Petak, 18 lipnja, 2021
More

  Ne propustite

  Simonov trener: “Euroliga se treba vratiti na NBA model i riješiti problem s FIBA-om”

  Trener Anadolu Efesa, Ergin Ataman, razgovarao je s turskim medijima ovog tjedna te je pritom jedna od tema bila neusklađenost kalendara natjecanja u Europi gdje je trener našeg Krune Simona istaknuo važnost reprezentacija i njenih utakmica u kvalifikacijama.

  Prvo se Efesov trener dotaknuo protivnika u doigravanju Eurolige, a to je Real Madrid:

  “Jako težak ždrijeb za nas. Nije ono što smo očekivali. Oni su imali slabiji start zbog ozljeda, koronavirusa i nekih odlazaka iz momčadi. Kasnije su se posložili i realno, oni su bili s nama jedan od glavnih favorita za naslov na početku sezone. Mislim da njihova pozicija nije realna.”

  Dotaknuo se Ataman jake turske lige, ali spomenuo važnost nacionalnih momčadi:

  “Iako smo izgubili samo jednom, liga je dosta zahtjevna pa se trudimo dosta rotirali, ali opet da nam igraju najvažniji igrači u jačim utakmicama u punoj minutaži. Veliki broj jako kvalitetnih stranaca dovoljno govori o jačini našeg prvenstva. Produkt je to i reprezentacije koja je igrala solidno u kvalifikacijama unatoč slabijem startu. Bili su tu i neki naši igrači iz kluba, što mi je također drago.”

  O kalendaru natjecanja kaže

  “Smatram da se problem s kalendarom može riješiti. Neobično je da reprezentacija igra u isto vrijeme kada i Fenerbahče ili Efes. U mnogim zemljama su utakmice reprezentacije jako važne jer one najbolje promiču sport. To bi mnogi trebali shvatiti.”

  “Kalendar se može dogovoriti s FIBA-om. Trebamo se vratiti NBA kalendaru. Može se igrati dva puta tjedno kroz sedam tjedana umjesto dosadašnjih pet i tako će se igrati jedan mjesec manje, dakle šest mjeseci natjecanja. Igrači bi tako mogli dobiti 40ak dana slobodno poslije sezone, a bilo bi mjesta za reprezentacije.”

  Ataman se slaže da postoji puno problema, kao i mnoge momčadi koje imaju više troškova nego prihoda kako bi odigrale u Euroligi. Zaključuje kako bi trebalo dati na važnosti domaćim ligama.

  zadnje objave