A1: Posljednji dočekuje lidera

Array

Bogati siječanjski A1 program završit će većinom u subotu, jedino će Mravi iz Trnskog igrati u nedjelju, u svojem već uobičajenom podnevnom terminu. U 18 sati u subotu, 26. siječnja, dvije utakmice – one u Dubrovniku i Šibeniku – otvaraju 12. kolo A1.

Dubrovnik (1-10) – Kvarner (9-2), subota 18:00

U dubrovačkom Gospinu polju, ojačani Dubrovnik dočekuje riječki Kvarner 2010. Riječani su ponovo sami na čelu A1 kolone – u prošlom su kolu, uglavnom u posljednjoj četvrtini, sredili novozagrebačke žute mrave. Ekipa Vladimira Anzulovića u posljednjih je deset minuta ušla sa zaostatkom od 12 poena, a potom je u završnoj četvrtini kvarnerska bura otpuhala s terena Cara i društvo iz Trnskog s visokih 28-10 i još jedan tjedan ostavila ih usamljenima na vrhu A1 poretka.

Dubrovčani su u Križevcima poraženi u srednjim četvrtinama, kada su im Žapci napravili 16-0 i tu prednost održavali na životu do kraja utakmice. Međutim, Gospari na očigled rastu – osim Ivana Mikulića koji se u kratkom roku nametnuo kao nositelj dubrovačke igre, došao im je i Uroš Vasiljević, 24-godišnji Makedonac, koji tek prolazi razdoblje uigravanja s ostatkom ekipe iz Dubrovnika. Dokle su došli s preslagivanjem i uigravanjem vidjet ćemo već u subotu protiv lidera prvenstva. K10 dolazi u ulozi nespornog favorita, no i oni znaju da je takve utakmice ponekad vrlo komplicirano riješiti u skladu s očekivanjima. Zato Riječani oprez…

Jolly Jadranska banka (8-3) – Đuro Đaković (6-5), subota 18:00

Također u 18 sati, na šibenskom Baldekinu, Jolly dočekuje goste iz Slavonskog Broda. Biti će to zanimljiv okršaj dvije ekipe koje u 2013-oj ne znaju za poraz. Šibenčani su pod dirigentskom palicom Ronalda Rossa sredili lidera prvenstva u pretprošlom i Baranjce u prošlom kolu i sigurno ih nosi dobar momentum. No. što bi na to tek imali reći Brođani koji su osim Zabočanima i Osječanima u domaćem prvenstvu, uzeli skalp i Kumanovu i Levskom u Balkanskoj ligi?

Puljko i Batina su u sjajnoj formi i u Jollyju neće baš mirno spavati pred subotnji dvoboj. Šibenčani su u prošlom kolu u Baranji utakmicu uglavnom riješili u 30 minuta kada su već imali +15. Darda je samo uspjela ublažiti poraz. Ne vjerujemo da itko može sigurno prognozirati krajnji ishod, ali prilično je izvjesno da će gledatelji moći pogledati puno dobre košarke.

Osječki sokol (2-9) – Alkar (7-4), subota 19:00

Sat kasnije, u 19, na osječkom Jugu 2, Sokolovi dočekuju Sinjane. Alkari su treća momčad sa A1 liste koja još u 2013-oj godini nije iskusila gorčinu poraza. Gaurini, Jugu i ostatku društva prošle se subote sa 16 minuta, 13 poena, 4 skoka i nešto sitno statistike pridružio Luka Žitko, prošlogodišnji Križevčanin i Zagorci nisu baš imali puno šansi. Alkar je nakon tri četvrtine imao +22 i riješenu utakmicu. U sjajnom naletu stižu na osječki Jug 2, u goste sokolovima koji su prvenstvenu pauzu proveli u neizvjesnosti oko odlazaka (Šundov, Budimir), pa povrataka (Budimir) i sigurno nisu imali mirne i bezbrižne pripreme.

Prvoligaški se novak u prošlom kolu u brodskom Vijušu dobro držao do poluvremena, kada su zaostajali samo poen – da bi potom Puljko i društvo ubacili u višu brzinu i odjurili do kraja na +21. Alkari će im biti visoka prepreka, naravno ne i nepremostiva, i sigurno će poduzeti sve da se dočepaju svoje ukupno treće pobjede. A budite sigurni da su Osječani glavama već pomalo i u 15. kolu kada će na Jugu 2 gostovati Dubrovnik i kada će protiv izravnog suparnika za put u drugu ligu morati potvrditi pobjedu iz 6. kola.

Zagreb (8-3) – Vrijednosnice OS Darda (5-6), nedjelja 12:00

Dan poslije, točno u pucanj gričkog topa trebala bi početi utakmica između Zagreba i VROS Darde, u omiljenom terminu zagrebačkih Mrava – nedjelja, podne. Obje su ekipe u proteklom kolu prosule bodove. Termin prosule više se može primijeniti na Zagrepčane, koji su na riječkoj Kozali na ulasku u posljednju četvrtinu imali osjetnu prednost (+12) i dobro vukli konce igre, da bi potom stali i otišli s utakmice.

Darda nije odigrala takav scenarij – oni su u posljednjoj četvrtini samo ublažili visoko vodstvo Šibenčana. Jusup još aklimatizira Cara na radnom mjestu koje je ostalo upražnjeno odlaskom Jamesa. Baranjci su ostali na gotovo istom rosteru od prvog dijela sezone – kod njih nema značajnijih post traumatskih šokova prijelaznog roka (otišli Šarić, Drča, došao Trepalovac) i ta stabilnost i kontinuitet rada počet će uskoro davati rezultate. Mravi su u svakom slučaju favoriti na svojem parketu, iako ni baranjski brokeri ne dolaze baš praznih pušaka.

Zabok (4-7) – Križevci (5-6), nedjelja 19:30

U Bedekovčini je na programu zagorsko-prigorski klasik. Zabočanima sretna nova 2013. nije baš sretno počela – dva kola – dva poraza. Doduše, ti su porazi izravna posljedica teškog rasporeda u nastavku – doma su izgubili od jakih Brođana, a gostovali su u Sinju – odakle se rijetko i teško nose bodovi.

U nastavku bi im trebalo biti lakše, nakon Križevaca, dolazi im Dubrovnik, a putuju u goste Osječkom sokolu. Zagorci su protiv Križevčana zasigurno već upisali bodove – ni Žapci nisu briljirali na početku nastavka, otišao im je Grgat, vodi ih novi, mladi trener…

Ali, prošle smo subote gledali dobre ‘žapce’, Luka Bujas je skinuo veliki teret sa svojih mladih leđa – došla mu je eto i prva pobjeda nakon što je prihvatio momčad u nemogućim uvjetima. Istina je da će Križevčanima pod obručima nedostajati jedinstveni kralj Grgat, ali ekipa je mlada i morati će se prilagoditi životu poslije kralja. To neće ići niti lako, niti brzo, ali u konačnici će morati dati rezultate. Neke naznake novih žabaca zasigurno ćemo vidjeti već u Bedekovčini i na SportKlubu u subotu u 20:30.

Related Articles