Srijeda, 28 srpnja, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Pismo čitatelja: Kada trebamo reći, bilo je DOSTA?

  Nakon objave članka A1 liga – skupa igračka HKS-a, u našu redakciju pristigle su brojne pozitivne reakcije sa svih strana, a sve u smjeru podrške i želje za promjenom stanja u prvoj hrvatskoj ligi i općenito hrvatskoj košarci. Jedna od njih je i pismo vjernog čitatelja koji je ujedno i djelatnik jednog kluba.

  - Advertisement -

  Međutim, ono što ovo pismo čini drukčijim od ostalih je izravno obraćanje klubovima i pozivanje na jedinstvo i borbu za promjene te iznošenje preciznih podataka koje ovaj čitatelj, kao čovjek iznutra, ima na raspolaganju. Pismo prenosimo u cijelosti.

  Kada trebamo reći, BILO JE DOSTA!? Da li smo možda već zakasnili ili još nije vrijeme? Da li imamo snage, hrabrosti, volje i ljubavi prema košarci kako bi joj vratili poštenje, neizvjesnost, uzbudljivost i stari sjaj koji zaslužuje? Ovo su samo neka pitanja koja mi kruže po glavi zadnje vrijeme, tj. već duže vrijeme, ali čitajući ovih dana novine i portale iskočila su mi u prvi plan pa sam se odlučio napisati nekoliko redaka i staviti na papir moja razmišljanja.

  Cibona, Split, Zadar, Zagreb, Slavonski Brod, Osječki Sokol, Dubrovnik, Novi Zagreb, Gospić, Križevci, Darda, Dubrava, Zrinjevac… nastavite niz… Sve su ovo klubovi koji su na „aparatima“ za održavanje na životu ili su na umoru i još imaju samo par otkucaja. Postavlja se pitanje, tko je kriv za ovakvo stanje hrvatske košarke? Da li je to HKS, HOO, ministarstvo prosvjete i športa, TV, novinari, manageri, igrači, treneri, uprave, nadzorni odbori… Po meni, svi pomalo, ali najviše mi sami, mi zaljubljenici u košarku i košarkašku igru koji smo dozvolili da nam drugi kroje i nameću pravila.

  Zadnji dokaz je da se nitko nije pobunio, a niti javio na to da na saboru HKS-a nije bilo predsjednika Saveza, a na utakmice Cedevite, Cibone, Zagreba dolazi ili najava povlačenja povjerenika A1 lige Bilića i nametanje poslušnika Kotaranina kao rješenje. Klubovi se nisu oglasili ni slovom oko te ideje i rješenja, a sami klubovi daju novac za plaću povjerenika i to cca. 207.000,00 kn bruto + 55.000,00 kn za povjerenika za suce. Zar ne bi klubovi, zbog kojih se igra liga i zbog kojih povjerenik dobiva plaću, sami trebali izabrati povjerenika za natjecanje kojeg sami plaćaju?

  Očito NE!! Možda sam u krivu, ali zar ne postoji savez zato jer postoje minimalno 3 kluba? Zar ne bi imalo logike da su onda klubovi osnivači Saveza i da bi se njih trebalo nešto pitati i dozvoliti im odlučivanje oko stvari koje sami plaćaju? Izgleda da je klubovima i svim ostalima postalo svejedno jer ionako nitko ne odgovara za ništa u našoj državi, a kamoli u košarci, ali zar nije vrijeme da netko lupi šakom po stolu i kaže, DOSTA!!!

  Pustimo sitne interese na stranu i stanimo u obranu hrvatske košarke. Organizirajmo hrvatsku košarku da opet budemo ponosni na igrače, trenere, klubove, reprezentacije. Neka svaki trener, igrač i djelatnik kluba dobije svoju zasluženu plaću, a ne da je bitan samo Savez i da oni dobiju na vrijeme, a za ostale ih nije briga. Neka liga košta realno, a ne da se na njoj zarađuje. Neka Savez klubu bude majka, a ne maćeha.

  Evo samo nekih davanja klubova prema Savezu:

  1. Telefon: 24 681,26 kn
  2. Poštarina: 3 560,03 kn
  3. Uredski materijal: 7 463,51 kn
  4. Informatički sustav, obrada podataka: 45 270,83 kn
  5. Poslovni prostor: 39 589,30 kn
  6. Amortizacija osnovnih sredstava: 6 150,00 kn
  7. Troškovi reprezentacije: 1 000,00 kn
  8. Troškovi sastanaka lige: 1 000,00 kn
  9. Službena putovanja povjerenika: 9 109,52 kn
  10. Ostali troškovi – „Hrvatska košarka“: 67 200,00 kn
  11. Nepredviđeni troškovi: 16 657,81 kn
  12. Povjerenik natjecanja (bruto): 206 645,07 kn
  13. Povjerenik za suce (bruto): 55 063,84 kn
  14. Referent za natjecanja (bruto): 57 003,56 kn
  15. Referent za financije (bruto): 57 003,56 kn

  Ukupno troškovi kancelarije: 595 587,75 kn

  Takse sudaca i opunomoćenika: 1 309 303,09 kn

  UKUPNO TROŠKOVI NATJECANJA A1 MUŠKE LIGE: 1 904 890,84 kn

  Mislite da su svi ovi troškovi opravdani? Mene posebno bodu u oči neke stavke:
  – Informatički sustav?? (za onu predivnu stranicu HKS-a i statistiku koja može biti besplatna preko stranice FIBE)
  – Poslovni prostor?? (Koliko ja znam, poslovni prostor smo svi klubovi već odavno isplatili i sada je to u vlasništvu saveza)
  – Službena putovanja povjerenika?? (pa ne izlazi van iz kancelarije ni na kavu)
  – Hrvatska košarka?? (o ovome ne treba trošiti riječi)
  – Točke 12, 13, 14, 15?? (Mislim da jedna osoba sve to može odraditi za jednu od tih naknada)
  – Troškovi sudaca i povjerenika?? (1 000,00 kn svaki sudac za 2 sata rada + putni trošak i dnevnice, a prosječna plaća za mjesec dana od cca. 180 sati rada u državi je oko 5 000,00 kn)

  Na kraju, pozivamo čitatelje da nam se i dalje javljaju i ostave svoj komentar ispod ovog članka ili na našoj Facebook stranici.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE