Nazor: Moramo zaustaviti vanjsku liniju Olimpije

Array

Prije utakmice s Union Olimpijom, koja je na rasporedu u nedjelju u 19:00, u Ljubljani, svoje viđenje tog susreta s aspekta svoje momčadi kao i momčadi protivnika, dao je trener Zadra Ante Nazor.

Nekoliko uvodnih rečenica koje je Nazor ponudio opisale su Olimpijino trenutno stanje i usporedbu sa stanjem iz prvog dijela sezone.

“U prvoj utakmici s Olimpijom, na domaćem terenu, oni su nas iznenadili te nas neugodno porazili kao i Krka prošlog tjedna. Međutim, onda su bili u top-formi i za euroligaško natjecanje, a ne samo ovo koje je rang niže. Sada oni imaju svojih problema i promjena unutar rostera, mada se ja ne bi na to puno oslanjao, već mi trebamo maksimalno spremno ući u borbu od prve minute.”

Osvrnuo se splitski stručnjak i na neigranje nekih njihovih ključnih igrača.

“Jučer smo dobili informaciju da je Aron Baynes otišao, a čak postoji i mogućnost da njihov krilni centar Dylan Page ne igra. Nisam sto posto siguran, ali postoji velika vjerojatnost, no time se ne treba zamarati niti pripremati momčad kao da ju čeka lagan posao. Mislim da će naredna utakmica biti težak posao ali spremni smo za to.”

Momčadi Zadra potrebno je vraćanje na igrački nivo prisutan prije prvenstvene pauze.

“Dobro treniramo i nastojimo podići nivo forme na onaj kakav smo imali prije pauze. Zaista smo bili na jednom vrhunskom nivou i ova pauza nam je ostavila traga, kao i kašnjenje Travisa, odnosno pauza Allena. Neki su igrači također trenirali jače, neki slabije, momčad je varirala. Nismo mogli zadržati taj nivo forme jer smo bili na vrhuncu te tri utakmice koje smo pobijedili u nizu, a čak i četvrtu sa Zvezdom.”

Agresivnost, obrana i borbenost vrlo su važne stavke u igri momčadi iz Krešinog doma.

“Mobiliziramo se na sve moguće načine ne bi li se vratili na željenu razinu. Nije lako ali jednostavno ova momčad bez jakog rada, agresivnosti, defanzivnosti i viška borbenosti ne može igrati, što smo i osjetili, tako da se moramo vratiti u taj ritam “pošto-poto” i radimo na tome svakodnevno.”

Otvorilo se i pitanje Gorana Vrbanca te Marka Ramljaka, koji su susret sa Sonik Puntamikom odgledali s tribina.

“Što se tiče Vrbanca, on je dobio jedan vrlo neugodan udarac u lakat, i još je nakon toga pao na pod. Osjeća trnjenje ruke i on neće biti spreman za susret s Olimpijom. Ramljak će biti u sastavu.”

Vrbančevim izostankom otvorio se prostor za Ivana Batura.

“Najvjerojatnije će Batur igrati umjesto Vrbanca. On je odigrao dobru utakmicu protiv Borika, a to nam je bilo važno, posebno za neke momke koji nisu igrali ovaj zadnji period, da im vratimo samopouzdanje. Batur će biti spreman za ovu utakmicu, nadam se.”

Dotakao se trener Nazor još jednom Olimpije i velikih oscilacija ljubljanske momčadi, upitan za komentar o tome:

“Da, oni imaju puno oscilacija, čak i više nego mi. Međutim, ta momčad je programirana na način da je uložen novac za puno veći rang natjecanja nego što je to slučaj s našom momčadi, čime je još čudnije da su imali zaista velike amplitude u euroligaškom i regionalnom natjecanju.”

Istaknuo je posebno određene utakmice Olimpije.

“Imali su zaista neugodnih poraza, pogotovo u onoj utakmici u Splitu, kada za domaćina nisu igrali Mimica i Dijan. Imali su velikih problema, jednostavno nisu uspostavili onu svoju kontroliranu košarku koju nastoje gajiti. Pa i u ovom porazu kući od Zvezde, gdje su izgubili 15 razlike, zaista su igrali neprepoznatljivo kad usporedimo tu predstavu s nekim drugim utakmicama, recimo pobjedom protiv Radničkog, a posebno protiv Cantua.”

Četiri vanjska igrača Slovenaca vidi Splićanin kao najopasnije za zadarski koš.

“Puno variraju, a nama opasnost najviše prijeti od četiri vanjska igrača – Rannikka na poziciji razigravača, koji je stariji iskusniji igrač, te tri mlada igrača – Blažiča, Prepeliča i Salina. Ako mi uspijemo zaustaviti defanzivno tu vanjsku liniju, mislim da imamo veliku šansu da iznenadimo u toj utakmici.”

Osvrnuo se opet trener Zadra na dvije različite utakmice Olimpije, one u Zadru i one u Splitu, pa donio zaključak na osnovu toga.

“Ako se sjećate te utakmice u Zadru, mi smo zaista razigrali svih pet njihovih igrača. Mi smo jednog Watersa, koji nikako nije mogao ući u formu tijekom sezone, ovdje faktički razigrali, a da ne govorim o njihovim igračima u reketu i Pageu na šutu za tri poena. Prepelič, Blažić i Salin su tada također odigrali vrhunski. Eto, mogu usporediti tu utakmicu s utakmicom Olimpije u Splitu, gdje je Blažič faktički bio neprepoznatljiv i jako je malo igrao, a koji je tu što se tiče pozicije beka šutera najkompletniji igrač, jednako opasan i šutom i prodorom. Za razliku od njega, Prepelič se isključivo oslanja na vanjski šut, a Salin nešto manje, kod njega ima puno više kombinatorike. Dakle, bili su neprepoznatljivi. Kada su, kao momčad takvog profila, trebali biti na vrhunskom nivou, oni su pali. Zato se ja ne bih previše zamarao tim njihovim utakmicama i oscilacijama, važno je kvalitetno se pripremiti za individualne stavke navedenih igrača i pokušati ih maksimalno zaustaviti.”

Premda Olimpija ima neke svoje momčadske karakteristike, naredna utakmica ipak donosi novi tijek stvari.

“Dosta ovise o vanjskom šutu i dosta ulažu u to. I Rannikko i Page su šuteri, mada je veliku ulogu imao i Baynes ispod koša. Mislim da će oni osjetiti nedostatak tih igrača koji neće igrati. No, svaka utakmica nosi nešto novo, pa će tako i ova.”

Potaknut komentarom kako ipak Olimpiju neće procjenjivati na osnovu njihovih trenutnih nedostataka, Nazor je za kraj rekao sljedeće:

“To je najopasnija situacija i to se ne smije dozvoliti protiv nikoga. Ni Sonik Puntamiku ne smiješ podcijeniti jer ti napravi seriju 17-9, kao što je bio slučaj u srijedu. Danas protiv svakoga moraš maksimalno koncentriran. Moramo imati protiv svih jednak pristup. To je ono na čemu moramo raditi u drugom dijelu sezone.”

Related Articles