Mršić:”Mi moramo izgraditi reprezentaciju”

Novi izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske Veljko Mršić dao je intervju novinaru Sportkluba Marinu Mrduljašu.

U dosadašnjoj karijeri Veljko je bio na klupi Splita, Varesea, Cibone, Cedevite, kratko i u Bilbaou.

– To je kruna karijere za jednog trenera – počeo je Veljko Mršić u studisku emisiju SK u razgovoru koji je vodio Marin Mrduljaš.

Nije Babo dugo čekao, počeo je konkretno: što je vaš prvi korak kao izbornika?

– Treba napraviti jednu dobru analizu, razgovaram s ljudima iz košarke, bivšim izbornicima. Treba postaviti sustav, a mi to nismo napravili od osamostaljenje. Prve medalje su plodovi nekeog drugog sustava. Od 1995. godine nismo se bavili korjenom, tek ubirali plodove. Nemamo kulturu rada, kulturu ponašanja. To nam fali od prvog dana. Mi smo uvijek padali i gubili i od slabijih suparnika. Te navike nisu dobre.

Mogu li NBA igrači pratiti sve ono što će te vi tražiti?
– Moguće je. Rezultat se ne može napraviti bez velike želje najboljih igrača, ako želimo to promijeniti, onaj tko ima želje volje taj je dobrodošao. Neće to biti stega kao da smo u vojsci, nitko se neće ustajati u šest sati, ići na spavanje u  devet, ali osnovno pravilo ja da odradimo trening kako bi sljedećeg dana bili bolji. Koliko poznajem naše NBA igrače mislim da neće biti problema.

U prošlosti su naši košarkaši odbijali poziv u reprezentaciju.
– Treba stvarati pozitivno ozračje. Previše smo puta uoči svake akcije razmišljali o krajnjem rezultatu, a premalo o stvaranju sustava. Mi moramo izgraditi reprezentaciju.Postaviti temelje rada, igre, ponašanja.

Hrvatska će ovog ljeta nastupiti na ljetnoj ligi u Las Vegasu?
– Prošlo ljeto je 150 tisuća ljudi gledalo te utakmice. To je dobra promocija i za naše mlade igrače, bilo bi lijepo igrati prot LA Lakersa.

– Teško.

Jedan od najvećih problema naše košarke je što nemamo kvalitetnog playmakera. Da li ste možda razmišljali o Roku Leniju Ukiću?
– Primarni cilj je plasman na Eurobasket, Roko je svakako interesantan, ako bude zdrav nema razloga da ne bude u reprzentaciji. Trebamo puno više pažnje nego prije posvetiti radu s playmakerima. Trebaju raditi više na košarci, a ne samo na tijelu.

Je li treba stranac našoj košarci?
– Ako pronađemo igrača bilo bi dobro da igra u Hrvatskoj, a ne kao Oliver Lafayette koji nije igrao ovdje. Draper je bio puno bolji. Još jedna stvar je tu bitna. Stranac koji je nama potreban ne smije igrati u nekom od klubova Eurolige. Onda dolazimo do pitanja a kakve je on onda kvalitete, ako nije euroligaški potencijal.

Kako će igrati Hrvatska Veljka Mršića?

– Tu trebamo biti pragmatični. Jedno su moje želje, a drugo je ono što mogu odigrati naši igrači.

Cijeli članak pročitajte na: http://sportklub.hr/Kosarka/Hrvatska/a85607-Mrsic-za-SK-progovorio-o-velikom-problemu-nase-kosarke.html