Utorak, 3 kolovoza, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Na Istoku stare priče: Šverc, žalbe, odustajanja, odgode… [mladi]

  Konačno su poznati juniorski, kadetski i mlađekadetski prvaci regije Istok, kao i klubovi koji će predstavljati regiju na poluzavršnim turnirima Prvenstva Hrvatske. Kao nikada do sada, zbog uspjeha Vrijednosnica u kadetskoj i Vukovara u mlađekadetskoj, naša istočna košarkaška regija daje čak pet predstavnika.

  - Advertisement -

  No, veći broj klubova koji će kroz ligu regije naći svoje mjesto među najboljim momčadima Hrvatske nije pratila ozbiljnija organizacija natjecanja. Čak naprotiv. Kao svih prošlih sezona, više ekipa igra sa starijim godištima (javno ili tajno), utakmice se odgađaju, kasnije mnoge registriraju bez borbe iako prvenstva traju rekordnih 11 mjeseci, više klubova koji bi po Propozicijama morali imati mlađe selekcije ne sudjeluju u ligama, a par klubova prijavi svoje momčadi iako je svima jasno da će uskoro odustati od natjecanja. Na kraju, kao po pravilu, svake sezone barem o jednom putniku na poluzavršnicu PH odlučuje Povjerenik Ante Kardum jer neka ekipa odluči ipak uložiti žalbu, ne prihvatiti već pomalo ustaljen način odigravanja liga.

  Juniorska liga, liga za Knjigu rekorda

  Tako je prvak juniorske lige ekipa Vrijednosnica OS Darda koja je i prije prvenstva važila za favorita. Međutim, do prvaka regije su došli u natjecanju koje je krenulo prije 12 mjeseci, prije skoro točno godinu dana. Tamo davnih 20. i 21. travnja 2013. godine trebale su biti odigrane utakmice Vrijednosnice protiv Đure Đakovića koji je u međuvremenu promijenio naziv u Slavonski Brod, Vukovar je trebao biti domaćin Osječkom sokolu, Belišće đakovačkom Sedam, Valpovo Rekord Timu, a jedina odigrana je bila ona između Požege i Vinkovaca.

  I što se sve događalo u skoro godinu dana dok ta liga administrativnim dopisom Povjerenika nije završena? U međuvremenu Rekord Tim i Valpovo su odustali i liga je spala na osam klubova i bez obzira na mali broj ekipa svaki sljedeći krug je donio nove odgode. Tako su na kraju posljednjeg 18. kola, sedam mjeseci nakon početka lige, vodeći klubovi uspjeli skupiti pet do osam utakmica. Utakmice su se odgađale, na kraju neke i prisilno odigrale u terminima koji nekim klubovima ne odgovara, bilo je “oštrih optužbi” o nefer i nesportskim potezima. Citirati ćemo jednog suca: “To je ona liga koju sudim, a ne znam koja je sezona niti koje godište igra.”

  Na kraju, u priopćenju od prije par dana stavljena je točka na ligu koja je startala još tamo 20. travnja 2013. godine. Dvije spomenute utakmice iz prvog kola nisu se nikada odigrale, više utakmica je registrirano s 20:0 ili 0:20, večinom s 20:0 jer gosti nisu došli. Čak i u slučaju kada ni domaćin nije imao namjeru igrati taj susret. Vrijednosnice su prvak i idu na Prvenstvo Hrvatske, Sedam iz Đakova drugi, a Osječki sokol treći.

  Mlađi kadeti, doprvak za “zelenim” stolom

  Prema Propozicijama natjecanja svi A2 klubovi moraju imati mlađe kadete i kadete u konkurenciji. To u ovoj sezoni nije imalo više njih.

  Startalo je 15 klubova u dvije skupine, a Final  four su izborili Osječki sokol, ŠK Brod, Županja i Vukovar. Da i ove godine putnika na Poluzavršnicu određuje Povjerenik lige “odlučili” su se u Osječkom sokolu koji su prijavili Županju da igra sa starijim igračem. Žalba je usvojena i na kraju su plasman na PH izborili Osječani i ŠK Brod, koji to realno nije ni planirao.

  I tako bude baš svake sezone, neki klubovi igraju sa starijim godištima, bez registracije i reagira se tek nakon nečije žalbe uz koju prema Propozicijama treba uplatiti 500 kuna. Ono prije žalbe je nebitno, bitno je da se igra, da se plaćaju kotizacije, troškovi, suci, da se stvori privid da ima “klinaca” jer neki u tom sustavu dobro žive od košarke. Nerijetko sve ide nauštrb sredina koje imaju sve ekipe u svim selekcijama i u kojima postoji briga o mladim igračima.

  Hoće li biti slično i ove sezone?

  Kratko, vjerojatno hoće.

  Istok je pomalo specifičan u odnosu na ostale košarkaške regije i prema mnogima opravdan je razlog što sezona 2014/15 kreće već za 10-ak dana, prije nego što je arhivirana ova.

  Izvučeni su parovi, u mlađekadetskoj konkurenciji je 16 klubova, u juniorskoj sedam. Možemo se kladiti da će već početak donijeti niz odgoda zbog nastupa klubova na PH, a neke od tih utakmica u ovo vrijeme 2015. godine neće biti odigrane.

  A možda ipak ne bude kao prošlih sezona? Nadamo se, navijamo za to, zbog toga je napisan ovaj tekst. Mladi košarkaši zaslužuju bolje.

  Živi bili pa vidjeli.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE