Neven Spahija novi izbornik Kine?

Array

Bivši izbornik hrvatske reprezentacije, Neven Spahija, u subotu ujutro sjeda u avion za Peking. Razlog putovanja je održavanje seminara za kineske trenere, ali i nešto više od toga. Kako prenosi Jutarnji list, postoje realne mogućnosti da Kineski savez ponudi Spahiji mjesto izbornika jedne od najmnogoljudnijih zemalja svijeta.

Nakon što mu je istekao ugovor s turskim Fenerbahčeom, Spahija je ostao bez trenerskog angažmana. Iako su ga ove jeseni zvale brojne momčadi, između kojih su i Cedevita i Cibona, sve ih je odlučio odbiti. U Kinu prvotno ide kako bi održao seminar tamošnjim trenerima, ali realne su šanse da se dogodi i nešto više od toga.

“Odlazim na dva tjedna u Peking, na poziv Kineskog saveza održat ću nekoliko seminara za tamošnje trenere. U kontaktu smo već neko vrijeme, Kinezi su se pokazali vrlo organizirani i profesionalni i veselim se suradnji. Također, Kinezi su najavili da ćemo razgovarati o ozbiljnom projektu”, rekao je Spahija.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da Kina nema izbornika otkako su završile Olimpijske igre i da traže novog trenera koji će Kinu odvesti na Igre u Rio, nije teško pretpostaviti o kojem je ozbiljnom projektu riječ.

Naravno, nakon svega navedenog postavlja se i jedno pitanje: Tko će, ako Jasmin Repeša ne uspije simultano voditi klub i reprezentaciju, naslijediti njegov posao?

Već smo govorili o tome kako je Repeša na udaru strogog pravilnika španjolske lige, koji ne dopušta trenerima da istovremeno vode klub i reprezentaciju, a o tom problemu pričao je i Spahija: “Čini mi se da je to pravilo španjolske lige teško oborivo. Radio sam tamo, znam koliko je liga jaka, dobro organizirana i koliko se drži do pravila. Iz te perspektive gledano, prije mi se čini da Jasko neće moći voditi Hrvatsku, nego da hoće.”

U slučaju da klub od njega zahtjeva striktno poštivanje pravila lige, što je jako realan scenarij, izbornik je trebao biti Spahija, kojeg već sada možemo lagano prekrižiti.

Ako se sve dogodi kao što nam govore iznesene činjenice, tko će voditi reprezentaciju Hrvatske i dalje ostaje problem. Nijedno “veliko ime” hrvatske košarke nije u mogućnosti preuzeti posao. U Španjolskoj su, osim Repeše, Velimir Perasović u Valenciji, kao i Žan Tabak u Caji Laboral, a otpada i Aco Petrović koji je na klupi susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Što će se dalje dogoditi i hoće li se Hrvatski košarkaški savez u toj situaciji možda odlučiti za stranog trenera, tek nam je vidjeti.

Related Articles