Skupina F: Slovenci osigurali četvrtfinale

Array

Slovenci su ovom pobjedom osigurali prolaz u četvrtfinale te dali našoj reprezentaciji recept za posljednju utakmicu u skupini F. Grcima treba puno sreće da bi to isto napravili, a listi ozlijeđenih se nakon Mavrokefalidisa priključio i Papanikolaou.

Slovenija – Grčka 73:65 (26:13; 43:27; 62:46)

Slovenija: Slokar, Lakovič 10, Balažić, Joksimović 5, Murić, Blažič 7, Nachbar 5, G.Dragić 28, Z. Dragić 11, Lorbek 2, Vidmar 2, Begić 3.
Grčka: Sloukas 6, Bourousis 6, Zisis 13, Spanoulis 21, Perperoglou 1, Fotsis 5, Papanikolau 3, Kavvadas, Mavrokefalidis, Kaimakoglou 3, Bramos 5, Printezis 2.

Grci su ubačajima Vassilisa Spanoulisa s crte slobodnog bacanja uzeli početno vodstvo pred ugodno popunjenim, u zeleno obojanim Stožicama. Bitka između Spanoulisa i Gorana Dragića nakon dvije minute završila je u korist odličnog Slovenca 8:4, što je i bio trenutni rezultat utakmice. Slovenski bek nastavlja svoj niz te zabija koš uz dodatno bacanje za plus sedam Slovenije nakon tri i pol minute igre. Goranu se ulaskom u igru pridružuje i tri godine mlađi brat Zoran koji postiže četiri uzastopna poena za održavanje slovenskog vodstva. Braći Dragić u napadačkom dijelu olakšavaju posao i Lorbek te Lakovič, dok se u obrambenom dijelu popunjavala cijela petorka zatvarajući vrlo dobro grčke napade. Bacanjima dvije sekunde prije kraja prve četvrtine, Slovenija odlazi sa zasluženom velikom prednošću od trinaest poena razlike.

Druga četvrtina se otvara tricom Jake Blažiča, a kod Grka je i dalje jedini Spanoulis koji nešto pokušava. Bez kontrole obrambenog skoka, Grčka omogućava više napada Slovencima koji to i iskorištavaju. Oni su pak i dalje na krilima braće Dragić koji su ubacili po jednu tricu sredinom četvrtine, a onda Zoran kontrom odvodi domaćine za tada najvećih +17. Grci iskorištavaju bonus Slovenaca, no borbenost i odličan skok u napadu Maljkovićevih izabranika donose domaćoj ekipi prednost od 43:27 prije najvećeg odmora.

Grčka momčad upada u još veće probleme početkom trećeg dijela kada trener Trinchieri prigovara na lošu sudačku odluku te tehničkom pogreškom daje Goranu Dragiću dva slobodna bacanja i loptu sa strane za zelene. Slijedi trica Nebojše Joksimovića za 49:29 te minuta odmora od strane talijansko-grčkog stručnjaka koji pokušava motivirati svoju momčad koja igra kao da nema razloga za pobjedu. Već spomenuti Joksimović je obrambeno uništio Spanoulisa i fizički i psihički tako da je Grk zaboravio osjećaj postizanja poena već duže vrijeme.

Gostujuću ekipu je još više zabrinula ozljeda lijevog gležnja Kostasa Papanikolaua koji nije mogao nastaviti igrati nakon izborenog prekršaja, a njihova agonija se nastavlja šutom Boštjana Nachbara iza linije 6,75. Stariji Dragić nastavlja svoj niz te je četiri i pol minute prije isteka trećeg perioda na brojci od 26 poena. Grci su uspjeli iskoristiti odmaranje najboljih slovenskih igrača te su se malo približili do kraja četvrtine, pa je rezultat 62:46.

Grci su malo podignuli igru u obrani na otvaranju posljednje četvrtine, a Spanoulis već poznato ulazi u svoju vruću seriju te smanjuje razliku na jednoznamenkaste brojke. Maljković je prisiljen tražiti minutu predaha, a u igru ponovno ulazi Joksimović koji će pokušati zaustaviti već uzavrelog Spanoulisa. Slovenci su već nakon pet minuta u problemu s prekršajima, ali odličnom obranom i brzom igrom povećaju svoju prednost te dižu ljubljansku publiku na noge.

Spanoulis shvaća da je slovenska obrana fokusirana na njega, pa razigrava Zisisa koji postiže četiri uzastopna poena te vraća Grke na -8. Fotsis polaže, Slovenci opet promašuju, ali onda i Spanoulis gubi loptu, a Goran Dragić vraća na osam 41 sekundu do kraja. Nakon niza promašenih trica, Kaimakoglou postiže samo jedno izboreno bacanje, a Lakovič uzvraća s dva ubačaja s iste linije. Kaimakoglou je nakon skoka u napadu izborio još dva bacanja, te ih ovog puta oba iskoristio, a Lakovič vraća istom mjerom te postavlja konačni rezultat 73:65.

Related Articles