Srbija, Francuska i SAD prvi 3-na-3 svjetski prvaci

Array

Grčki košarkaški savez je ugostio prvo seniorsko FIBA 3×3 Svjetsko prvenstvo u glavnom gradu Ateni.

Od 23. do 26. kolovoza je 96 igrača i isto toliko igračica, raspoređeno u 32 države, odmjeravalo svoje snage u šest disciplina: utakmice muških (24 ekipe), utakmice ženskih (24 ekipe), utakmice miješanih ekipa (24 ekipe koje se sastoje od po dva igrača i dvije igračice), natjecanje u gađanju trica, natjecanje u vještinama za ženske, natjecanje u zakucavanju za muške.

Budući da je ovo bilo prvo 3-na-3 svjetsko prvenstvo, nije bilo kvalifikacijskog turnira, nego su nacionalni savezi pojedinih zemalja sami odabirali igrače i prijavljivali ih na prvenstvo. Nažalost, Hrvatska je očito nespremna dočekala ovo prvenstvo te naš savez nije prijavio niti jednu ekipu u muškoj i ženskoj konkurenciji, a isto vrijedi i za U18 3-na-3 svjetsko prvenstvo koje započinje 28. rujna u Madridu. Nadamo se da će se situacija promijeniti jer FIBA planira predložiti košarku 3-na-3 kao novi olimpijski sport i bilo bi šteta da Hrvatska barem ne pokuša ostvariti uspjeh u ovom “novom” sportu.

No vratimo se prvenstvu u Grčkoj. Navedene discipline su podijeljene u četiri skupine s po šest ekipa. Svaka ekipa je igrala s ostalih pet ekipa iz grupe. Iz grupa su dalje prolazile prve četiri ekipe u osminu finala.

Tako su u muškoj konkurenciji polufinale izborili Francuska, Izrael, Srbija i Ukrajina. Moramo napomenuti kako su ekipe Francuske i Ukrajine u sve tri discipline dospjele do polufinala. Francuski košarkaši su do finala došli preko Izraela pobjedom 15:12. Drugo polufinale je osvojila Srbija pobjedom nad Ukrajinom 13:11. Utakmica za treće mjesto je bila izjednačena, ali je pobjedu “za dlaku” odnijela ekipa Ukrajine (19:18). I finale je bilo zanimljivo pa je minutu prije kraja na semaforu stajao rezultat 12:12, ali onda su se igrači Srbije trgnuli te na kraju osvojili naslov svjetskih prvaka (16:13).

I u ženskoj konkurenciji završnica je bila zanimljiva. U finale se plasirala ekipa Francuske, pobjedom nad Ukrajinom 12:10, i ekipa Amerike, pobjedom nad Australijom 19:18. Treće mjesto je osvojila Australija (18:17). Finale je bilo napeto do pred sam kraj kada Francuskinje prave faul, dok su gubile dva razlike, te više nisu imale šanse stići protivnice. Konačni rezultat je bio 17:16 za Amerikanke.

U konkurenciji miješanih ekipa su treće mjesto uvjerljivo osvojili Ukrajinci pobjedom nad Česima (15:8). Finale je pripalo Francuzima (14:8) koji su nadigrali ekipu Argentine.

Natjecanje u gađanju trica je osvojio 31-godišnji Čeh Stanislav Votroubek, natjecanje u vještinama za žene osvojila je Estonka Pirgit Puu, a za kraj titulu za najatraktivnije natjecanje, natjecanje u zakucavanjima, odnio je igrač Venecuele Deivi Ananguren Madriz zakucavanjem preko motocikla.

Svjetska prvenstva za seniore i seniorke igraju se svake dvije godine, a U18 košarkaši će svake godine imati priliku okušati se u 3-na-3 košarci protiv svojih vršnjaka iz ostatka svijeta.

Related Articles