Panathinaikosu triler završnica u Ateni

Array

Panathinaikos je drugi krug natjecanja otvorio minimalnom pobjedom nad gostima iz Litve te tako zaokružio domaćinsku večer u Euroligi. Uz grčku momčad, uspješna je kod kuće bila i Barcelona protiv Fenerbahčea te CSKA protiv Anadolu Efesa.

Imali smo priliku vidjeti tri hrvatska igrača, najbolji je dojam pružio Marko Popović sa dvije trice i solidnim razigravanjem, Roko Leni Ukić je imao 2 koša za 21 minutu u igri, a Mario Delaš se u nešto više od 4 minute nije uspio upisati u strijelce.

Popović otvara utakmicu tricom, a do sredine prve četvrtine, još je jedino Darjuš Lavrinovič imao dva polaganja u tih pet minuta. Domaćini su imali nekoliko izgubljenih lopti, ali su pogodili tri trice iz isto toliko pokušaja za 9:7 u tom periodu.

Mini serija domaćih počinje zahvaljujući Stephanu Lasmeu i Marcusu Banksu koji je imao dva sjajna prodora, ne toliko brza koliko je u njima pokazao svoju agillnost i sposobnost promjene smjera, drugim riječima, vidljivo je da je nekoliko sezona proveo u NBA-u.

Kod 13:7, Joan Plaza zove timeout, učinka gotovo i nije bilo, obrana trice se i dalje nije popravila niti su se gosti previše približili do kraja prvih 10 minuta, a za domaćine je gotovo sa zvukom sirene tricu ubacio James Gist za 22:13.

U drugoj četvrtini kišu trica otvorio je još jedan bivši NBA igrač u dresu PAO-a, Jason Kapono, specijalist za taj segment igre, što je itekako demonstrirao. Zabio je prvih 12 koševa, dakle 4 trice, za domaćine. Kod gostiju su u tom periodu iza linije za tri poena precizni bili Oliver Lafayette i Mindaugas Kuzminskas.

Približili su se gosti na 25:20, no već spomenutim tricama, Kapono odvodi svoju momčad na 34:25, a nakon jednog pogođenog slobodnog bacanja i trice Jonasa Maciulisa, tri i pol minute dugu 13-0 seriju okončao je Tremmell Darden, za 38:25.

Tri minute do poluvremena i izlazi Rimantas Kaukenas koji je odigrao jako slabo, bez koševa, a opet ulazi Popović, no ni to nije previše diglo igru njegove momčadi. Kapono je konačno zabio i unutar linije za tri poena, a trice su još do poluvremena zabili Darden i Kšištof Lavrinović za goste te Michael Bramos za Panathinaikos.

Roko Leni je pred poluvrijeme napravio faul na Ibrahimu Jaaberu dok je ovaj šutirao tricu tako da je iznudio tri slobodna, no dva je promašio te gosti nisu uspjeli potpuno prihvatiti priključak. Na poluvremenu je rezultat 43:33.

Darden otvara drugo poluvrijeme tricom, a Lasme polaganjem za 45:36. Gosti su malo po malo grickali tu prednost, u par navrata došli na dva ili tri koša zaostatka, bilo je 45:43, pa 48:45 i činilo se da bi mogli preuzeti i vodstvo kad već jesu inicijativu pored malo indiferentnih domaćina, koji nisu mogli povezati sve konce u napadu. Tako su nakon šest i pol minuta domaćini imali samo 5 koševa, na onda je Bramos zabio tricu, nekoliko igrača se izmijenjalo na liniji slobodnih bacanja, a kako je vrijeme odmicalo, gosti su malo smanjili svoj pritisak te su domaći s 54:49 otišli na dvije minute predaha uoči zadnje četvrtine.

Početak zadnje četvrtine, bio je preslika početka treće, gosti opet napadaju, no ovog puta uspijevaju izjednačiti nakon slobodnih bacanja Kuzminskasa, domaćini su u prve dvije minute zabili dva koša. Kod 56:56 smo više od tri minute, obje momčadi gube lopte i ne uspijevaju završiti akcije, napadi se mijenjaju sve dok nakon promašene trice Popovića, Kšištof hvata loptu i sam pogađa tricu za prvo vodstvo nakon početka utakmice. Gist uzvraća polaganjem da bi u sljedećem napadu Marko zabio drugu tricu za 58:62.

U posljednju minutu ulazimo s rezultatom 66:66, a suci su morali potražiti pomoć tehnologije da bi ustvrdili tko je zadnji dirao loptu nakon promašenog slobodnog bacanja Banksa. Ispostavilo se da je riječ o Jankunasu pa je PAO dobio novi napad. Darden radi dvojbeni faul na Gistu, na ponovljenoj snimci, izgledalo je da mu je rukom izbacio loptu prilikom polaganja. Gist je zabio jedno bacanje.

U sljedećem napadu, Lavrinovič nakon dobre igre leđima ne uspijeva zabiti, Popović ne uspijeva doći do lopte prije nego izađe van, tako da s 28 sekundi do kraja, PAO ima loptu i vodstvo 67:66. Naravno, igra se dugi napad na kraju kojeg je Banksu suđena osobna na Jaaberu.

6,7 sekundi do kraja, Jaaber ubacuje loptu na Popovića koji kreće u prodor, no dodaje Lavrinoviču koji je u kutu, ali Lavrinovič ne zabija tricu za pobjedu te rezultat ostaje 67:66.

Related Articles