK Zrinjski je sve do 2008. godine bio prilično stabilan prvoligaš, te povremeni član doigravanja za prvaka BiH. Upravo te godine uprava kluba je odlučila kako nije zadovoljna s radom pa je krenula u realizaciju projekta “veliki Zrinjski”. Od te 2008. godine pa sve do danas “potrošena” su trojica trenera, mnogo igrača sa svih strana i stotine tisuće maraka iz proračuna zbog čega je klub došao na samo dno. Zbog izgubljenih godina u nerealnosti ambicija i neplanskog trošenja, jedini košarkaški prvoligaš iz Mostara, HKK Zrinjski se odlučio okrenuti mladim snagama.

Prošle sezone su imali prilično solidan roster s Lukom Klaricom, Arminom Avdibegovićem, Almirom Hasandićem, Marcelom Jonesom i Erminom Jazvinom. Imali su visoke ambicije u domaćem prvenstvu te u Balkanskoj ligi. Svoje natjecanje u Balkanskoj ligi su završili razočaravajuće sa samo jednom pobjedom, a u zadnjem kolu nisu putovali u Makedoniju zbog samo sedam igrača u rosteru. U prvenstvu BiH su doživjeli drugi šok tako što su čak ispali iz lige, ali su na kraju ipak dobili pravo ostanka ponajviše zahvaljujući odustajanju Hercegovca.

Ljudi iz kluba su odlučili promijeniti stanje u klubu. Vratili su bivšeg i najtrofejnijeg trenera Nedjeljka Zeleniku, koji je vodio Zrinjski sve do 2008. godine. Uprava je ovo ljeto odlučila kako neće više trošiti novce na plaćanje igrača sa strane, nego će dati priliku mladim igračima koji u proteklim sezonama nisu mogli do prvog sastava, ili su dobivali mrvice.

Jedina pojačanja koja je klub odlučio angažirati su centar Boris Lalović, koji je ranije također nastupao za Zrinjski i crnogorske klubove Ulcinj i Primorje, te razigravač Srbin Edi Sinadinović, koji je uglavnom košarkaškoj javnosti poznat dok je proljetos igrao za Jolly priveden s još jednim Amerikancem u policijsku postaju u Šibeniku zbog neposjedovanja radnih dozvola. Osim preostalih Mostaraca, Široki WWin je odlučio izaći u susret Zrinjskom te im je posudio dvojicu igrača, Božidara Bubala i Ivana Škrobu.

Momčad trenutno broji osam Mostaraca, od kojih su zasigurno najpoznatija braća Ivica i Mario Petrić. Za potonjeg se zanimao Široki te par hrvatskih klubova. Riječ je o prilično talentiranom momku koji igra na poziciji organizatora igre, a tek mu je 18 godina. Od ostalih igrača svakako je zanimljiv Zoran Cvjetković, koji je igrao po Europi, a ovo ljeto je jedno vrijeme trenirao i sa Širokim. Ostatak tima čine 206 centimetara visoki centar Goran Tomić, 18-godišnji bek Jure Brajković, te manji poznati Danijel Zovko, Filip Novak i Darko Knežević.

Možda će u momčadi biti i deveti Mostarac Ermin Jazvin koji ima otvoreni ugovor, ako iskusni centar ne pronađe neki drugi angažman, no Zrinjski će ionako sezonu dočekati u potpuno domaćem sastavu. Stručni stožer je također sastavljen od Mostaraca predvođen prvim trenerom Nedjeljkom Zelenikom te pomoćnicima Mariom Glibićem i Vedranom Filipovićem, i fizioterapeutom Leom Vidovićem.

U prvoj prijateljskoj utakmici u gostima kod Posušja, Plemići su slavili rezultatom 79:78. Zrinjski su do pobjede vodili Ermin Jazvin sa 16 i Mario Petrić s 15 postignutih koševa. Početak prvenstva je zakazan za 20. listopada, te će Mostarci imati još nekoliko provjera, no zasigurno možemo ustvrditi kako je okretanje domaćim snagama prvi korak u povratku košarke u Mostar.

Related Articles