Protiv Caje podržite humanitarnu akciju

Array

U petak u 18:30h Cedevita će u sklopu petog kola skupine C Eurolige ugostiti jednu od najboljih košarkaških momčadi Španjolske i Europe. U Košarkaški centar Dražen Petrović dolazi Caja Laboral, moćna momčad koja je u prošlom kolu domaćeg prvenstva pobijedila Barcelonu.

Cijene ulaznica bit će po vrlo pristupačnih 20,00 kn, a sav prihod od ulaznica donirat će se Zakladi Ana Rukavina. Povodom toga na konferenciji za novinare uoči dolaska Caje Laboral bila je i Mirta Vrančić, direktorica ureda Zaklade Ana Rukavina: “Veliko hvala Košarkšakom klubu Cedevita koji je namijenio prihod od prodaje ulaznica za našu zakladu. Zaklada radi sedmu godinu. Od početka rada u registar je bilo upisano 150 članova, a sada ih ima 37.000. Znači, svi koji su oboljeli sada imaju 37.000 veću šansu da pronađu donatora koštane srži. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve ljude da dođu u što većem broju te da nas posjetite i 27.11. na dan otvorenih vrata Zaklade Ana Rukavina. Na samoj utakmici imati ćemo štand s našim promo materijalima pa njihovom kupnjom također možete pružiti potporu udruzi.”

Trener Božo Maljković podržao je inicijativu da se prihod od ulaznica donira u humanitarne svrhe: “Za ovu utakmicu protiv Caje Laboral postoje dva motiva. Jedan je humanitarni, a drugi je sportski. Nijedan ni drugi nisu za podcjenjivanje jer vrhunski profesionalni igrači u opisu svog posla trebaju imati i rad na humanitarnoj djelatnosti.”

Što se pak tiče same utakmice s Cajom Laboral, jasno je koliko težak posao čeka Cedevitu. “Dolazi nam klub koji je posljednjih 25 godina za svaki respekt. Alfredo Salazar šest mjeseci godišnje provodi u Južnoj Americi tražeći talente i nije čudo što tamo dolaze najbolji brazilski igrači tipa Nocioni, Scola, Prigioni, Splitter…”

Maljković rekao je kako se s trenerom Caje Laboral, prijateljem Duškom Ivanovićem, čuje barem dva puta tjedno. Priznao je da Cedeviti ne ide u korist što je Caja Laboral u prošlom kolu Endesa lige odigrala sjajnu utakmicu i pobijedila Barcelonu, kao i činjenica da su im se baš nedavno vratila dvojica ozlijeđenih igrača, Tibor Pleiss i Taylor Rochestie: “Na našu nesreću, a njihovu sreću oni su se upravo prije sedam dana kompletirali. Vratili su im se Pleiss i Rochevski, Amerikanac koji igra za Crnogorsku reprezentaciju, tako da moj prijatelj Ivanović ima jednu moćnu ekipu. Ja ih vidim u finalu španjolskog prvenstva. To je ekipa koja igra brzo i većinu svojih koševa daje u prvih 10 sekundi kroz napade i kratke minijature. Kao momčad imaju sve. Skok, šut, veliki izbor igrača… Imaju jednu moćnu ekipu i na našu nesreću, a njihovu sreću posljednja utakmica koju su odigrali je dosad njihova najbolja utakmica koju sam gledao, a gledam ih po prirodi posla sve.”

Cedevita se ipak ima pravo nadati. “Mi ćemo se probati suprotstaviti takvoj ekipi, što nije nimalo lako jer je sve na njihovoj strani. I visina i brzina i atletski momenat. Ovaj sport ne bi bio interesantan i fer da jednoj ekipi ne bi dozvolili da igra ravnopravno s drugom ekipom. Mi u Ateni nismo imali baš takav status, pogotovo u zadnjih pet minuta. Ali eto, to je ono što sam rekao, u Europi moraš stati u red i čekati. Da primiš udarac od strane sudaca, da šutiš i da radiš. A mi smo radili dobro, drugačije ni ne znamo ni igrači ni ja i vidjet ćemo što će biti u petak.”

Marko Tomas u pobjedi protiv Igokee napokon je debitirao u novom klubu. On godinama igra u euroligaškim momčadima, a u petak bi trebao upisati i prve euroligaške minute u dresu Cedevite: “Igramo protiv jedne od najboljih španjolskih momčadi u zadnjih 10-15 godina. Znamo njihovu snagu. Nisu baš najbolje krenuli u Euroligu i sigurno dolaze jako motivirani. Ne žele kiksati jer bi u slučaju poraza bili dosta daleko od svog cilja, a to ne samo da je Top 16 nego i puno više. U zadnjoj utakmici dobili su Barcelonu i to će im dati više samopouzdanja. No, ne treba podcjenjivati sebe. Mi još uvijek nismo odigrali svoju najbolju utakmicu ove sezone i nadamo se da je možemo odigrati baš u petak.”

A kako se Marko nakon dužeg izbivanja osjeća na parketu? “Svakom utakmicom meni će sigurno biti sve lakše, a tako i ekipi. Ne mogu još puno očekivati od svoje igre, ali sigurno ću dati maksimum koji u ovom trenutku mogu. Nadam se da ću svaku utakmicu pružiti sve više i više.”

Tomas je pozvao i navijače: “Naravno da bi bilo lijepo da bude puna dvorana. Prije svega da pomognemo Zakladi Ana Rukavina, a uz to da nam i ljudi pomognu da dođemo do prve pobjede u Euroligi. Nadam se da će ljuti prepoznati ovu akciju.”

Related Articles