Šango: Pobjeda protiv Finske jedna od najdražih

Array

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina starosti nedavno je osvojila naslov europskog prvaka u diviziji B te samim time na lijep način potvrdila povratak u reprezentativnu elitu za mlađe seniore.

Jedan od junaka te lijepe ljetne priče je i Franko Šango (na slici – broj 13) koji je izdvojio nekoliko minuta za portal crosarka.com i iznio svoje stavove o odigranom prvenstvu.

“Da, bilo je oscilacija, ali mislim da smo se mi iz utakmice u utakmicu dizali i igrali bolje. Dogodio nam se poraz protiv Britanaca, malo smo ih podcijenili, no nakon te utakmice vidio se napredak u igri protiv Portugalaca i Danske,” kazao je u uvodu mladi Zadranin koji je upravo protiv Danske odigrao najbolju utakmicu turnira ubacivši pet trica za ukupno 17 poena u 25 minute provedene na parketu.

No, nakon te utakmice došao je hladan, mogli bi reći ledeni tuš od strane Čeha. Poraz od 25 koševa različke praktički je udaljio naše momke od mogućnosti proboja u polufinalne i povratka u diviziju A. No, uslijedilo je “finsko čudo“, izabranici Nikše Bavčevića lovili su 22 poena razlike protiv Finske, na kraju se zaustavili na 25 te se probili među četiri najbolje.

“Pa to mi je osobno jedna od najdražih pobjeda od kada se bavim ovim sportom,” rekao je Franko i time potvrdio kako će ova utakmica ostati u posebnom sjećanju cijeloj momčadi. “Kad su nas svi otpisali, kad nitko nije vjerovao u nasu, mi smo pokazali da imamo karakter, da smo dobra ekipa. Jedva smo čekali da krenemo igrati, znali smo da moramo odigrati cijeli susret maksimalno agresivno u obrani i “potući” se na terenu. Dali smo sve od sebe i na kraju smo uspjeli.”

Nakon te utakmice sve je bilo puno lakše, divizija A je bila osigurana, teret s mnogih pleća bio je odbačen, glava se smirila, ruke su počeli slušati i pala je Bugarska u polufinalu. A u finalu ponovno ta Češka, nepodmireni dugovi, utakmica s kojom su mogli preokrenuti cijelu priču od bedaka do junaka.

“U prvoj utakmici smo loše počeli, odigrali smo katastrofalno prvo poluvrijeme, nismo igrali ni obranu kao ni napad, a oni su uz to imali dobar šuterski dan. Zbog toga je i bila tolika rezultatska razlika u prvom poluvremenu, ali poslije smo se skupili i vidjeli smo da možemo igrati protiv njih. U finale smo ušli iznimno motivirani, znajući da ih možemo pobijediti i tako smo ušli u utakmicu.”

No, koliko je to težak turnir bio može potvrditi i autor ovog razgovora koji je i sam sumnjao u “finsko čudo“, kako smo ga nazvali, i u sam povratak u diviziju A, s obzirom na sve hendikepe koje je doživjela ova reprezentacija.

“Slažem se da je bilo previše loših napisa, ali to nas je samo još više motiviralo da uspijemo u našem cilju. Ovo je stvarno bilo jedno veliko iskustvo, imali smo odličnu ekipu, sjajne trenere. Svi su puno napredovali. Bilo je teških situacija, na pripremama se jako radilo, ali na kraju se sav trud isplatio i postali smo prvaci.”

I za kraj smo iskoristili priliku da doznamo kako stvari stoje na klupskom planu. “Imam ugovor sa Zadrom, ali sad ću se prvo odmoriti tjedan dana i onda priključiti pripremama.”

Ili kako bi rekli, “Odmori se, zaslužio si.”

Related Articles