Može li Mirotić biti novi Kukoč?

Array

FIBA je nedavno objavila članak u kojem je usporedila dva internacionalna igrača Chicago Bullsa, jednog prijašnjeg i jednog sadašnjeg. Riječ je, naravno, o Nikoli Mirotiću te našem Toniju Kukoču.

Mnogo je sličnosti između Mirotića i Kukoča: obojica su visoki 208 centimetara i svestrana su krila koja odlično pogađaju trice i šire igru. Obojica su neko vrijeme proveli u Europi prije no što su došli u najjaču ligu svijeta, a tamo su došli u Chicago Bullse. Kukoč je u Europi imao nešto bolji uspjeh – tri je puta osvojio Euroligu, a jednom izgubio u finalu, dok je Mirotić bio MVP španjolske lige prošle godine, ali dvaput izgubio u euroligaškom finalu. Kukočev razlog odlaska u NBA bio je, kao što je on sâm rekao, da vidi koliko je zapravo dobar. Mirotić je, s druge strane, otišao kako bi razvio svoju igru.

Jedina velika razlika između njih dvojice je nastup za reprezentaciju. Toni je igrao za Jugoslaviju, kasnije za Hrvatsku i osvojio je nekoliko odličja. Mirotić je crnogorskog podrijetla i naturalizirani je Španjolac, a mjesto u reprezentaciji nije našao jer je na njegovoj poziciji već neko vrijeme drugi naturalizirani igrač, a to je Serge Ibaka.

Toni je u Chicago došao točno nakon što su Bullsi, predvođeni najboljim košarkašem svih vremena, osvojili treći uzastopni naslov. Kao što znamo, tada je Michael Jordan jedno vrijeme izbivao iz lige, a kada se vratio Kukoč je bio jedan od ključnih igrača za sljedeća tri naslova Bullsa. Između ostaloga, 1996. bio je proglašen i najboljim šestim igračem lige.

Mirotić je nešto sporiji no što je bio Kukoč, ali za svoju poziciju također odlično vodi loptu i “vidi igru”. U subotu je protiv Minnesote zabio 12 poena (2/5 s trice) uz 8 skokova, što su pristojne brojke za nekoga kome je ovo prva godina u NBA ligi, a također su i slične Kukočevima u početku njegove NBA karijere. S vremenom bi trebao sve više vremena provoditi na parketu, a uz suigrače poput Paua Gasola i Joakima Noe definitivno bi trebao brzo napredovati.

Hoće li Mirotić jednoga dana doživjeti barem približan uspjeh kao i Toni Kukoč, to će vrijeme pokazati.

Related Articles