Skupina D: Litavci se provukli, Češka i Latvija uvjerljivi

Array

U skupini D, koja se igra u Rigi, nije bilo većih iznenađenja. Domaćini su svladali Belgiju briljantnom posljednom četvrtinom. Česi su razbli Estonce na proste faktore, a Litavci su jedva izvukli živu glavu.


Češka – Estonija 80:57 (18:9, 25:15, 21:11, 16:22)

Česi su se predstavili kao najuvjerljivija momčad prvog dana turnira. S visokih 23 razlike razbili su Estonce, a posebno se istaknuo Jan Vesely koji je dominirao pod obručima.

Već na poluvremenu je sve bilo riješeno kada su Česi imali 19 poena prednosti, i do kraja je njihov izbornik stigao i odmoriti svoje glavne uzdanice, pa je Vesely za samo 23 minute igre ubacio 16 poena i uhvatio osam skokova. Schilb se nadovezao s 14 ubačaja, a Satoransky je odradio odličan posao u razigravanju momčadi i zanimljivo je spomenuti da nije izgubio niti jednu loptu.


Latvija – Belgija 78:67 (19:25, 19:15, 14:11, 15:27)

Domaćin skupine D, Latvija, slomila je Belgiju sjajnom završnicom. Utakmica je bila u egalu sve do posljednjih sedam minuta. Prijelomni trenutak se dogodio tricom Bertransa i blokadom Freimanisa nad Hervelleom što je donijelo plus sedam i mir Latvijcima. Domaćini su uspjeli ispuniti očekivano u prvom susretu, a za to je najzaslužniji iskusni Janicenoks koji je ubacio 14 poena. Od toga tri trice koje su uvijek bile u pravim trenutcima.


Litva – Ukrajina 69:68 (19:12, 14:14, 17:19, 19:23)

Ukrajinci su bili na pragu velikog skalpa, ali to im na kraju nije pošlo za rukom. Litavci su se uspjeli provući i možda ovaj susret nagovještava hit momčad turnira. Litavce danas nije služio šut (34%), ali momčad Jonasa Kazlauskasa je čak šutirala 25 bacanja, dok su se Ukrajinci našli na liniji slobodnih bacanja samo tri puta. U napetoj završnici se kao heroj nametnuo Maciulis koji je pogodio bacanja pet sekundi prije kraja, a Ukrajinci zatim nisu uspjeli kreirati prostor za šut u zadnjem napadu.

No, ključni trenutak se dogodio kada je ponajbolji Ukrajinac, Fessenko, isključen zbog pet prekršaja. Valančiunas je predvodio Litavce s 19 ubačaja i 11 skokova, a važno je spomenuti i mladog debitanta Lekaviciusa koji minutu i pol prije kraja ukrao možda i ključnu loptu i uhvatio dva vrlo važna skoka u napadu.

Skupina D se igra sutra pa se zasigurno mogu očekivati novi zanimljivi i napeti susreti.

Related Articles