Stigao je Milan Karakaš? Je li vrijeme da se splitski mladići “bace u vatru”?

Ivica Skelin je prošlost. Milan Karakaš je novi trener KK Split. Odluka se čini dobrom jer se radi o promociji trenera koji je produkt kluba. Mile je inače bivši prvoligaški košarkaš koji je u smiraj karijere, u tada A2 ligi, započeo svoj trenerski put.

Košarkašku školu je Mile “tesao” u splitskim basketaškim krugovima te je često viđen u društvu “Statista”. Zato se treba nadati da u trenerskom smislu neće biti “statist”. Navijači odobravaju ovaj potez direktora Blaževića i ostatka uprave jer se radi o vrlo kvalitetnoj osobi i miljeniku mnogih ljudi koji se bave košarkom i dišu uokolo Gripa.

U svojim analizama Ivici Skelinu nismo zamjerali puno stvari po pitanju košarkaškog znanja i taktičkih zamisli koje su bile dobro zamišljene u teoriji. Naš posljednji tekst je nakon finala Kupa naglašavao kako se Roku Leniju Ukiću trebalo dati odmora jer on može dati maksimum ako igra jednu utakmicu tjedno, nikako više. Pritom su se te minute trebale usmjeriti prema Roku Gizdavčiću, Toniju Perkoviću, Ivanu Perasoviću pa i Darku Baji jer se u finalu previše oslanjalo na veterane (Kedžo).

Možda nitko od navedenih neće postati “igrač” i materijal za A reprezentaciju. Pod A reprezentacijom smatramo onu našu najjaču momčad kada su na raspolaganju NBA igrači. No, to nećemo saznati ako im se ne da prilika i ako oni u takvim susretima sjede na klupi. Gledajući finalni poraz protiv Zadra, sjedeći na klupi sigurno nisu naučili previše jer su trebali provesti vrijeme na parketu kako bi stekli iskustvo.

Milan Karakaš ima jedinstvenu priliku

Mile ima jedinstvenu priliku. Pokazao je u svome petogodišnjem stažu kao trener juniora da zna s mladima (iz njegove “kovačnice” su iskovani neki danas premijerligaški igrači). Karakaš je također osvojio europsko kadetsko prvenstvo s mladom reprezentacijom te najbolje zna kako dišu “Gizda i Peras”. Ovo bi mogao biti odličan potez Splićana jer bi promocija domaćeg trenera mogla donijeti puno dobrih stvari.

Mladi igrači bi konačno mogli dobiti veću ulogu u seniorskoj momčadi. Njihove tjelesne mogućnosti mogu podnijeti 30 minuta premijerke i 20 minuta ABA lige, za razliku od veterana kao što je Ukić. Tek bi odmorni Ukić trebao biti pravo pojačanje u ABA prilikama. Također, dobra je stvar i na osobnom planu za trenera koji ima šansu dokazati da je trener većeg kapaciteta. Ako ju iskoristi na pravi način i napravi odličan rezultat, Karakaš bi mogao u budućnost imati međunarodnu karijeru. Puno je izazova pred novim trenerom, ali s preuzimanjem ovakve momčadi se podrazumijeva veći pritisak i još veća odgovornost.

Ukoliko se bude uspješno nosio s pritiskom i svime što ovakav posao podrazumijeva, Split bi mogao imati jednu novu uspješnu priču za koju se nadamo da je tek u nastajanju!

Related Articles