Nemec: Cilj nam je konsolidirati ekipu i ostati u A1 ligi

Array

Spominje li se Ženski košarkaški klub Trešnjevka 2009, nezaobilazno je ime Deana Nemeca. Već punih osamnaest godina vodi stručni rad u tom klubu za koje vrijeme je bio osamnaest puta prvakom Hrvatske u konkurenciji mlađih kadetkinja, kadetkinja i juniorki te osvojio više od dvadeset medalja na prvenstvima Hrvatske u mlađim dobnim uzrastima.

Oko pedeset igračica s kojima je radio nastupilo je za neke od nacionalnih reprezentacija mlađih kategorija, petnaestak za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, dok je sedam njih nastupilo i u Euroligi. S kadetkinjama je osvojio brončanu medalju na europskom prvenstvu, a s ekipom Montmontaže drugo mjesto u prvenstvu Hrvatske. Na posljednjem Europskom prvenstvu za kadetkinje u Miskolcu vodio je reprezentaciju Hrvatske koja je osvojila 9. mjesto. Pred početak nove sezone htjeli smo čuti što ima novoga u Ženskom košarkaškom klubu Trešnjevka 2009 koji je osnovan prije tri godine kao sportski nasljednik ženskog košarkaškog kluba Montmontaža.

“Nakon transformacije naslijedili smo odlične uvjete rada u SD Trešnjevka i SD Ivan Arapović te sve igračice omladinskog pogona kao i stručni kadar kluba”, započinje priču trener Nemec.

Ove sezone ste u A1 ligi Hrvatske. Kakve su Vam ambicije i što očekujete od sezone koja počinje za desetak dana?

“U prvoligašku sezonu Trešnjevka 2009 kreće s primarnom željom da opstanemo u A1 ženskoj ligi i da sljedeće sezone nastavimo s prvoligaškim kontinuitetom. Sve iznad toga bilo bi s naše strane pretjerano iako nam se stjecajem okolnosti dogodilo da nam je planirani roster igračica znatno bolji od onog koji smo planirali imati.”

S vlastitim igračicama izborili ste A1 ligu. Koliko se prošlogodišnji roster razlikuje od ovog s kojim krećete u Prvoj ligi?

“Točno je da smo ulazak u A1 ligu ostvarili isključivo s vlastitim igračicama, a za ovu sezonu planirali smo dovesti jednu iskusniju igračicu što smo ostvarili dovođenjem Irene Čunčić. U skladu s orijentacijom kluba prema uključivanju mladih igračica u seniorsku ekipu, seniorski status dobile su kadetske reprezentativke Iva Slonjšak i Patricija Bura, te Lana Rački koja se vraća nakon osmomjesečne stanke zbog mononukleoze. Iz Croatije su nam došle također kadetske reprezentativke Hrvatske Anita Kelava i Dora Jordanić. Ove mlade igračice sljedećih godina trebale bi se razvijati i postati oslonac kluba kroz nekoliko prvoligaških sezona.”

Vjerojatno će oslonci ekipe biti starije i iskusnije igračice uz koje će se ove mlađe “kaliti”?

“One na koje ćemo se osloniti u stvaranju rezultata ove sezone naše su igračice koje su nas i uvele u Prvu ligu: Sandra Vranjanin, Lea Fabbri i Anamarija Bačić koje su okosnice seniorske ekipe. Sa studija iz SAD-a vratila se Sara Plavljanin koja će nam značajno pojačati ekipu kao i Anja Škara i Marijana Mamić koje su došle iz Croatie 2006 nakon njezina odustajanja od igranja A1 lige.”

Izgleda da ćete s ovim igračicama bez problema ostvariti zacrtani cilj opstanka u A1 ligi?

“Naravno da nam dolasci navedenih igračica ljestvicu ambicija postavljaju više od opstanka, međutim, ekipu tek treba dovesti na optimalnu razinu pripremljenosti i uigranosti pa onda vidjeti koliko ćemo biti dobri i koliko pobjeda ta kvaliteta u A1 ligi može donijeti. Na samom početku sezone imamo dosta problema s raznim ozljedama, pehovima, bolestima, vraćanjima poslije bolesti ili dulje pauze tako da mislim da ćemo morati biti malo strpljivi da bismo vidjeli našu ekipu potpuno spremnu i uigranu.”

Rad s mlađim uzrastima prevažan je za kontinuitet svakog kluba. Što Vi radite po tom pitanju?

“Paralelno s razvijanjem igračkog kadra radimo i na razvoju kluba. Unaprjeđujemo rad u omladinskom pogonu koji nam je jako bitan i to je oduvijek bio imidž trešnjevačke košarke da proizvodi mlade igračice i daje im priliku za razvoj. I ove sezone otvorili smo nove škole košarke. Uključili smo u stručni rad još dva nova mlada trenera i očekujemo nove mlade generacije koje će nastaviti uspjehe omladinskog pogona proteklih sezona. Od kada je klub počeo djelovati, naslijedivši Montmontažu, osvojili smo u tri godine šest medalja na omladinskim prvenstvima Hrvatske. Klubu to daje rezultatski poticaj za rad ali dugoročno i stabilnost i garanciju opstojnosti bez obzira na kratkoročne teškoće ili neuspjehe.”

Mnogi klubovi u današnjim vremenima krize i recesije susreću se s nedostatkom financijskih sredstava za normalan rad i funkcioniranje. Danas je to Croatia, sutra tko zna. Na igračkom kontinuitetu radite, a radite li istodobno i na konsolidaciji kluba kako ne bi zapadao u krizu?

“Važan segment rada kluba na kojem moramo raditi su marketing i financije. Očekujemo da ćemo tijekom ove sezone osim donatora i manjih sponzora koji nas financiraju dobiti i generalnog sponzora kluba koji će nam dati financijsku stabilnost za nastavak rada i ostvarenje sportskih ambicija o kojima sam govorio. Želimo rasti postupno i stvarati klub ne preskačući niti zidanje temelja niti graditi katove u zraku, a još manje stvoriti vrh koji će neko vrijeme lebdjeti u zraku a onda se srušiti kao što to često u sportu biva kad je klub samo seniorska ekipa. Svjesni smo da ništa ne dolazi preko noći ali smo spremni suočiti se sa svim natjecateljskim, rezultatskim i organizacijskim izazovima i poteškoćama koje nas očekuju u ovoj i sljedećim sezonama”, završio je trener Nemec.

Related Articles